Autósport: Hamilton csapata visszavágott Rosbergének az Extreme E-ben

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.11.27. 19:15
null
A Lewis Hamilton által alapított X44 nyerte meg az Extreme E második idényét (Fotó: extreme-e.com)
Bár az Extreme E második idényének első felében a címvédő Rosberg X Racing dominált, Lewis Hamilton csapata, az X44 szerezte meg végül a bajnoki címet az igen izgalmas szezonzárót hozó uruguayi versenyhétvégén.

 

Matematikailag négy csapatnak volt esélye a bajnoki címre az uruguayi szezonzáró előtt. A tabella élén a Rosberg X Racing állt, a második 17 pontos lemaradással az X44 Racing volt, rajtuk kívül az Acciona Sainznak, illetve a Chip Ganassi Racingnek volt még esélye a végső győzelemre.

A bajnoki csata szempontjából roppant izgalmasan indult a hétvége, ugyanis az első időmérőn Mikaela Ahlin-Kottulinskyvel a volán mögött nagy balesetet szenvedett az RXR, ám nem sokkal később Cristina Gutiérrez még inkább összetörte az X44 autóját, így a bajnoki éllovasok nulláztak az első kvalifikáción.

A második időmérőn – amely valójában két, ötautós verseny volt – ismét bajba került az RXR. Johan Kristofferssont Nászer el-Attija lökte ki, így ismét nem sikerült pontot szerezniük. Az X44-nak is kijutott a nehézségekből, ugyanis az autó nem készült időben, így a bajnokság tartalék gépével kellett harcba szállniuk. Végül az utolsó előtti helyen zárták a saját versenyüket.

Ezt az eredményezte, hogy az RXR-ral együtt a Crazy Race-ből kellett megpróbálniuk bekerülni a döntőbe. A másik két riválisnak erre sokkal jobb esélyei voltak, ám mindketten utolsóként zárták az elődöntőjüket, így kiszállták a bajnoki címért folytatott harcból. Nagy tétje volt tehát a Crazy Race-nek, amelynek rögtön az elején megsérült az RXR autója, az X44 azonban győzelemmel biztosította be helyét a döntőben.

Az idény utolsó összecsapása viszont nem alakult jól Hamilton csapata számára. A top háromban kellett volna végezniük, ám csak a negyedik helyen értek célba, azonban a célvonalat harmadikként átszelő Andretti United hétmásodperces időbüntetése következtében egy hellyel előrébb kerültek, ezzel pedig két ponttal megelőzték az RXR-t a bajnoki tabellán.

A sorozat történelmének első bajnoki címét a 2016-os Formula–1-es világbajnok csapata nyerte 2021-ben – akkor pontegyenlőséggel, csupán több győzelmüknek köszönhetően happolták el a trófeát az X33 elől. 2022-ben azonban a Sébastien Loeb, Christina Guttiérez alkotta istálló visszavágott a hétszeres világbajnok korábbi csapattársának és világbajnoki riválisának.

Az Extreme E 2023-as idénye március 11–12-én veszi kezdetét Szaúd-Arábiában!


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik