F3: izgalmas futamon szerezte meg Martins a bajnoki címet

Vágólapra másolva!
2022.09.11. 09:48
Zane Maloney nyerte meg a Formula–3 olaszországi versenyhétvégéjének főfutamát. A dobogóra még Oliver Bearman és Jak Crawford állhatott fel, Tóth László a 20. pozícióban zárta az idény utolsó versenyét. Bár a piros zászlóval véget érő futam legvégén Victor Martins-t megbüntették, a 2022-es bajnoki cím a francia versenyzőé lett.

Victor Martins 2022 bajnoka a Formula–3-ban (Fotó: DPPI)
Victor Martins 2022 bajnoka a Formula–3-ban (Fotó: DPPI)
Victor Martins 2022 bajnoka a Formula–3-ban (Fotó: DPPI)
Victor Martins 2022 bajnoka a Formula–3-ban (Fotó: DPPI)
Victor Martins 2022 bajnoka a Formula–3-ban (Fotó: DPPI)

 

Alekszandr Szmoljar szerezte meg a pole pozíciót az idény utolsó időmérőjén Monzában. Az orosz versenyző mellől Zane Maloney várhatta a piros lámpák kialvását, míg a második rajtsorba Roman Stanek és a bajnoki éllovas, Victor Martins parkolhatta le az autóját.

A végső győzelemre még (reális) esélyesek közül Oliver Bearman a hatodik helyről indulhatott, míg Isack Hadjar csak a 16. pozícióból vághatott neki az idényzárónak. Tóth László a 29. helyről várhatta a startot.

A rajtnál Maloney vette át a vezetést, Martins megelőzve Staneket feljött a harmadik pozícióba. A mezőny második felében több baleset is történt – David Vidales és Rafael Villagomez azonnal ki is esett, így rögtön az első körben a pályára kellett küldeni a biztonsági autót.


Három körrel később folytatódhatott a verseny, Maloney számára nem sikerült tökéletesen az újraindítás, végül Szmoljar és Martins is elment a barbadosi versenyző mellett. Utóbbi ráadásul nem sokkal később Szmoljart is megelőzte, amivel átvette a vezetést. Az orosznak ráadásul már Maloney ellen kellett védekeznie, ami jól jött az élen némi előnyt kiautózó Martins-nek.

A hetedik körben Maloney átvette a második helyet Szmoljartól, majd Martins-t is megelőzve ismét az élen autózott. Bearman Szmoljart utasította maga mögé, amivel feljött a harmadik helyre. Fél távnál Bearman már a második volt, s támadni kezdte Maloneyt az első pozícióért. Csakhogy a 17. körben ismét jött a biztonsági autót, miután Kush Maini megforgott és kilökte és Brad Benavidest.


Az összetört autók elszállítása és a tecprofal helyreállítása a vártnál több időt vett idénybe, így félbeszakították a versenyt, amelyet végül nem is indítottak újra. A várakozás alatt azonban Martins-nek kiosztottak egy öt másodperces időbüntetést a pálya többszöri elhagyása miatt.

A francia versenyző így a harmadikról visszacsúszott a negyedik pozícióba, azonban ez is elég volt ahhoz, hogy megnyerje a bajnoki címet. A futamgyőzelem Maloney-é lett az idényzárón, a dobogóra Bearman és Jak Crawfordállhatott még fel. Tóth a 20. helyen zárta a szezon utolsó futamát Monzában.

A versenyzők közül tehát Martins bizonyult 2022 legjobbjának, a csapatbajnoki címet 2019 és 2020 után ismét a Prema nyerte meg.

A 2022-es idény végeredménye: 1. Victor Martins (francia, Art GP) 139 pont, 2. Zane Maloney (barbadosi, Trident) 134, 3. Oliver Bearman (brit, Prema) 132, 4. Isack Hadjar (francia, Hitech GP) 123, 5. Roman Stanek (cseh, Trident) 117

Csapatok: 1. Prema (olasz) 355 pont, 2. Trident (olasz) 301, 3. Art GP (francia) 208, 4. MP Motorsport (holland) 193, 5. Hitech GP (brit) 150

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik