MotoGP: a gumiválasztás hozta meg a történelmi sikert

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.08.21. 23:40
null
A gumiválasztás döntött a Cseh GP-n (Fotók: Kovács Nikolett)
Ahogy arról korábban beszámoltunk, történelmi győzelem született a MotoGP Cseh Nagydíján, hiszen utoljára 35 éve láthattunk brit győztest a királykategóriában, Barry Sheene-t. A verseny utáni nyilatkozatok sok mindenre fényt derítettek...

A dráma reggel kezdődött, amikor az ígéreteknek megfelelően hat órakor leszakadt az ég, és nem is hagyta abba egészen 13 óráig. Az egy órával később rajtoló MotoGP-verseny során ugyan elkezdett száradni a pálya, de nem annyira, hogy flag-to-flag versenyt láthassunk.

Mivel a mezőny többsége arra számított, hogy menet közben motort cserélnek majd, ami száraz pályára való gumival van szerelve, ezért a puhább első és hátsó vizes keveréket választották.

A rossz döntés első áldozata Andrea Dovizioso lett (ki más), akinek a 10. körben egyszerűen levált a vizes gumi középső futófelülete.

Azóta már tudjuk, hogy nem ő volt az egyetlen, akivel ez történt. Öt körrel később Jorge Lorenzo is így járt, ezért jött ki motort cserélni, nem pedig eltaktikázta magát, ahogy azt sokan gondolták.

„Először nem értették, hogy miért jöttem ki, mert a gumi hibás része az aszfalt fele nézett. Csak miután megmozdították a motort, akkor látták, hogy levált a középső felület egy része. Ez volt az oka, hogy Ramón (Lorenzo vezető szerelője – a szerk.) nem értette, hogy miért akarok motort cserélni. A slick gumihoz azonban túl vizes volt a pálya, ezért az volt a célom, hogy azt az egy kört túléljem, és újra visszacseréljem a motort."

Andrea Iannone, Scott Redding és Maverick Vinales első gumija szintén nem bírta az igénybevételt. Felmerül a kérdés, hogy ilyen abroncsokat hogyan lehet bevetni, mert az egy dolog, hogy a keverékek között teljesítménybeli eltérés van, de hogy darabokra essen, azt több mint veszélyes.

Ahogy fogytak a körök és a gumik, úgy jött előre Cal Crutchlow, aki előre is, hátra is a keményebb keveréket rakatta fel a rajtrácson, és ezzel – állítása szerint – könnyedén meg is nyerte a versenyt.

Valentino Rossi szintén jól jött ki a taktikai harcból, igaz neki csak hátul volt fent kemény gumi. A futam első szakaszában 13. is volt, de 10 körrel a vége előtt ő is elkezdett feljönni, egészen a második helyig.

Ugyan „csak" harmadik lett végül, de jár az elismerés Marc Márqueznek is, aki puha-puha kombinációval ért fel a dobogóra.

Crutchlow történelmi győzelmet aratott
Crutchlow történelmi győzelmet aratott

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik