Dakar: a szakaszt nyerő Petrucci sírt, mint egy csecsemő

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2022.01.06. 21:47
null
Első MotoGP-futamgyőztesként nyert Dakar-szakaszt Petrucci (Fotó: AFP)
Először ünnepelt Dakar-szakaszsikert az autós és a motoros kategória leggyorsabbja csütörtökön: az előbbi kategóriában a dél-afrikai Henk Lategan, az utóbbiban a korábbi MotoGP-futamgyőztes Danilo Petrucci örülhetett.

„Sírtam, mint egy csecsemő” – írta Danilo Petruccia közösségi oldalán, aki a korábbi MotoGP-versenyzők közül elsőként nyert szakaszt a Dakar történetében. Az olasz pilóta tavaly fejezte be pályafutását a Tech3 KTM alakulatnál, és nem sokáig tétlenkedett. Pedig egyáltalán nem volt sima útja a Dakarig: a felkészülés során eltört a bokája, majd egy nappal a rajt előtt egy fals pozitív Covid-teszt majdnem megakadályozta az indulásban.

Ehhez képest a második szakaszt a top ötben zárta, ám gyakorlatilag kiszállt a végső győzelemért folyó küzdelemből, miután rendezői segítséget kért, mert rájött, hogy elhagyta a telefonját. Ezek után visszaállt a versenybe (hogy szokja a körülményeket), és a motorosok számára biztonsági okokból lerövidített csütörtöki szakaszon a leggyorsabb volt. Eredendően Toby Price mögött másodikként ért célba, ám az amerikai hatperces büntetést kapott sebességtúllépés miatt (a sebességkorlátozó zónában).

A célba érkezés után tette közzé a közösségi médiafelületén a fenti üzenetet: „Sírok, mint egy csecsemő, képtelen vagyok írni”.

Az autósoknál a dél-afrikai Henk Lategan lehetett hasonló lelkiállapotban – ő tavaly mutatkozott be a Dakaron, és a célban alig akarta elhinni, hogy övé a részsiker: úgy érezte, pokoli napja volt. Kezdődött azzal, hogy tíz kilométerrel a rajt után eltört a kocsija ajtajában a rögzítő, így az az első ellenőrző pontig folyamatosan kinyílt. Megoldották a problémát, úgy, hogy onnantól nem nyílt ki a pilóta oldalán. Aztán kaptak egy defektet (Lategan a navigátor oldalán mászott ki), szóval őrült egy nap volt, ezért volt hihetetlen a szakaszsiker.

„Ez a verseny egyszer az égbe röpít, másszor meg leránt a földre, alázatra tanít – mondta Lategan. – Volt egy kis balszerencsénk, elkövettünk néhány hibát, így az összetett győzelemért folyó küzdelemből kiszálltunk, de megyünk tovább, hogy tanuljunk, mert napról napra úgy érezzük, hasznos tapasztalatot szereztünk.”

Az összetettben továbbra is az első napon élre álló Nasszer al-Attijah vezet, s bár a csütörtökön másodikként célba érkező Sébastien Loeb faragott valamicskét a hátrányából, a 35 perces vezetés azért elég megnyugtató. Főleg, hogy csütörtökön a katari rajtolt elsőként, és mivel a motorosok más útvonalat teljesítettek, egyáltalán nem voltak előtte nyomok. Ennek tudatában abszolút nem kell szégyenkeznie az ötödik hely miatt.

Jó kis nap volt, Seb utolért minket az utolsó kétszáz kilométeren, és attól kezdve együtt haladtunk; hol én voltam elöl, hol ő, hol én hibáztam, hol ő, és a célba végül együtt érkeztünk meg. Nagyon sok van még hátra, okosnak kell lennünk, meg kell oldanunk a problémákat, mert Seb is ezt fogja tenni” – mondta al-Attijah.

A kilencszeres ralivilágbajnok Loeb csak annyit tett hozzá, hogy egyszerűen lehetetlen volt nagyobb különbséget kovácsolni, de már annak a néhány percnek is örül, amit ledolgozott. Nem tudni, mikor válik ez a hasznára.

DAKAR RALI
5
. SZAKASZ
Rijád–
Rijád (össztáv: 560 km, ebből szelektív szakasz: 346 km).
Autósok:
1. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota Hilux) 3:53:28, 2. Loeb, Lurquin (francia, belga, BRX Buggy) 1:58 perc hátrány, 3. Alvárez, Monleon (argentin, spanyol, Toyota Hilux) 2:10 p h.
Motorosok:
1. Danilo Petrucci (olasz, KTM) 3:23:46, 2. Branch (botswanai, Yamaha) 2 mp h., 3. Cornejo (chilei, Honda) 5 mp h., ...41. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 32:18 p h., ...102. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 2:03:01 ó h.
Kamionosok:
1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Ivan Malkov (orosz, Kamaz) 4:03:02, 2. Szotnyikov, Ahmetzjanov, Ahmagyejev (orosz, Kamaz) 2:25 p h., 3. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 4:47 p h.

ÖSSZETETT
Autósok:
Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 17:24:23, 2. Loeb, Lurquin 35:10 p h., 3. Alvárez, Monleon 51:15 p h..
Motorosok:
1. Sam Sunderland (brit, GasGas) 19:01:50, 2. Walkner (osztrák, KTM) 2:29 p h., 3. Van Beveren (francia, Yamaha) 5:59 p h., ...46. Gyenes 4:36:19 ó h., ...125. Saghmeister 15:06:36 ó h.
Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ilgiz Ahmetzjanov, Ruszlan Ahmagyejev 19:09:20, 2. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov 9:53 p h., 3. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov 26:27 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik