Izgalmas etap a Fáraó-ralin, Szalayék kétszer is orra estek

TÓTH ANITA jelenti a helyszínrőlTÓTH ANITA jelenti a helyszínről
Vágólapra másolva!
2015.05.13. 19:21
Újabb izgalmas szakaszon van túl a Szalay Balázs, Laklóth Aladár kettős, a magyar csapat kétszer is orra esett a dűnék között, de tizedikként ért célba az egyiptomi Fáraó-rali második szakaszán.
Égig érő dűnék, sok-sok szikla – izgalmas szakaszon van túl a Szalay, Laklóth kettős (Fotó: Opel Dakar Team/Marian Chytka)
Égig érő dűnék, sok-sok szikla – izgalmas szakaszon van túl a Szalay, Laklóth kettős (Fotó: Opel Dakar Team/Marian Chytka)
Égig érő dűnék, sok-sok szikla – izgalmas szakaszon van túl a Szalay, Laklóth kettős (Fotó: Opel Dakar Team/Marian Chytka)

Bevállalós pálya volt. Sok-sok sziklával az elején, aztán néhány trükkös navigációs ponttal, majd pedig dűnékkel, amelyek szinte az égig értek. Utóbbiakból nem volt túl sok, izgalmakból viszont annál inkább. A egyiptomi világkupafutam, a Fáraó-rali második napja is bőven tartogatott kihívást a versenyzők számára.

„Jó ritmus, jó sebesség, jó autó – és egy hiba nélküli nap” – így összegzett a szakaszgyőztes Vlagyimir Vasziljev, aki több mint 100 km/órás tempóval teljesítette a szakaszt.

„Vezetés az összetettben, második rajtpozíció holnap, úgyhogy elégedett vagyok” – tette hozzá a kétszeres szakaszgyőztes Nasszer al-Attijah.

A keddi szakaszgyőztes Jazid al-Radzsi szerdán „ásószakkörbe” jelentkezett: öt és fél percet töltött lapátolással, úgyhogy az összetettben visszacsúszott a harmadik helyre, de a hátránya úgyszólván semmi, úgyhogy nem szontyolodott el. Sőt, a kis incidens még elszántabbá tette.

Ami a Szalay Balázs, Laklóth Aladár kettőst illeti – az Opel-páros tizedikként teljesítette a 343 kilométeres hurokszakaszt, és az összetettben is innen várja a folytatást.

„Izgalmasan kezdődött a szakasz, mert néhány kilométerrel a rajt után utolértük az előttünk indulót, és egy kicsit el is lustultam a porában, ahelyett hogy megpróbáltam volna hamarabb megelőzni, követtem egy ideig. Végül magunk mögött hagytuk, és attól kezdve jó iramot diktáltunk. Két kisebb gondunk volt a navigációval: nem találtunk két GPS-pontot, egyszer vissza is kellett fordulnunk, és menni vagy két-három kilométert, de összességében nem lehetek elégedetlen” – mondta Szalay Balázs.

„Volt két trükkös pont, az egyik 181 kilométernél, nos, ott mindenki jött mindenfelől, ment az össznépi keresgélés, de végül sikerrel jártunk. Másodszorra pedig három-négy motoros nyomát követtük, ami így utólag bonyolultabbnak bizonyult, mint az a párhuzamos út, amit a többiek választottak, de végül mi is visszakanyarodtunk az eredeti nyomra, és megtaláltuk a GPS-pontot. Néhány percet veszítettünk csak, de azóta is pörög az agyam, hogy mit kellett volna másképp csinálnom” – tette hozzá Laklóth Aladár, aki 2002-ben megnyerte a Fáraó-ralit Szalay Balázzsal. Tizenhárom éve nem versenyeztek együtt, de egyre jobban összerázódnak.

Szó szerint is, mert szerdán például kétszer is alaposan orra estek az Opel Mokkával. Az egyiptomi világkupaverseny specialitásai a letört dűnék, ami azt jelenti, hogy a dűne az egyik oldalról szép ívesnek tűnik, a másik oldalon viszont szinte függőleges, szóval ha nem vigyáz az ember, alaposan odaütheti magát. Szalayék kétszer elkövették ezt a hibát.

„Két dűnéről is leestünk, ami azt jelenti, hogy a Mokka orral érkezett a homokba. Az egyiknél alaposan meghúztam a hátamat és megütöttem a jobb könyökömet, ami az Africa Race-en is meghúzódott, úgyhogy most megint eléggé fáj. De amúgy minden rendben, az autó megúszta sérülés nélkül, a top tízben vagyunk, várjuk a folytatást” – mondta Szalay, akire csütörtökön valamivel rövidebb mért szakasz (319 km), de sokkal több homokdűne vár.

FÁRAÓ-RALI, A VK 4. FUTAMA
2. szakasz, Tibnija–Szitra–Tibnija (össztáv: 457 km, ebből szelektív szakasz: 343.2 km)
Autósok
1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini All4) 3:17:43
2. Al-Attijah, Baumel (katari, francia, Mini All4) 1:22 perc hátrány
3. Malysz, Panseri (lengyel, francia, Mini All4) 2:07 p h. p h.
...10. Szalay, Laklóth (magyar, Opel Mokka) 41.22 p h.

Az összetettben
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel 5:06:38
2. Vasziljev, Zsilcov 3:12 p h.
3. Al-Radzsi, Gottschalk (szaúdi, német, Toyota Hilux) 3:44 p h.
...10. Szalay, Laklóth 1:15:56 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik