Formula E: sikerült a Mercedesnek, ami szombaton nem – Vandoorne nyert Rómában

Vágólapra másolva!
2021.04.11. 14:04
null
Stoffel Vandoorne nyerte meg a második versenyt Rómában (Fotó: DPPI)
Hiába rajtolt a római első versenyen Stoffel Vandoorne a pole pozícióból, a futamot be sem tudta fejezni, vasárnap azonban roppant erős teljesítményt nyújtva megszerezte az első győzelmét az idényben. Másodikként Alexander Sims (Mahindra) látta meg a kockás zászlót, aki mögött bár Norman Nato ért célba, a Venturi versenyzőjét kizárták, így Pascal Wehrlein (Porsche) állhatott még fel a dobogóra.

 

Az időjárás eddig kissé megnehezítette a versenyzők dolgát Rómában, ugyanis a szombati verseny után a vasárnapi időmérőt is nedves aszfalton kezdhette meg a mezőny. A felszáradó pályán azonban folyamatosan javultak a tapadási viszonyok, így természetesen a köridők is. A pole pozíció végül a Formula E-s pályafutása során először Nick Cassidyé lett.

A Virgin versenyzője mellé Norman Nato, a második rajtsorba pedig Pascal Wehrlein és Stoffel Vandoorne parkolhatta le az autóját. Akárcsak szombaton, ezen a futamon sem láthattunk rendes rajtot, ugyanis a nedves aszfalt miatt a mezőny a biztonsági autó mögött tette meg az első kört, mielőtt valójában kezdetét vehette volna a versenyzés.

A repülő rajt után Cassidy szinte rögtön kiszállt a győzelemért folytatott csatából, ugyanis hibázott, megforgott, és visszaesett a 11. helyre. Az élre így Nato állt, ám Cassidy azonnal megkezdte a visszazárkózást, és a harmadik körben már a hetedik pozícióban autózott. Ekkor ismét változás történt az élen, ugyanis Wehrlein vette át a vezetést Natótól.

Két körrel később véget is ért Cassidy menetelése – az új-zélandit Oliver Rowland lökte ki csatázás közben. Alig három körrel ezután Lucas di Grassi és Sébastien Buemi harcában a brazil húzta a rövidebbet. A 11-es számú Audi a falnak csapódott a 17-es kanyarban, az autó mentésének az idejére teljes pályás sárga zászlós korlátozás lépett érvénybe.


Éppen ezelőtt azonban Vandoorne vette át a vezetést Wehrleintól. Amikor folytatódhatott a versenyzés, Alexander Sims is megelőzte Wehrleint, aki így már csak a harmadik helyen haladt. A 10. körben Vandoorne felvette a támadó módot, ám a következő körökben az élmezőny többi tagja is így tett.

A plusz teljesítmény lejárta után Vandoorne előnye már öt másodperc volt az élen. Az őt üldözők egy újabb támadó móddal próbáltak közelebb kerülni hozzá, de a Mercedes versenyzőjének is volt még ilyen segítsége, így bár csökkent az előnye, az ellenfelek nem tudtak sokat faragni a hátrányukból.

A 16. körben Nato megelőzte Wehrleint, és feljött a harmadik helyre. Három körrel később René Rast az egyes kanyarban érintette meg a falat, ami után az Audija irányíthatatlanná vált, és a négykerekűt a fal állította meg. Nagyjából nyolc perccel a verseny vége előtt a pályára küldték a biztonsági autót.


Miután sikerült elszállítani Rast összetört autóját, a safety car is elhagyhatta a pályát, a mezőnynek pedig két köre maradt a versenyből. Vandoorne jól kapta el az újraindítást, az utolsó körben azonban kicsit hátrébb Nyck de Vries és Sam Bird akadt össze, így a vb-pontverseny első és harmadik helyen álló pilóták pont nélkül zárták a futamot.

Bár az utolsó kanyarokban már többen szenvedtek az energiahiánnyal, Vandoornére ez nem különösebben volt hatással, és az első helyre hozta be a Mercedest. A dobogóra Sims és Wehrlein állhatott fel mellé – az egyébként harmadik helyen célba érő Natót kizárták, mert a megengedettnél kissé több energiát használt el. Pontot szerzett még Mortara, Günther, Evans, Da Costa, Buemi, Blomqvist és Müller.

Folytatás április 23–24-én a spanyolországi Valenciában!

FORMULA E
RÓMA, MÁSODIK FUTAM

1. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)
2. Alexander Sims (brit, Mahindra)
3. Pascal Wehrlein (német, Porsche)
4. Edoardo Mortara (svájci, Venturi)
5. Maximilian Günther (német, BMW)

A világbajnokság élmezőnye 4 futam után: 1. Sam Bird (brit, Jaguar) 43 pont, 2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 39 pont, 3. Robin Frijns (holland, Virgin) 34 pont, 4. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 33 pont, 5. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 32 pont, 6. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 32 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik