Gerhard Berger: A MotoGP a legjobb motorsportesemény jelenleg a világon

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2016.08.13. 11:39
null
Az osztrák legenda immár a motorsportot kedveli (Fotó: MTI)
Csaknem húsz év után tért vissza a MotoGP Ausztriába, így nem meglepő, hogy olyan illusztris vendégekkel is találkozhatunk, mint Gerhard Berger. Természetesen megragadtuk az alkalmat, és beszélgettünk vele.

 

– Mikor volt legutóbb MotoGP-versenyen?
– Két éve voltam, Valenciában.

MÉG KORAI LENNE LEÍRNI ROSSIT

A szintén a helyszínen tartózkodó Mick Doohan is egyetért azzal, hogy jelenleg a MotoGP a legnépszerűbb sorozat a technikai sportok között.

„Kétszázezer embert várnak ide a három nap alatt. Ennek alig több mint az egyharmada volt a nézőszám a Formula–1-es futamon egy hónapja.”

Az ausztrál bajnok Rossi helyzetéről is ejtett néhány szót.

„Valóban nagy a hátránya, de még korai lenne őt leírni. A szezon fele hátravan. Nem mondom, szerencsére is szüksége lesz, de ahogy tavaly, az idén is hihetetlenül gyors. Akárcsak a legjobb éveiben volt.”

Az első edzésnapot a két gyári ducatis versenyző zárta el élen, Andrea Dovizioso és Andrea Iannone, őket a suzukis Maverick Vinales és Valentino Rossi követte.

A pontversenyt vezető Marc Márquez csak tizedik lett.

– Mit gondol a sorozatról?

– Hogy ez a legjobb motorsportesemény jelenleg a világon.

– Mi az, amit a Formula–1-nek érdemes lenne eltanulnia a MotoGP-től? Persze fordítva is értendő a kérdés.
– Ebbe a témába nem igazán mennék bele, de szerintem az sokat elárul, hogy ezt tartom a legjobb bajnokságnak.

– Ön szerint ki nyeri az Osztrák Nagydíjat?
– Korai még erről beszélni, elég hideg van most, ami mindenkinek sok nehézséget okoz. Holnap már okosabbak leszünk.

– Van kedvenc versenyzője?
– Természetesen nagyon kedvelem Rossit, de Márquez vezetési stílusa is tetszik. Bárki győzelmének tudok örülni, addig, amíg jó versenyt látunk, küzdelmet az utolsó körig.

– Sok kritika érte a spielbergi pályát, hogy veszélyes, közel vannak a falak, nincs elég bukótér. Mit gondol erről?
– Nem kérdés, hogy a biztonság mindennél előbbre való. De egy idő után, ha ezen az úton haladunk, akkor nem lesz, ami kihívást jelentsen. Fontos megtalálni az egyensúlyt, és azt gondolom, hogy ezen a pályán ez megvan. Persze, a motorsport veszélyes, és talán ennek a pályának is van egy-két kritikus pontja, de még így is modern és biztonságos helyszínnek tartom.

– Három nagy bajnok, három igen erős pilóta is van most a MotoGP-ben: Lorenzo, Rossi és Márquez. Emlékszik hasonló időszakra a Formula–1-ben?
– Naná! 1986-ban voltunk vagy öten is: Senna, Lauda, Piquet, Rosberg, Mansell.

– Mit gondol Rossi sikeréről? Mi a titka, hogy annyian rajonganak érte, mint talán senki másért a sport világában? Csak a sportsikerei vagy a személyisége miatt?
– A kettő kombinációja a varázslatos. Vannak nagyszerű személyiségek, és vannak kiemelkedő személyiségek kiemelkedő teljesítménnyel. Ha ez a kettő találkozik, akkor szupersztárral van dolgunk. Az F1-ben most talán Hamilton ilyen.

– Mi az, ami leginkább lenyűgözi önt a MotoGP-ben?
– Az erő és a tapadás aránya. Kétszázhetven-kétszáznyolcvan lóerő, gyakorlatilag zéró aerodinamika, csupán két kerék érintkezik a földdel, és mégis milyen teljesítményre képesek! Ebből is látszik, hogy ezek a versenyzők igazi művészek. Ez a kulcsa a csodálatnak, ami körülveszi őket.

– Hogy áll a motorozással?
– Legutóbb éppen itt motoroztam két évvel ezelőtt. Egy 1000-es KTM-mel mentem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik