Formula–E: Mortara nyerte az idényzárót, Vandoorne a világbajnok!

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.08.14. 10:14
null
Vandoorne és a Mercedes lett a Formula–E 2022-es idényének vilégbajnoka (Fotó: DPPI)
Edoardo Mortara nyerte meg a Formula–E 2022-es idényének utolsó futamát Szöulban, míg a világbajnoki cím a második helyen végző Stoffel Vandoorne-é lett. A dobogóra még Jake Dennis állhatott fel az idényzárón. A csapatok között a Mercedes bizonyult az év legjobbjának.

 

António Félix da Costa szerezte meg a rajtelsőséget a Formula–E történelmének 100. versenyére. A portugál pilóta mellőle Edoardo Mortara, a második rajtsorból Jake Dennis és a bajnoki éllovas, Stoffel Vandoorne vághatott neki a 2022-es idény utolsó versenyének. A világbajnoki tabella második helyén álló Mitch Evans csupán a 13. pozícióból rajtolhatott.

Da Costa jól rugaszkodott el a rajtnál, a mezőny nagy része azonban ezt a futamot sem úszta meg ütközések nélkül az első kanyarokban. Bár nagy volt a helyezkedés a startot követően – mely következtében nem kevés törmelék került a pályára –, ezúttal csak André Lotterer esett az első kör áldozatául.


Da Costa csupán a második körig tudta maga mögött tartani az őt üldözőket – először Mortara, majd Dennis is elment a portugál versenyző mellett. Az élmezőnyből elsőként a Vandoorne-t követő Robin Frijns vette fel a támadó módot az 5. körben, majd a többiek is követték a példáját, ám a plusz energia segítségével sem történt változás a mezőny elején.

A 14. körben a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, miután Maximilian Günther húzódott félre defekt következtében. Az újraindításkor nem történt változás az élen, ám Mortara és Da Costa hamar felvette a második támadó módját. Kihasználva az energiaelőnyt, utóbbi megpróbálta megelőzni Dennist, ám a nagy csatából rosszul jött ki, és visszaesett a 16. pozícióba.


Ennek köszönhetően Vandoorne feljött a harmadik helyre, majd jött az üzenet, hogy a korlátozások miatt közel hét perccel nő a verseny időtartama. A sportfelügyelők Dennis és Da Costa csatáját is megvizsgálták, s végül öt másodperces időbüntetést róttak ki a második helyen autózó brit pilótára.

Dennis bár a második helyen látta meg a kockás zászlót, a büntetése miatt harmadikként zárta a futamot. A győzelem Mortaráé lett, a 2022-es világbajnok a második helyen végző Vandoorne lett. A csapatok között is a sorozattól búcsúzó Mercedes hódította el a vb-trófeát.

A tervek szerint a 2023-as idény január közepén veszi kezdetét Mexikóvárosban.


FORMULA–E
SZÖUL, MÁSODIK VERSENY
1. Edoardo Mortara (svájci, Venturi)
2. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes)
3. Jake Dennis (brit, Andretti)
4. Robin Frijns (holland, Envision)
5. Oliver Askew (amerikai, Andretti)

A világbajnokság végeredménye: 1. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 213 pont, 2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 180, 3. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 169, 4. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 144, 5. Lucas di Grassi (brazil, Venturi) 126, 6. Jake Dennis (brit, Andretti) 126

Csapatok: 1. Mercedes (német) 319 pont, 2. Venturi (monacói) 295, 3. DS Techeetah (francia) 266, 4. Jaguar (brit) 231, 5. Envision (brit) 194, 6. Andretti (amerikai) 150

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik