Formula E: Jaguar-győzelem és -kiesés New Yorkban

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.07.11. 20:33
null
Sam Bird győzelemre váltotta a rajtelsőségét New Yorkban (Fotó: DPPI)
Sam Bird nyerte meg a Formula E New York-i versenyhétvégéjének második futamát. A Jaguar számára felemásan végződött az amerikai forduló, mert míg Bird győzött, Evansnek fel kellett adni a versenyt az utolsó körben. A dobogón Nick Cassidy (Virgin) és a címvédő António Félix da Costa (DS Techeetah) ünnepelhetett még.

 

A Jaguar elsőségét hozta a New York-i második időmérő. Sam Birdé lett a pole pozíció, mellőle a csapattársa, Mitch Evans vághatott neki a futamnak. A második rajtsorba Nick Cassidy és Pascal Wehrlein parkolhatta le az autóját.

A rajtnál Bird maradt az élen, Evans viszont kis híján elveszítette a második pozíciót, de visszaverte Cassidy támadásait. Jean-Éric Vergne, aki technikai hiba miatt mért kör nélkül zárta az időmérőt, az utolsó helyről vághatott volna neki a versenynek, csakhogy a rajtrácson ragadt a startnál.

 


A DS Techeetah mentésének az idejére beküldték a biztonsági autót, amely két kört töltött az aszfaltcsíkon. Az újraindításkor Bird meg tudta tartani az első helyet, a mezőnyben hátrébb azonban nagy csaták alakultak ki. Az egyik elszenvedője René Rast volt, akinek megsérült az autója, és visszaesett a mezőny végére.

A hatodik körben a bajnoki éllovas Edoardo Mortara elmérte a támadást Jake Dennis ellen, és az autója elejével a falat is eltalálta. Az ő autója nem sérült jelentősen, ám Rasthoz hasonlóan hamar a mezőny végén találta magát. Egy körrel később mindkét Jaguar-versenyző felvette az első támadó módját – Bird maradt az élen, Evans viszont rövid időre pozíciót veszített.


Csakhogy Cassidynek a futam második felében maradt még egy támadó módja – ezt a 19. körben vette fel. Előznie azonban nem sikerült ezekben a percekben. A 20. körben Lucas di Grassi megforgatta Sébastien Buemit, aminek következtében a svájci több pozíciót veszített. Az utolsó negyedórában António Félix da Costa, Pascal Wehrlein és André Lotterer is egyre közelebb került az élen álló hármashoz, így izgalmas utolsó körök vártak a Jaguar versenyzőire.

Közülük inkább Evansnek volt oka aggodalomra, Bird többek között a Fanboostnak köszönhetően el tudott szakadni az őt követőktől. Evans a 34. körig tudta maga mögött tartani az üldözőit, ekkor két pozíciót is veszített. A következő körben a két Porsche-versenyző is elment mellette, így szertefoszlottak a dobogóról szőtt álmai. Sőt, az utolsó körben félrehúzódott a pályán, így be sem tudta fejezni a versenyt – mint kiderült, lekoccolta a falat, s emiatt megsérült az autója.

Bird ezzel szemben magabiztosan szelte át a célvonalat az első helyen, amivel nemcsak újabb győzelmet aratott, át is vette a vezetést a világbajnoki összetettben. A második helyen Cassidy ért célba, harmadikként Da Costa látta meg a kockás zászlót. Pontot szerzett még Wehrlein, Lotterer, Sims, Nato, Frijns, Lynn és Günther is.

Folytatás két hét múlva Londonban!

FORMULA E
NEW YORK, MÁSODIK FUTAM

1. Sam Bird (brit, Jaguar)
2. Nick Cassidy (új-zélandi, Virgin)
3. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah)
4. Pascal Wehrlein (német, Porsche)
5. André Lotterer (német, Porsche)

A világbajnokság élmezőnye 11 futam után: 1. Sam Bird (brit, Jaguar) 81 pont, 2. António Félix da Costa (portugál, DS Techeetah) 76, 3. Robin Frijns (holland, Virgin) 76, 4. Edoardo Mortara (svájci, Venturi) 72, 5. Nik Cassidy (új-zélandi, Virgin) 70, 6. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) 68

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik