Formula–E: Mercedes-pole a szaúd-arábiai nyitányon

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 15:07
null
Vandoorne volt a leggyorsabb a kvalifikáción (Fotó: DPPI)
Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole pozíciót a Formula–E 2022-es idényének első időmérőjén Szaúd-Arábiában. Mögötte Jake Dennis végzett, míg az első ötös sorát a címvédő Nyck de Vries, André Lotterer, valamint Sam Bird egészítette ki.

 

Duplafutamos fordulóval veszi kezdetét a Formula–E 2022-es idénye, a némileg átalakuló, és több új taggal, köztük a tavaly még az Alfa Romeóval a Formula–1-ben versenyző Antonio Giovinazzival is kiegészülő mezőny csütörtökön teljesítette az első szabadedzését Szaúd-Arábiában.

A legjobban Oliver Rowland kezdett, aki 1:10.559-es körrel zárt az élen, a Mahindra pilótája mögött António Félix da Costa érkezett, még az első ötös sorát Jake Dennis, Jean-Éric Vergne és Mitch Evans tette teljessé. A nap vesztese a címvédő Nyck de Vries volt, aki a 3-as kanyarban törte össze a Mercedesét, és végül az utolsó pozícióban végzett.

Rowlandnál aztán a második gyakorláson sem volt gyorsabb, a brit 1:08.957-nél állította meg a stopperórát, és végzett 15 ezreddel Sam Bird előtt. A harmadik Dennis lett, míg a top 5-öt Da Costa és Robin Frijns egészítette ki.

A tervek szerint minden eddiginél több versenyt magába foglaló idényben nemcsak a mezőny összetétele, hanem a szabályok is megváltoztak, aminek eredményeképp már az időmérő sem a megszokott mederben zajlott. Idén ugyanis már két 11 fős csoportba osztják szét a versenyzőket a bajnoki összetett állása alapján (az első helyezett az A-csoportban, a második a B-csoportban indul, és így tovább...), amit követően kieséses rendszer lép életbe.

Mindkét csoportból a négy leggyorsabb jut tovább, és kezd kiütéses párbajokba, mígnem a végén egy versenyző marad. Ennek értelmében az úgynevezett negyeddöntőkben az első ágon az A-csoport leggyorsabbja a B-csoport negyedik helyezettjével, míg a második a harmadikkal csap össze. A másik ágon eközben az A-csoport harmadik leggyorsabbja a B-csoport második helyezettjével, míg a a negyedik az elsővel küzdhet meg a továbbjutásért.

A „győztesek" ezután az elődöntőben harcolhatnak meg egymással, majd a legjobb kettő vívja a végső csatát a pole pozícióért.

Az első ilyen formátumban lebonyolított kvalifikáción az A-csoportban Frinjs 1:09.163-as idővel zárt az élen, raja kívül Bird, Stoffel Vandoorne és Rowland ment tovább, míg többek között a két korábbi F1-es pilóta, Lucas di Grassi és Vergne búcsúzni kényszerült.

A B-csoportban eközben De Vries 1:09164-gyel bizonyult a leggyorsabbnak, míg mögötte Nick Cassidy, Dennis, valamint André Lotterer zárta a továbbjutók sorát az Edoardo Mortara miatt sárga zászlót is magába foglaló szakaszban.

 

A negyeddöntőben így Frijns és Lotterer, Bird és Dennis, Vandoorne és Cassidy, valamint Rowland és De Vries csapott össze egymással, közülük Lotterer, Dennis, Vandoorne és De Vries kerekedett felül, és menetelhetett tovább.

Az elődöntőben először Lotterer és Dennis, majd a két csapattárs, Vandoorne és De Vries mérkőzhetett meg egymással, előbbi párharcból Dennis, míg utóbbiból Vandoorne került ki győztesen, így ők ketten szállhattak harcba a rajtelsőségért.

 

A végső szakaszban Vandoorne végül 1:08.626-os kört futva sajátította ki a pole-t így ő várhatja majd az élről a piros lámpák kialvását a nyitó futamon. Mellőle tehát Dennis rugaszkodhat el, míg a második sorban a címvédő De Vries és Lotterer foglalhat helyet.

 

Az első tízes sorát Bird, Cassidy, Frijns, Rowland, Di Grassi, és Maximilian Günther egészíti ki.

Giovinazzi a 22. helyen végzett.

Folytatás 17 óra 30 perckor az első versennyel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik