Dakar: armageddon a sivatagban, Kovács Miklósék a 16. helyen értek be

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2023.01.03. 21:38
null
Sártengerré változott a szakasz vége (Fotó: Qualisport Racing)
Időjárási anomáliák sorával kellett szembenéznie a Dakar mezőnyének kedden – az autósoknál Nasszer al-Attijah állt az élre, Kovács Miklósék a 16. helyen értek célba.

A Dakar mezőnye kedden történelmi tájakon autózott, a nabateus civilizáció egyik központjából Ha'il felé, amely az Európát Ázsiával összekötő kereskedelmi útvonalak kereszteződése volt. A versenyzők élvezhették volna a fenséges kanyonokat, ha nem azzal lettek volna elfoglalva, hogy egymást húzgálják kifelé a sivatagban kialakuló nagy sodrású „folyóból” vagy miből.

„Armageddon közeli állapot volt a sivatagban: a viharos szél özönvíz-szerű esővel párosult, a homok sártengerré változott” – foglalta össze az eseményeket Czeglédi Péter, aki Kovács Miklósnak diktálja az itinert. A magyar kamionos egység a 16. helyen teljesítette az időjárási anomália miatt 335 kilométer hosszúra lerövidített szelektív szakaszt.

„A szakasz jelentős része sokkal élvezetesebb volt, mint az eddigiek, de aztán jött az égszakadás, kétszer is... Nagyobb áradásokkal, dagonyával, a Hyena fülkéjének belseje is sáros lett” – mondta Kovács, aki a nem hivatalos eredményközlés szerint a 18. helyről várja a folytatást, de a rövidítések miatt az összetett sorrendben még biztos lesz változás.

A motorosoknál Sam Sunderland után újabb esélyes, Ricky Brabec búcsúzott, aki hatalmasat esett, és fájó nyakcsigolyákkal szállították kórházba. Az összetettben Mason Klein vezet.

Az autósoknál az összetettben vezető Carlos Sainznak technikai gondjai támadtak (csakúgy, mint Sébastien Loebnek, aki az elmúlt két napban jelentős hátrányba került), így a címvédő Nasszer al-Attijah állt az élre.

45. DAKAR RALI
Az állás a 3. szakasz (Al-Ula–Hail, össztáv: 669.5 km, ebből szelektív szakasz: 335 km) után – nem hivatalos. Motorosok:
1. Mason Klein (amerikai, KTM) 14:03:50, 2. Sanders (ausztrál, GasGas) 1:48 perc hátrány, 3. Howes (ausztrál, Husqvarna) 7:09 p h., ...37. Gyenes Emánuel (romániai) 2:19:53 óra h., ...117. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 10:15:50 ó h. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 12:20:35, 2. Al-Radzsi, Von Zitzewitz (szaúd-arábiai, német, Toyota Hilux) 13:20 p h., 3. Peterhansel, (francia, Audi) 20:45 p h. Kamionosok: 1. Ales Loprais, Petr Pokora, Jaroslav Valtr Jr. (cseh, Praga) 12:13:13, 2. Valtr, Kilian, Sikola (cseh, Tatra), 3. Van Kasteren, Rodewald, Snijders (holland, lengyel, holland, Boss Machinery), ...18. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik