Dakar rali: jövőre Szaúd-Arábiába költözik a viadal

Vágólapra másolva!
2019.04.15. 15:56
null
Szalay Balázs januárban már Szaúd-Arábiában döngeti a homokot (Fotó: Opel Dakar Team)
Jövőre Szaúd-Arábiában rendezik a hagyományos januári Dakar ralit. A világ leghíresebb tereprali-viadalának 2009 és 2019 között Dél-Amerika adott otthont, a verseny így tíz év után költözik a Közel-Keletre – jelentették be hétfőn a Dakar szervezői.

Harminc év Afrikában, tizenegy verseny Dél-Amerikában, s most új fejezet nyílik a Dakar történetében: a világ leghíresebb terepraliversenye a Közel-Keletre költözik. Amint arról lapunk néhány hete már beszámolt, folyamatosan zajlottak a tárgyalások a jövő évi sivatagi show helyszínéről, s hétfőn hivatalosan is bejelentették az új helyszínt, ami nem más, mint Szaúd-Arábia.

Több lesz ez, mint csupán egy új utazás – a jövő évi Dakar lehetőséget ad a versenyzőknek arra, hogy ismeretlen terepen tegyék próbára a tudásukat, hogy érintetlen tájakon mutassák meg vezetési tudásukat, navigációs képességüket, és hogy állják a kihívásokat. Túl sok részletre egyelőre nem derült fény, ám az április 25-én, a szaúdi főváros, Rijad közelében tartandó bemutatkozó sajtótájékoztatón mindent elmondanak a szervezők.

Őfelsége Khalid Bin Sultan Abdullah Al Faisal herceg, a Szaúd-Arábiai Motorsport Szövetség elnöke elárulta, mindig is rajthoz akart állni a Dakaron, s bár ezt az ambícióját nem sikerült megvalósítani, most részese lett egy sokkal nagyobb álomnak: „A Dakar története során először ellátogat az országomba, s mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy jó versenyt rendezzünk.”

David Castera, a Dakar idén kinevezett új versenyigazgatója, aki motorral és autóval is versenyzett az utóbbi évek során, sőt, a szervezési oldalba is belekóstolt, a következőt nyilatkozta: „Visszatekintve az első emlékeimre és tapasztalataimra a Dakarral kapcsolatban, mindig arra jutok, hogy ennek a versenynek a többivel ellentétben a felfedezés áll a középpontjában, az utazás az ismeretlenbe. Rendezőként hatalmas kihívás egy ismeretlen területen útvonalat kijelölni, a számtalan lehetőség közül megtalálni a jót, de ez nagyon inspiráló is egyben.”

Szalay Balázs eddig 14 alkalommal állt rajthoz a Dakaron, kilencszer Afrikában, ötször Dél-Amerikában, s örül az új kihívásnak: „Teljesen új szeletét fedezhetjük fel a világnak az autóversenyzés által – a helyi terepralisokon kívül senki sem tudja, mi vár ránk Szaúd-Arábiában. De ismerve a hatalmas abu-dzabi dűnéket, valami hasonlóra számítok – vagyis nehéz, de felejthetetlen verseny vár ránk januárban.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik