Formula–E: Mitch Evans aratott győzelmet Brazíliában

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.25. 19:18
null
Mitch Evans szezonbéli első győzelmét aratta Sao Paulóban (Fotó: DPPI)
Mitch Evans nyerte meg a Formula–E brazíliai versenyét. A Jaguar új-zélandi versenyzője mögött Nick Cassidy és Sam Bird ért célba, a pole pozícióból rajtoló címvédő, Stoffel Vandoorne a hatodik helyen látta meg a kockás zászlót Sao Paulóban.

 

Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E brazíliai időmérőjén. A címvédő mellől António Félix da Costa, a második sorból Mitch Evans és Edoardo Mortara várhatta a piros lámpák kialvását Sao Paulóban.

Az első hármas simán eljött a rajtnál, hátrébb azonban több autó is megsérült. Norman Nato számára máris véget ért a futam, míg Mortara visszacsúszott a mezőny végére. A második körben Sébastien Buemi hajtott bele Maximilian Günther autójának hátuljába, amelynek következtében a svájci pilóta is sok pozíciót veszített.


Az élmezőnyből elsőként Vandoorne vette fel a támadó módot az ötödik körben, így átmenetileg Da Costa állt az élre. Két körrel később a címvédő visszavette a vezetést, ám a következő körben a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, miután Sacha Fenestraz alatt megállt a Nissan a hatos kanyarban.

A 11. körben folytatódhatott a verseny, ám Vandoorne az újraindításkor sem engedte ki a kezei közül az első helyet. A 14. körben végül néhány másodpercre elveszítette azt, amikor az addig a harmadik helyen autózó Nick Cassidy egyszerre kettőt előzve átvette a vezetést, ám a brit pilóta rögtön ezután a pálya szélére hajtott a támadó módért, így visszaesett a negyedik pozícióba.


A plusz energiának köszönhetően azonban Cassidy hamar visszazárkózott Vandoornére, sőt, a 15. körben el is vette tőle az első helyet. Nem sokkal később Da Costa is megelőzte a belgát, a 16. körben azonban ismét be kellett vetni a safety cart. Ezúttal Jake Dennis miatt, aki Dan Ticktummal ütközött, majd kénytelen volt félrehúzódni és feladni a versenyt.

A 19. körben folytatódhatott a futam, majd rögtön az újraindítás után Cassidy és Vandoorne is élt a második lehetőségével a támadó módot illetően. Ennek következtében átmenetileg Da Costa állt az élre, ám amikor a portugál is felvette a plusz energiát, Cassidy visszavette a vezetést.

A szintén támadó módban érkező Evans azonban nem sokkal később megelőzte Cassidyt, ám az élen csak néhány kört tölthetett, mielőtt az új-zélandi visszavette a vezetést. A versenytávhoz egyébként a biztonsági autós fázisok miatt négy kört adtak hozzá utólag, a 30. körben Sam Bird előzte meg Vandoornét a harmadik pozícióért.


A ráadásban Evans maga mögé utasította Cassidyt, ami végül győzelmet ért a számára. A két új-zélandi mögött Bird ért célba, pontszerző helyen végzett továbbá Da Costa, Vergne, Vandoorne, Wehrlein, Hughes, Rast és Buemi.

Folytatás április 22–23-án Berlinben!

FORMULA–E
BRAZÍLIA, VERSENY

1. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar)
2. Nick Cassidy (új-zélandi, Envision)
3. Sam Bird (brit, Jaguar)
4. António Félix da Costra (portugál, Porsche)
5. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske)

A világbajnokság élmezőnye 6 futam után: 1. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 86 pont, 2. Jake Dennis (brit, Andretti) 62, 3. Nick Cassidy (új-zélandi, Envision) 61, 4. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 60, 5. António Félix da Costa (portugál, Porsche) 58, 6. Sam Bird (brit, Jaguar) 44, 7. Sébastien Buemi (svájci, Envision) 42

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik