Lorenzo - mesterhármas, Rossi az első körben kiesett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.02. 15:46
null
Jorge Lorenzo magabiztos győzelmet aratott az Olasz Nagydíjon (Fotó: Action Images)
Magabiztos győzelmet aratott a világbajnoki címvédő Jorge Lorenzo a gyorsaságimotoros-világbajnokság Olasz Nagydíján. A száraz időben rendezett, 23 körös mugellói futamon az összetettben vezető Dani Pedrosa és a brit Cal Crutchlow ért be a spanyol mögött. A hazai pályán motorozó Valentino Rossi már az első körben elköszönt, a fiatal Marc Márquez pedig kevéssel a vége előtt, így ezúttal nem ért oda a dobogóra. A Moto3-ban Luis Salom a második győzelmét szerezte 2013-ban, míg a Moto2-ben zsinórban másodszor a brit Scott Redding állhatott a pódium tetejére.

A Moto3-ban igen szoros befutó után végzett az élen és lett a 2013-as idény második duplázója a karrierje negyedik győzelmét szerző Luis Salom. A Red Bull KTM Ajo versenyzője egészen az utolsó körig várt, hogy bebiztosítsa az első helyét, mögötte Alex Rins ért be 0.1 mp hátránynál is kevesebbel, míg a harmadik helyen – 0.3 másodperccel lemaradva Salom mögött – pedig Maverick Vinales futott be, aki ezzel bebiztosította a vezető helyét összetettben. Az élmezőnyt kizárólag spanyol pilóták uralják.

A Moto2-ben Scott Redding sikere azt jelentette, hogy 1971 óta ő az első brit a középkategóriában, aki két egymást követő futamon (Le Mans és Mugello) is az élen tudott végezni. A Marc VDS Racing csapatának motorosa újabb győzelmének köszönhetően már 43 egységnyire növelte az előnyét a spanyol (és ezúttal is második) Nicolás Terol előtt a pontversenyben, így megnyugtató fórral utazhat a két hét múlva sorra kerülő Katalán Nagydíjra. A harmadik helyen több mint 4 másodperces hátránnyal a francia Johann Zarco futott be, összetettben pedig a finn Mika Kallio áll a harmadik helyen.

A Moto GP-ben kiválóan kapta el a rajtot a világbajnoki címvédő Jorge Lorenzo, aki már az első kanyarban megelőzte a pole pozícióból induló Dani Pedrosát, miközben mögötte Marc Márquez őrizte szorosan a harmadik helyet. A negyedik kockából startoló Valentino Rossi versenye már az első körben véget ért, miután egy zsúfolt kanyarban összeütközött a spanyol Álvaro Bautistával és mindketten a gumifalba csapódtak.

A hatodik körben a fiatal Márquez futotta a leggyorsabb kört, de a dobogós helyeken állók sorrendje nem változott, idegtépő csatát vívtak, kevés értékelhető akcióval. Kilenc körrel a vége előtt Márquez már nagyon közel került a második (és a futam előtt összetettben vezető) Pedrosához, ám nem tudta megelőzni, Mindeközben Jorge Lorenzo magabiztosan őrizte a vezető helyét és apránként növelte az előnyét.

Öt körrel a vége előtt aztán Márquez váratlanul egy nagyszerű manőverrel megelőzte Pedrosát, aki nem tudott reagálni a helycserére. Azonban amit Pedrosa nem tudott megoldani saját erőből, megoldották számára az égiek, hiszen Márquez két körrel a vége előtt nagyot bukott és kiesett, ezzel riválisa visszavette a második pozíciót és a brit Cal Crutchlow jött fel a harmadik helyre.

A hazai pályán motorozó Andrea Dovizioso az utolsó körben nagy hajrát indított a negyedik hely megszerzésért – a futamgyőztes Lorenzo csapattársa végül ötödikként ért célba, a negyedik helyet pedig Stefan Bradl szerezte meg.

Az utolsó körben az első három sorrendje már nem változott, így az Olasz Nagydíj végén, 2011 és 2012 után ismét Jorge Lorenzo léphetett fel a dobogó legfelső fokára és jött fel az összetettben a második helyre, 12 ponttal lemaradva az éllovas (és 103 pontos) Pedrosától. A kiesett Márquez a harmadik helyre csúszott vissza, míg az Olasz GP-n harmadik helyen végző (két héten belül másodszor pezsgőző) Crutchlow hat pontra megközelítette összetettben.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB, OLASZ NAGYDÍJ, MUGELLO
Moto3

1. Luis Salom (spanyol, KTM) 39:53.827 perc
2. Alex Rins (spanyol, KTM) 0.099 másodperc hátrány
3. Maverick Vinales (spanyol, KTM) 0.303 másodperc hátrány
A pontverseny állása 5 futam után (még 12 van hátra): 1. Vinales 106 pont, 2. Salom 102, 3. Rins 81

Moto2
1. Scott Redding (brit, Kalex) 39:53.942 perc
2. Nicolás Terol (spanyol, Suter) 2.175 másodperc hátrány
3. Johann Zarco (francia, Suter) 4.387 másodperc hátrány
A pontverseny állása 5 futam után (még 12 van hátra): 1. Redding 101 pont, 2. Nicolás Terol 58 pont, 3. Kallio (finn, Kalex) 58 pont

MotoGP
1. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 41:39.733 perc
2. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 5.400 másodperc hátrány
3. Cal Crutchlow (brit, Yamaha) 6.412 másodperc hátránn
A pontverseny állása 5 futam után (még 13 van hátra): 1. Pedrosa 103 pont, 2. Lorenzo 92, 3. Marquez (spanyol, Honda) 77 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik