Korda Erik kilenc év után nyert versenyt

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2010.03.28. 17:42
null
Korda ünnepelhetett az első futam után (Fotó: www.tereprali.hu)
A tereprali ob 1. futamát, a Mohács-kupát a Nissannal versenyző Korda Erik, Tóth György páros nyerte a Szalay, Bunkoczi és a Palik, Darázsi kettős előtt.
Mint amikor egy hangyabolyba kenyérmorzsát dobnak – körülbelül annyira volt nyugodt a terepralisok hangulata vasárnap reggel. Éjszaka többórányi büntetést osztott ki a felügyelő testület (pályaelhagyás és sebességtúllépés miatt), és természetesen ez teljesen felforgatta a sorrendet. Utóbb azonban kiderült, hogy a sebességzónák GPS-koordinátáit nem pontosan úgy jelölték ki, ahogyan azok az itinerben szerepeltek, úgyhogy az órák percekre olvadtak, és visszaállt a rend.

Korda Erik vezetett (ennek ellenére Szalay Balázs rajtolt elsőként...), és a vasárnapra rendelt három szakaszon meg is őrizte majd kétperces előnye jelentős részét. „Nagyon nagy lendületben voltunk, mentünk volna még néhány szelektív szakaszt" – mosolygott Korda a célban, és öröme tökéletesen érthető, hiszen legutóbb 2001-ben nyert országos bajnoki futamot. (Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy közben jó néhány évet kihagyott, csak tavalyelőtt kezdett újra terepralizni.)

 

Korda mögött a második helyen Szalay érkezett, aki kissé nehezményezte, hogy bár nem ő vezetett a nap végén, mégis ő rajtolt elsőként, és így neki kellett „takarítania" az utakat. Ennek fényében a második helyezéssel tulajdonképpen elégedett volt az Opel-pilóta, azt mondta, legközelebb talán neki lesz szerencséje. Nem kell sokáig várnia a revánsra, hiszen két hét múlva újabb országos bajnoki futamot rendeznek...

Így van ezzel Palik László is, aki a magyar értékelésben harmadikként végzett (a cseh Zdenek Porizeket nem értékelik a hazai sorozatban), és a csendes, gondmentes versenyeket szereti a legjobban. Hát ez most nem az volt. Paliknak pénteken nem volt fékje, szombaton kapott két defektet, vasárnap pedig elakadt a sárban, ahonnan Bálint Zoltánék húzták ki. A harmadik hely ezek után egyáltalán nem rossz.

Palik azonban még mindig jobban járt, mint Murczin Zsolt, aki szombaton este átmenetileg átvette a vezetést, majd hátrébb csúszott, utóbb pedig beragadt a sárba, és elment az autója hajtása, úgyhogy nem tudott elevickélni a célig.

A háromszoros ralibajnok Benik Balázsnak is akadt gondja az első teljes terepversenyén, méghozzá a sebességkorlátozó zónákkal (a raliban nincs ilyen, ott a falvakat lezárják, így a párosok teljes sebességgel hajthatnak át rajtuk), úgyhogy több mint négyórás büntetést kapott. Ezek után a végeredmény tekintetében nem lehettek hiú reményei, viszont gyógyír lehetett a sebeire, hogy nyert szelektív szakaszt.

 MOHÁCS-KUPA, AZ OB 1. FUTAMA
Abszolút végeredmény: 1. Korda Erik, Tóth György (Érdi Rally Team, Nissan Pickup) 4:10:47, 2. Szalay, Bunkoczi (Opel Dakar Team, Opel Antara RR) 1:41 perc hátrány, 3. Palik, Darázsi G. (RTL Motorsport Klub, Nissan Pickup) 14:55 perc hátrány

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik