Dakar: Sainz sikere, Szalay nehéz döntése, Fazekas jó napja

TÓTH ANITA (Ha'il)TÓTH ANITA (Ha'il)
Vágólapra másolva!
2021.01.08. 18:51
null
Szalay Balázsék Opeljében a tizedik kilométernél elment a hajtás (Fotó: Opel Dakar Team)
Szalayék autójában elment a hajtás, így ki kellett jönniük a pályáról, Fazekasék vasszöcskéket előzgettek és rájuk sötétedett a sivatagban, ám továbbra is tartják a 13. helyüket a Dakaron.

Megvillant a Matador. A kétszeres ralivilágbajnok, háromszoros Dakar-győztes Carlos Sainznak címvédőként eddig nagyon sok nehézséggel kellett szembenéznie (főleg egyébként az eltévedések okán), a pénteki részsikere azonban újra visszahozta a csillogást a szemébe. Annak ellenére, hogy az élen továbbra is Stéphane Peterhansel és Nasszer al-Attijah vívja a maga különcsatáját – a francia Mr. Dakar előnye a félidőben majdnem hat perc. Nem megnyugtató, de nyerni egy másodperccel is lehet...

„Fizikailag nagyon megterhelő, homokos szakasz van mögöttünk, ám a navigáció ezúttal nem volt különösebben nehéz, nem volt sok hely, ahol eltévedhettünk volna – mondta Carlos Sainz. – Összességében több, mint egy órát veszítettünk az elmúlt napokban, ami egyáltalán nem tesz boldoggá, de reméljük, a második hetet jobban élvezzük majd, mint az elsőt. Teljesen más ez a verseny, mint a tavalyi, amit megnyertünk, egyszerűen más a filozófiája.”

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a csütörtöki problémát magával vitte a következő szakaszra. Történt, ugye, hogy az Opel-páros még az ötödik szakaszon leesett egy dűnéről, amelynek következményeként nem csupán az autó elejét ütötte meg, hanem a hátsó kardán is megcsavarodott, így Fazekas Károly és kamionos legénysége húzta el a célig. A szervizcsapat reggel fél hétig szerelt – féltengelyeket, kardánt és váltót cserélt –, így abban a reményben engedte útjára Szalayékat, hogy minden rendben lesz. Ezen a Dakaron azonban ez túlságosan optimista hozzáállás: a tizedik kilométernél elment a hajtás.

„Tisztában voltunk vele, hogy kétkerékhajtással nem jutunk át a mai dűnéken, így nehéz döntést kellett meghozni: visszafordultunk és az aszfaltúton közelítettük meg a tábort. Huszonöt év tapasztalatával a hátam mögött mondom, hogy ez volt az egyetlen reális döntés” – mondta Szalay Balázs.

Ennek a döntésnek a következménye normál esetben az, hogy vége a versenyüknek, az új Dakar-szabályok azonban lehetővé teszik, hogy felhasználva egyetlen „jokerüket” folytassák a versenyt – igaz, onnantól kezdve már csak a napi szakaszokon értékelik őket, az összetettben nem. Hogy erre lesz-e lehetőség, az nyilván akkor derül ki, amikor a szombati szünnapon a csapat újból darabjaira szedi a kocsit.

A kamionosoknál totális Kamaz-fölényt hozott a nap, s mivel az ellenfelek egyre másra szállnak ki a harcból, az oroszok lassan megnyugodhatnak. A szünnap előtt Dmitrij Szotnyikov van nyerő pozícióban, és a lőtávolon belül kizárólag csapattársak vannak. Nekünk, magyaroknak azonban az a legfontosabb, hogy a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió egymás után sikerrel veszi az akadályokat, s továbbra is tartja parádés 13. helyét az összetettben.

„Homok és dűne, homok és dűne váltogatta egymást ezen a napon, s bár én úgy éreztem, hogy jól ment a versenyzés, ha a Kamazok eredményét nézem, akkor mégsem ment olyan jól – mosolygott fáradtan Fazekas Károly. – Egész nap a vasszöcskékkel vívtunk macska-egér harcot, a nagy dűnéken ők voltak a gyorsabbak, a homokos egyenesekben mi, úgyhogy oda-vissza előzgettük egymást, és olyan is volt, hogy egy tevecsordát kellett előzékenyen átengedni magunk előtt. A vége nem volt különösebben élvezetes, mert ránk esteledett a dűnék között, és olyankor már nem látni a nyomokat. Volt például egy nagy homokdomb, amit ha látunk messziről, lendületből felkapaszkodunk rá, így viszont kétszer futottunk neki, harmadszorra meg megkerültünk. Elfáradtunk…”

Fazekas Károly egysége tartja parádés 13. helyét (Fotó: Fazekas Motorsport)
Fazekas Károly egysége tartja parádés 13. helyét (Fotó: Fazekas Motorsport)

A motoros kategóriában folyamatosan változik a helyzet az élen: mostani részsikerével Joan Barreda az összetettben visszazárkózott a 7. helyre (Toby Price áll az élen). A spanyolnak ez volt pályafutása 27. szakaszgyőzelme a Dakaron, az idein pedig a harmadik – de azt mondja, más ez a Dakar, mint a tavalyi volt.

Ugyanezt hajtogatják már napok óta a határon túli magyar motorosok is, akik minden nehézség ellenére remekül megfelelnek a mindennapi kihívásoknak: a szatmári Gyenes Emánuel újra dobogós helyen áll a Malle Moto kategóriában (harmadik), a vajdasági Saghmeister Gábor pedig az összetett 71. helyről várja a folytatást.

Előbb azonban a szünnapot, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy rendezzék a sorokat, s hogy szusszanjanak egy kicsit a második nagy menet előtt.

43. DAKAR RALI
6. szakasz, Ha'il (össztáv: 788 km, ebből szelektív szakasz: 448 km). Autósok: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini John Copper Buggy) 3:38:37, 2. Al-Radzsi, Von Zitzewitz (szaúd-arábiai, német, Toyota Hilux) 4:03 p h., 3. Al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 7:16 p h. Motorosok: 1. Joan Barreda (spanyol, Honda) 3:45:27, 2. Branch (botswanai, Yamaha) 13 mp h., 3. Sanders (ausztrál, KTM) 53 mp h., ...39. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 1:01:42 ó h., ...75. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 3:10:56 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Dmitrij Szvisztunov, Ahmet Galjautdinov (orosz, Kamaz) 4:08:52, 2. Szotnyikov, Ahmagyejev, Ahmecianov (orosz, Kamaz) 1:08 p h., 3. Sibalov, Nyikitin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 4:49 p h., ...15. Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (magyar, Scania) 1:11:10 ó h.

Az összetettben. Autósok: 1. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini John Cooper Buggy) 22:14:03, 2. Al-Attijah 5:53 p h., 3. Sainz 40:39 p h. Motorosok: 1. Toby Price (ausztrál, KTM) 24:08:43, 2. Benavides (chilei, Honda) 2:57 p h., 3. Cornejo (chilei) 3:41 p h., ...32. Gyenes 4:03:39 ó h., ...71. Saghmeister 16:17:05 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov 24:26:18, 2. Sibalov 37:34 ó h., 3. Margyejev 1:01:43 ó h., ...13. Fazekas 8:22:59 ó h.

Magyarok a Dakaron
Magyarok a Dakaron
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik