Formula E: győzelemre váltotta a pole pozícióját az újonc Valenciában

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.25. 15:01
null
Jake Dennis győzelmével ért véget a valenciai versenyhétvége (Fotó: DPPI)
Formula E-s pályafutása első győzelmét aratta Jake Dennis a valenciai második futamon. A BMW brit versenyzője mellé André Lotterer (Porsche) és Alex Lynn (Mahindra) állhatott fel a dobogóra.

 

Formula E-s pályafutása első pole pozícióját szerezte meg Jake Dennis a második időmérőn Valenciában. A 27-es számú BMW mellé Alex Lynn parkolhatta le a rajtrácsra a Mahindráját, a második sorból a NIO párosa vághatott neki a versenynek Tom Blomqvist, Oliver Turvey sorrendben.

A szombati versennyel ellentétben a hétvége második viadalát száraz pályán kezdhette meg a mezőny, s ezúttal nem a biztonsági autó mögött, hanem állórajttal kezdődhetett meg a futam. Dennis jól kapta el a rajtot, és meg tudta tartani az első helyet. Közvetlenül mögötte sem történt változás – Lynn maradt a második, Blomqvist azonban két helyet is veszített. A csapattársa, Turvey jött fel a harmadik pozícióba az elsőkörös helyezkedésben.


A következő körökben nem sokan próbálkoztak előzéssel, pedig a mezőny egy része (különösen az eleje) igencsak közel maradt egymáshoz. Dennis ekkor szépen tartotta az első helyet, ám Lynn szorosan követte őt. A hetedik körben aztán Edoardo Mortara mutatott be egy szép előzést René Rast ellen, amivel feljött a 12. pozícióba.

A kilencedik körben az élmezőnyből elsőként a harmadik helyen autózó Turvey vette fel a támadó módot, amivel bár veszített egy helyet, azonnal elkezdte az elé kerülő Norman Natót visszatámadni. Nem sokkal később össze is jött az előzés, majd rögtön ezután Lynn mellett is elment, aki ekkor Dennishez hasonlóan felvette a támadó módot.

A 12. körre elfogyott Turvey támadó módja, ami következtében Lynn meg is tudta előzni őt, majd ezután ismét üldözőbe vette a továbbra is a mezőnyt vezető Dennist. Turvey később veszített még néhány pozíciót, a harmadik helyen Nato autózott a 15. körben. Két körrel később már Lynn támadta, akinek az autóját kicsit meg is lökte hátulról. A Mahindra versenyzője lecsúszott a pályáról, és összesen négyen mentek el mellette.


Lynn a következő körökben további pozíciókat veszített, a 20. körben pedig Sébastien Buemi és Stoffel Vandoorne csatája végződött csúnyán az utóbbi versenyző számára, aki a mezőny legvégére esett vissza. Nem sokkal később Vandoorne be is hajtott a bokszutcába, és feladta a versenyt.

A második helyen autózó Natót az utolsó percekben öt másodperces időbüntetéssel sújtották, amiért korábban kilökte Lynnt. A brit versenyző egyébként szépen zárkózott vissza, és ekkor már az ötödik volt. Később Oliver Rowlandet is megelőzte, így újabb pozíciót nyert.

Az utolsó körben ismét ment a taktikázás a megmaradt energia felhasználásával kapcsolatban, ám nem fulladt olyan helyzetbe a verseny, mint a szombati. Dennis végül pályafutása első Formula E-s pole pozíciója után az első győzelmét is megszerezte. A dobogóra még André Lotterer és Lynn állhatott fel. Pontot szerzett továbbá Rowland, Nato, Rast, Vergne, Turvey Mortara és Di Grassi.

Az idény két hét múlva folytatódik Monacóban!

FORMULA E
VALENCIA, MÁSODIK VERSENY
1. Jake Dennis (brit, BMW)
2. André Lotterer (német, Porsche)
3. Alex Lynn (brit, Mahindra)
4. Oliver Rowland (brit, Nissan)
5. Norman Nato (francia, Venturi)

A világbajnokság élmezőnye 6 futam után: 1. Nyck de Vries (holland, Mercedes) 57 pont, 2. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 48, 3. Sam Bird (brit, Jaguar) 43, 4. Robin Frijns (holland, Virgin) 43, 5. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 39, 6. René Rast (német, Audi) 39

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik