Formula E: újabb Mercedes-pole; Vandoorne a leggyorsabb Valenciában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 12:03
null
Vandoorne Róma után Valenciában is pole-t szerzett (Fotó: Twitter/MercedesEQFE)
Stoffel Vandoorne (Mercedes) szerezte meg a pole pozíciót a Formula E 2020–2021-es kiírásának első valenciai versenynapján. A második António Félix da Costa (DS Techeetah), míg a harmadik Nyck de Vries (Mercedes) lett, azonban utóbbi versenyző az öthelyes rajtbüntetése következményeként a nyolcadik rajthelyet foglalhatja majd el.

 

A Formula E mezőnye Olaszország után Spanyolország felé vette az irányt, ahol az elektromos sorozathoz szokatlan módon egy hagyományos, épített pályán, a valenciai Ricardo Tormón versenyez a hétvégén. Az első versenynap első szabadedzésén António Félix da Costa 1:27.238-as körrel bizonyult a leggyorsabbnak Maximilian Günther és Oliver Rowland előtt, miközben a huszadik André Lotterer lemaradása is csak 21 ezreddel haladta meg az egy másodpercet.

A második gyakorláson aztán Günther 1:26.958-nál állította meg a stoppert, míg Da Costa 8 százados hátránnyal negyedikként végzett – kettejük közé Alex Lynn, valamint Nyck de Vries ékelődött be. A mezőny ráadásul a reggel tapasztaltnál is szorosabb volt, hiszen a 24 pilótát mindössze 1.480 szekundum választotta el egymástól, ami izgalmas időmérőt vetített előre.

Az első csoportból Vandoorne 1:26.839-cel, a másodikból Da Costa 1:26.870-nel, a harmadikból Günther 1.26.868-cal, míg a negyedikből Lynn 1:26.7999-cel bizonyult a leggyorsabbnak, így ők egyenként plusz egy pontot gyűjtöttek.

A Superpole-ért, illetve az ezért járó három pontért eközben az összesített időlista első hat helyezettje, vagyis Lynn, Vandoorne, Günther, Da Costa, Sébastien Buemi, valamint De Vries szállhatott harcba, őket a csoportos fordulókat követően 38 ezred választotta el egymástól.

A legjobb köridőt Vandoorne érte el, aminek révén a Mercedes belga versenyzője indulhat az élről az első valenciai versenyen. Mellőle Da Costa rugaszkodhat el, míg a második sorból Günther és Lynn várhatja a piros lámpák kialvását, miután a harmadik legjobb időt futó De Vries az öthelyes rajtbüntetése értelmében a 8. helyre esik vissza.

FRISSÍTÉS: a pole pozíciót szerző Vandoorne az utolsó helyre sorolták vissza, miután törölték valamennyi kvalifikáción elért körét, mert egy gumikkal kapcsolatos szabályt szegett meg. A hátrasorolás értelmében valamennyi versenyző egy helyet lépett előre, vagyis De Costa örökölt meg a rajtelsőséget.

A valenciai versenyhétvége első napja 15 órakor folytatódik a futammal.

FORMULA E
VALENCIA, ELSŐ IDŐMÉRŐ

1. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 1:26.494
2. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 1:26.522
3. Nyck De Vries (holland, Mercedes) 1:26.730
4. Maximilian Günther (német, BMW) 1:26.943
5. Alex Lynn (brit, Mahindra) 1:27.022
6. Sébastien Buemi (svájci, Nissan e.dams) 1:27.053

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik