Formula E: öt biztonsági autó és lassulási verseny az esős Valenciában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 16:06
null
De Vries nyert a káoszba fulladó versenyen (Fotó: Twitter/MercedesEQFE)
Címkék
Nyck de Vries (Mercedes) aratott győzelmet a Formula E 2020–2021-es kiírásának első valenciai versenynapján. A holland mögött Nico Müller (GEOX Dragon), valamint az utolsó helyről induló Stoffel Vandoorne (Mercedes) látta meg a kockás zászlót az öt biztonsági autós szakaszt, sok balesetet, valamint az utolsó körben a kifogyó energia nyomán lassulási versenyt hozó esős futamon.

 

A Mercedes szerezte meg a pole pozíciót az első rijádi, valamint az első római versenynapon is, és ez az ugyancsak duplázó Valenciában sem változott, hiszen Stoffel Vandoorne bizonyult a leggyorsabbnak a sorozattól szokatlan módon hagyományos, épített versenypályán lezajló szombati időmérőn.

Ám nem mercedeses, hanem António Félix da Costa várhatta az élről piros lámpák kialvását, miután a belga pilóta valamennyi kvalifikáción elért köridejét törölték, és a mezőny végére sorolták vissza gumikkal kapcsolatos szabályszegés nyomán.

Da Costa mellé így Maximilian Günther léphetett előre, míg a második sorban Alex Lynn, valamint Sébastien Buemi foglalhatott helyet, miután a másik Mercedest is szankcionálták. A harmadik legjobb időeredményt elérő Nyck de Vries ugyanis a Rómában okozott balesete okán öthelyes rajtbüntetést kapott, aminek következményeként – a csapattárs hátrasorolása után – a hetedik helyről volt kénytelen nekivágni a futamnak, a startnál ugyanakkor nem bízhatott túl nagy előremenetelben.

A Valenciába megérkező sötét fellegek ugyanis nem tágítottak a Ricardo Tormo-pálya felől, s a lezúduló csapadék miatt a biztonsági autó mögött volt kénytelen kezdeni a mezőny. Bár a korlátozás egyetlen körig tartott, nem sokkal később először teljes pályás sárga zászlós korlátozás, majd újabb biztonsági autós szakasz lépett érvénybe, miután André Lotterer hátulról eltalálta és kiforgatta Buemit.

 

A német ezt követően anélkül tette rükvercbe a Porschét, hogy belenézett volna a visszapillantó tükrébe, és csak a vetélytársak lélekjelenlétének köszönhette, hogy nem alakult ki nagyobb baleset – Lotterer később áthajtásos büntetést kapott a mutatványért.

A safety car mögött Da Costa, Günther, Lynn, De Vries és Norman Nato sorakozott a top 5-ben, az újraindítást követően azonban rövidesen változott a sorrend, hiszen a Mercedes hollandja Lynnt, majd Günthert is maga mögé tudta utasítani, és elkezdhette lopni a távolságot az időközben majd' 4 másodperces előnyt kiépítő Da Costa mögött.

A Mercedes tempója szemmel láthatóan jó volt, amit az utolsó pozícióból induló Vandoorne is igazolt: a belga pár kör elteltével már a 16. helyen haladt, míg De Vries rövidesen elkezdte szórni a lila szektorokat. Míg a holland elhúzott a második pozícióban, mögötte több helycsere is történt, Lynn és Rowland is sikeres offenzívát indított Günther ellen, aki pár körrel később elásta magát a kavicságyban.

Az eset miatt újra pályára hajtott a biztonsági autó, aminek következtében az élen haladó Da Costa előnye egy pillanat alatt semmivé foszlott. Az újraindításkor Da Costa, De Vries, Lynn, Rowland és Alexander Sims alkotta az első ötöst, igaz, utóbbi gyorsan maga mögé tudta utasítani Rowlandot.

A győzelemért eközben De Vries jelentkezett be, aki elkezdett nézelődni Da Costa mögött, támadás azonban nem történt, hiszen negyedszer is pályára hajtott a safety car: az időközben a 12. pozícióba előrelépő Vandoorne a támadó mód felvételekor megjárta a kavicságyat, míg Mich Evans eltalálta Sérgio Sette Camarát, aki beragadt a kavicságyba.

Bár az újraindítás után Da Costának sikerült úgy felvennie a támadó módot, hogy megtartotta a vezetést, és így sikerült lélegzetvételhez jutnia De Vries előtt, túl sokáig nem lehetett nyugodt, hiszen előnye újra lenullázódott az élen. Hátrébb ugyanis Lotterer eltalálta Mortarát, majd a kavicságyban kötött ki, aminek eredményeként az ötödik alkalommal is megjelent a mezőny élén a biztonsági autó.

Az újraindítás után két körre engedték még el a pilótákat, sokaknak azonban vészesen fogyott az energiája, így nem volt biztos, hogy mindannyian meglátják a kockás zászlót. Így is történt, hiszen többen, köztük az addig a pontig vezető Da Costa, lelassultak, a portugál egészen a hetedik helyig csúszott vissza. A győzelmet De Vries örökölte meg, mögötte a 22. rajtkockából elrugaszkodó Nico Müller, valamint az utolsó helyről startoló Vandoorne szelte át a célvonalat.

 

A sorrend még a leintést követően is többször változott, s végül összesen tizenkét versenyzőt rangsoroltak. A negyedik Nick Cassidy lett, mögötte René Rast, Robin Frijns, Da Costa, Lynn, Sam Bird és Lucas di Grassi zárta a pontszerzők sorát. Rajtuk kívül Jake Dennis, valamint Jean-Éric Vergne tudta még befejezni a versenyt.

 

A mezőny marad Valenciában, a második versenynap programja 8 órakor folytatódik a szabadedzéssel. Az időmérő 10 órakor, míg a futam 14 órakor veszi kezdetét.

FORMULA E
VALENCIA, ELSŐ VERSENY

1. Nyck de Vries (holland, Mercedes)
2. Nico Müller (svájci, GEOX Dragon)
3. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)
4. Nick Cassidy (új-zélandi, Virgin)
5. René Rast (német, Audi)
6. Robin Frijns (holland, Virgin)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik