Formula E: Valencia után ismét győzni tudott Dennis

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.07.24. 17:01
null
Jake Dennis a szezonbéli második győzelmét aratta Londonban (Fotó: DPPI)
A második helyről rajtoló Jake Dennis nyerte meg a Formula E londoni versenyhétvégéjének első futamát. A BMW Andretti versenyzője mögött Nyck de Vries (Mercedes) és a pole pozícióból rajtoló Alex Lynn (Mahindra) látta meg a kockás zászlót. A világbajnoki éllovas Sam Bird már az első körben kénytelen volt feladni a futamot.

 

A hazai pályán versenyző Alex Lynn szerezte meg a pole pozíciót a londoni időmérőn. A Mahindra versenyzője nemcsak először vághatott neki az élről egy versenynek, de jó esélye volt arra, hogy az első győzelmét is megszerezze a Formula E-ben. Lynn mellől Jake Dennis, a második rajtsorból Sébastien Buemi és Sérgio Sette Camara vághatott neki az első futamnak.

Lynn jól kapta el a rajtot, és meg tudta tartani az első helyet, ám Dennis a futam legelejétől szorosan a nyomában maradt. A világbajnoki éllovas Sam Bird számára nem alakult jól az első kör – defektet kapott az első körös helyezkedésben, ami miatt be kellett hajtania a bokszutcába, és végül vissza sem tért a pályára.


Szintén hamar kiszállt a versenyből Alexander Sims, aki ugyanúgy érintett volt a hatos kanyarban történt ütközésben. A 29-es számú Mahindra ráadásul a pályán maradt, így a mentésének az idejére sárga zászlós korlátozás lépett érvénybe a teljes pályán.

 

Az élmenők már a futam elején elhasználták az első támadó módjukat, sőt, Lynn hamar felvette a másodikat is. A 12. körben aztán Dennis megelőzte a brit versenyzőt, amivel átvette a vezetést. Lynn a támadó módnak köszönhetően közel tudott maradni Dennishez, ám még a plusz segítséggel sem sikerült visszaszereznie az első helyet.

Később Dennis (miután ő is felvette a második támadó módját) tovább növelte az előnyét, ráadásul Lynnek már inkább a mögötte érkezőkre kellett figyelnie. A 23. körre Dennis már öt másodperces előnyt autózott ki az élen, míg a kilencedik helyről rajtoló Nyck de Vries Buemit is maga mögé utasítva már a harmadik pozícióban autózott.


A Mercedes holland versenyzője ráadásul a Fanboostnak köszönhetően Lynn mellett is el tudott menni a 30. körben, ám arra már nem maradt ideje, hogy felzárkózzon és esetleg megtámadja Dennist. A BMW Andretti pilótája így a valenciai második futam után újra nyerni tudott. A dobogóra még De Vries és Lynn állhatott fel, pontot szerzett továbbá Buemi, Lotterer, Rast, Di Grassi, Vandoorne, Da Costa és Rowland.

Bird a nullázása ellenére is meg tudta tartani a vezetést a világbajnoki összetettben, azonban roppant szoros lett az állás mögötte. Dennis a győzelmének köszönhetően feljött a második helyre, és a hátránya csupán két pont Birdhöz képest, de még az ötödik helyen álló Robin Frijns lemaradása is mindössze öt pont.

Folytatás vasárnap 10.45-kor a második időmérővel!

FORMULA–E
LONDON, ELSŐ VERSENY
1. Jake Dennis (brit, BMW Andretti)
2. Nyck de Vries (holland, Mercedes)
3. Alex Lynn (brit, Mahindra)
4. Sébastien Buemi (svájci, Nissan)
5. André Lotterer (német, Porsche)

A világbajnokság élmezőnye 12 futam után: 1. Sam Bird (brit, Jaguar) 81 pont, 2. Jake Dennis (brit, BMW Andretti) 79, 3. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 78, 4. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 77, 5. Robin Frijns (holland, Virgin) 76, 6. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 72

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik