MotoGP: a helyszínen tartózkodók már megkapták az első oltást

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.03.12. 15:27
null
A helyszínen tartózkodók már megkapták az első oltást (Fotó: motogp.com)
Ahogy arról beszámoltunk, a MotoGP-s mezőny élt a katari állam ajánlatával, hogy beoltják a résztvevőket ott-tartózkodásuk során a Covid–19 ellen. A döntés teljesen önkéntes, azaz nem kötelező élni vele, de a versenyzők és a dolgozók többsége megköszönte és elfogadta a lehetőséget.

Sőt, egész pontosan, akik kérték, azok helyi idő szerint péntek reggel/délelőtt már meg is kapták az első oltást a Katari Nemzeti Kongresszusi Központban kialakított oltóponton, ahova buszokkal szállítják a depóban dolgozókat. A katariak Pfizer oltóanyagot biztosítanak, amiből a második oltást 19 nap múlva kapják meg.

Kérdés, hogy mindez befolyásolja-e majd a második futamot, hiszen sokan a második oltás után számolnak be erősebb reakciókról, komolyabb influenzaszerű tünetekről, lázról, gyengeségről, amely tünetek akár két napig is eltartanak.

Jelenleg csak a MotoGP-mezőny, a hozzájuk köthető kiegészítő szolgáltatást nyújtó személyzet (gumi- és futóműmérnökök, sisak- és bőrruha-szolgáltatók stb.), a Dorna-alkalmazottak egy része, illetve egy maroknyi fotós és televíziós stábtag tartózkodik Dohában, ahol ma ér véget a második hivatalos téli teszt.

A helyszínen tartózkodók már megkapták az első oltást (Fotó: motogp.com)
A helyszínen tartózkodók már megkapták az első oltást (Fotó: motogp.com)

MI LESZ A MOTO2-ES ÉS MOTO3-AS CSAPATOKKAL?

A kisebb kategóriák résztvevői a napokban érkeznek majd meg Katarba, hiszen nekik épp egy hét múlva, március 19-én kezdődik meg ugyanitt a szezonnyitó előtti utolsó gyakorlás.

Azaz csak azok tudják igénybe venni az oltást, akik időben érkeznek ahhoz, hogy még a második futam előtt megkaphassák a másodikat is, vagy vállalniuk kell, hogy tovább maradnak az országban, és akkor a második futam után kapják meg a második dózist.

Néhány csapat már el is kezdte szervezni az ott-tartózkodás meghosszabbítását, de valószínűleg ezt nem tudja majd mindenki megengedni magának, hiszen egyébként is hatalmas anyagi terhet ró rájuk a katari út.

A versenyzők esetében persze mindenképp érdemes megfontolni, hogy tovább maradjanak Katarban, hiszen tavaly Tony Arbolino és Jorge Martín is a koronavírus miatt esett el a bajnoki cím lehetőségétől. Előbbi ugye csupán azért került karanténba és kellett kihagynia egy futamot, mert koronavírus-fertőzöttel utazott egy gépen, utóbbi viszont elkapta a vírust.

Az oltásról szóló igazolás (Fotó: CormacGP)
Az oltásról szóló igazolás (Fotó: CormacGP)

SZIGORÚ SZABÁLYOK KATARBAN

A MotoGP mezőnye jelenleg és ezután is nagyon szigorú körülmények között tartózkodhat csak Katarban. A helyi hatóságok csak ilyen feltételekkel adtak zöld utat a szezon első két versenyének.

Hat szállodát jelöltek ki, kizárólag azokban szállhattak meg a résztvevők. Ott is csak külön bejáratot használhatnak, nem keveredhetnek az egyéb vendégekkel, nem használhatják ugyanazokat az éttermeket, fitnesz- és wellnessegységeket. Tilos az autóbérlés, buszokkal szállítják őket a pályára és onnan vissza a szállodákba, hiszen sehova máshova nem mehetnek. Akinek a busz nem elég jó, az bérelhetett saját sofőrt autóval (Aleix Espargaró például posztolt erről sztorit az Instagram-oldalán), de ez esetben a sofőrnek is kötelező a kijelölt buborékban maradnia, nem mehet haza ezen időszak alatt.

Bár először nem akarták engedni a ki-beutazgatást, végül a MotoGP-mezőny mégis hazatérhet a mai tesztnapot követően, és majd csak az első verseny előtt mennek vissza Katarba.A Ducati ehhez külön charterjáratot szervezett az olasz egészségügyi hatóságokkal való külön egyeztetés után, hiszen csak így tudják elkerülni a kötelező 14 napos karantént Olaszországban.

A katari utazás előtt mindenkinek kötelező a PCR-teszt, az országba pedig külön engedéllyel utazhatnak be, amit a beszálláskor meg is kell mutatni. „Nem sétálhatunk csak úgy be a terminálra, mindenkit összegyűjtenek a repülőgépből kiszállva, és egy külön szobába visznek, ahol elvégzik az érkezés utáni PCR-tesztet. Aztán megint egy külön kijelölt helyen esünk át a beléptetésen, útlevél-ellenőrzésen. Végül összevárták az érkezőket, és úgy vittek minket busszal a szállodába. Este 11-kor szállt le a gépem, hajnali négykor kerültem ágyba” – mesélte Danilo Petrucci néhány nappal ezelőtt munkatársunknak.

EGY LÉPÉSSEL KÖZELEBB, HOGY VÉGET ÉRJEN A PANDÉMIA

„Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen korán megkaphatjuk a vakcinát. Magas kockázatú környezetben dolgozunk a sok utazás miatt. Tudom, hogy Ausztráliában is mindent megtesznek, hogy elég oltóanyag legyen, és ne csak az egészségügyi dolgozók kaphassák meg, hanem az átlagemberek is. Az oltás a közjót szolgálja, gyerekként is kapunk belőlük. Nem vagyok orvos, de szerintem vannak rosszabb dolgok a világon, mint egy icipici tűszúrás az oltás során. Természetesen tudom, hogy ettől még nem leszek teljesen immunis, de legalább teszünk egy újabb lépést a koronavírus elleni küzdelemben” – mondta Jack Miller pár órával az első oltása után.

Maverick Vinales, aki hamarosan apai örömök elé néz, szintén túlesett az oltáson. „Egy lépéssel közelebb, hogy véget érjen a pandémia” – írta az Instagram-oldalán.

Mint ismert, Bahrein is felajánlotta az oltást az F1-es mezőnynek, de azt Stefano Domenicali visszautasította, mondván, nem akarnak előbbre kerülni a sorban. Legfrissebb sajtóhírek szerint azonban néhány csapat mégis él a lehetőséggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik