Dakar: Sainz harmadszor nyert, a motorosoknál Brabec győzött

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2020.01.17. 15:35
null
Carlos Sainz nyerte meg az első, Szaúd-Arábiában rendezett Dakart (Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue)
Carlos Sainz behúzta a harmadik Dakar-sikerét az autós mezőnyben, míg a motorosoknál Ricky Brabec az első amerikai győztes lett.

 

Az ünneplés ideje. Meg a pihenésé, a rendes ágyban alvásé, a későn ébredésé, a megnyugvásé. Hogy ezen a 7500 kilométeren is túl vannak – legalábbis a 342 rajtolóból 234-en (68.4 százalék), ami nem is rossz, ahhoz képest, milyen sokan estek ki az első néhány napon.

Az első szaúd-arábiai Dakar véget ért, és nagy győzelmeket hozott minden kategóriában. Az autósoknál volt a legnagyobb harc – csillagok háborúja, de tényleg –, még akkor is, ha pusztán az eredményeket böngészve Carlos Sainz abszolút fölényét látjuk. Pedig nem volt ez annyira egyértelmű, s utóbb a Matador maga is bevallotta, végig nagyon észnél kellett lennie – végig állni kellett a gázon. Előbb a sziklás, navigációs szempontból hatalmas kihívást jelentő szakaszokon, majd pedig a dűnék között.

„Boldog vagyok! Elképesztően sok munka van e mögött a győzelem mögött: rengeteg edzés, teszt, csapatmunka... Az első naptól kezdve a győzelemért harcoltunk, és ehhez folyamatosan a padlóig kellett nyomni a gázpedált” – mondta Sainz, aki három Dakar-győzelmét három különböző márkával aratta (2010 – Volkswagen, 2018 – Peugeot, 2020 – Mini).

Érdekesség, hogy az első három helyen célba érő autós páros összesen ötven Dakar-rajttal büszkélkedhet – no meg 14 győzelemmel ebben a kategóriában. A tudásuk, a tapasztalatuk aranyat ért az ismeretlen terepen. A tavalyi bajnok Nasszer al-Attijah rengeteg nehézséggel találta szembe magát a verseny során, de végig harcban állt a végső győzelemért, amelyről végül hat perccel maradt le. „Két-három hibát is elkövettünk, és rengeteg defektet kaptunk, de nagyon jó volt itt versenyezni. Jövőre visszatérek, és remélem, kicsivel több szerencsém lesz” – mondta a katari Toyota-pilóta.

A Mr. Dakar becenevet nem véletlenül kiérdemlő Stéphane Peterhansel megszerezte 80 Dakar-szakaszgyőzelmét ezen a versenyen, és ahhoz képest, hogy az utolsó pillanatban lett új navigátora (felesége egészségügyi problémái miatt), és ahhoz képest, hogy Paulo Fiuza angolul diktálta neki az itinert, nem lehet elégedetlen a dobogós hellyel. „Pont azon a helyen végeztünk, amit megérdemeltünk” – mondta Peterhansel, akinek lehet, hogy ez volt az utolsó Dakarja.

A motoros kategóriában korábban sohasem nyert még amerikai versenyző – most Ricky Brabecnek sikerült, ráadásul a Hondának is régen várt sikert hozott, hiszen 31 éve történt meg legutóbb, hogy a világhírű gyártó ünnepelhetett sikert a Dakar végén. Ez egyébként azt is jelenti, hogy megszakadt a KTM 18 éve tartó veretlenségi sorozata. „A végén összeállt a puzzle, s kellett hozzá a csapat összes tagja. Ez az ötödik Dakarom, a második, amelyen célba értem. És nyertünk! Ehhez mindennap higgadtnak és okosnak kellett maradni” – mondta Brabec.

A szervizháttér nélküli kategóriában, vagyis az Original by Motul mezőnyében a szatmárnémeti Gyenes Emánuel szinte az első pillanattól kezdve az élen állt, és több mint egyórás előnnyel győzte le a második helyezett Benjamin Melot-t. A vajdasági Saghmeister Gábor is derekasan küzdött, és ő is teljesítette a Dakar rali távját.

42. DAKAR RALI
12. szakasz, Haradh–Kiddija (össztáv: 429 km, ebből szelektív szakasz: 167 km). Autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 1:17:30, 2. Seaidan, Kuzmics (szaúd-arábiai, orosz, Mini JCW) 1:32 perc hátrány, 3. Terranova, Graue (argentin, Mini JCW) 3:16 p h. Motorosok: 1. José Ignacio Cornejo (chilei, Honda) 1:28:15, 2. Brabec (amerikai, Honda) 53 mp h., 3. Price (ausztrál, KTM) 2:25 p h., ...34. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 20:27 p h., ...96. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 1:07:49 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov (orosz, Kamaz) 1:28:41, 2. Visneuszki, Novikau, Nevjarovics (fehérorosz, MAZ) 2:01 p h., 3. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 2:07 p h.
Az összetett végeredménye. Autósok:
1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini JCW Buggy) 42:59:17, 2. al-Attijah, Baumel 6:21 p h., 3. Peterhansel, Fiuza (francia, portugál, Mini JCW Buggy) 9:58 p h. Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 40:02:36, 2. Quintanilla (argentin, Husqvarna) 16:26 p h., 3. Price (ausztrál, KTM) 24:06 p h., ...29. Gyenes Emánuel 8:02:31 ó h., ...90. Saghmeister 30:36:44 ó h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Igor Leonov 46:33:36, 2. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 42:26 p h., 3. Vjazovics, Haranyin, Zaparoscsanka (fehérorosz, MAZ) 2:04:42 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik