Az eltévedések napján az éllovasok megerősítették pozíciójukat

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2011.01.12. 22:04
null
Az autósoknál a dél-afrikai Giniel de Villiers nyerte a Copiapo és Chilecito közti összekötő szakaszt <br />(Fotó: Action Images - archív)
Aki azt hitte, hogy k&ouml;nnyű nap lesz a szerdai a Dakaron (mivel mind&ouml;ssze 176 kilom&eacute;ter volt a szelekt&iacute;v szakasz hossza a kor&aacute;bbi &ouml;tsz&aacute;zakhoz k&eacute;pest), az nagyon t&eacute;vedett. M&aacute;s k&eacute;rd&eacute;s, hogy az &eacute;llovasok k&ouml;z&uuml;l (akik egytől egyig j&aacute;rtak m&aacute;r erre), senki sem gondolta, hogy k&ouml;nnyű lesz, sőt...

Már az is eléggé megterhelte őket, hogy visszafelé is megmászták az Andokot (4000 méter fölött már annyira ritka a levegő, hogy nemcsak a gépet, az embert is megviseli), s azután jött még a szelektív szakasz...

Amelyen az élmezőnyből mindenki eltévedt, és még örülhetett, akinek csak ennyi gondja volt.

S hogy mi lett a vége?

A tavalyelőtti Dakar-bajnok Giniel de Villiers volt a leggyorsabb, méghozzá némi meglepetésre a lengyel Krzysztof Holowczyc és Stéphane Peterhansel előtt. Az éllovasok csatájából ezúttal is Nasszer al-Attijah jött ki jobban (miután Carlos Sainz nemcsak eltévedt, de még el is akadt, s aki kihúzhatta volna, észre sem vette egy domb mögött...), úgyhogy most már egyértelműen a katarinak áll a zászló.

„Nagy napunk volt ma – mondta al-Attijah. – Eltévedtünk, de aztán a többiekkel közösen megtaláltuk a helyes utat. Örülök,  hogy itt vagyunk..."

Nem túl velős nyilatkozat, de az kiderül belőle, a katari polihisztor (sportlövő olimpikon, rali-világbajnok és tereprali gyári pilóta) is megnyugodott egy kicsit a több mint 12 perces összetettbeli előny tudatában.

A motorosoknál Cyril Despres-nek nem kezdődött túl jól a missziója, amely szerint mostantól nem taktikázik, hanem kockáztat. Történt ugyanis, hogy elnézte az itinert (17-et olvasott 117 helyett) és elment rossz irányba, úgyhogy csakhamar hatalmas sziklák között találta magát. Ha ez még nem lett volna elég (pedig elég volt, több, mint elég...), akkor beleesett egy vizes-sáros árokba, amelyben szintén elidőzött néhány percet. A vége az lett, hogy majd tízet kapott a szakaszt megnyerő Marc Comától, ami azt jelenti, ha nem történik valami nagy baj a spanyollal, elég ha beosztja az előnyét.

„Tudtuk, hogy a Fiambalá környéki szakasz az egyik legnehezebb lesz. Jó sokat kellett navigálni, és voltak nagyon puha, süppedős dűnék. Aztán meg jött a kiszáradt folyómeder, amelyben könnyen el lehetett tévedni, nekem sikerült is, szerencsére nem hosszú időre... Mindig jó szakaszt nyerni, de van még hátra két nagyon nehéz nap, aztán meg még a ráadás..." – mondta Coma.

Ami a magyar érdekeltséget illeti: eddig még csak a romániai Gyenes Emanuel ért célba, ő viszont fantasztikus szakaszt tudhat maga mögött, a 14. helyen végzett, az összetettben pedig jelenleg a 19.

A kamionosoknál a kamazosok macska-egér játékot játszanak egymással (Vlagyimir Csagin és Firdausz Kabirov az utóbbi napokban egymást váltogatta az élen), amelyben pillanatnyilag a hatszoros Dakar-győztes Csagin van jobb helyzetben. Ez azonban náluk nem jelent semmit...

 32. DAKAR-RALI
Copiapo–Chilecito (összekötő szakasz: 686 km, szelektív szakasz: 176 km). Autósok: 1. Giniel de Villiers, Dirk von Zitzewitz (dél-afrikai, német, Volkswagen Race Touareg) 2:53:15, 2. Holowczyc, Fortin (lengyel, belga, BMW X3) 4:23 p h., 3. Peterhansel, Cottret (francia, BMW X3) 5:38 p h. Motorosok: 1. Marc Coma (spanyol, KTM) 3:06:35, 2. Despres (francia, KTM) 9:56 p h., 3. Faria (portugál, KTM) 13:22 p h. Kamionosok: 1. Csagin, Szavosztyin, Sajszultanov (orosz, Kamaz) 3:21:39, 2. Kabirov, Beljajev, Mokejev (orosz, Kamaz) 21:38 p h., 3. Van Vliet, Bruynkens, Der Kinderen (holland, MAN) 34:37 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Timo Gottschalk (katari, német, Volkswagen Race Touareg) 23:58:34, 2. Sainz, Cruz (spanyol, Volkswagen Race Touareg) 12:37 p h., 3. De Villiers, Von Zitzewitz 46:57 p h. Motorosok: 1. Marc Coma 38:39:31, 2. Despres 18:10 p h., 3. López-Contardo 45:16 p h. Kamionosok: 1. Csagin, Szavosztyin, Sajszultanov 38:56:38, 2. Kabirov, Beljajev, Mokejev 17:27 p h., 3. Nyikolajev, Mizjukajev, Ribakov (orosz, Kamaz) 2:44:06 ó h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik