Africa Race: párhuzamos nyomok – eltévedések

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2016.01.02. 19:36
null
Szombaton főszerep jutott a navigátoroknak (Fotó: dakar.hu)
A navigáció eddig is fontos volt, de szombaton főszerep jutott neki. Ezzel együtt a navigátoroknak is. Bunkoczi László és Czeglédi Péter azonban jól oldotta meg a feladatát – a magyar egységeknek nem okozott gondot az Africa Race ötödik szakasza. Szalay Balázsék az autós mezőnyben a hatodik, Kovács Miklósék a kamionosok között a negyedik helyen teljesítették.

Az eltévedések és a visszatalálások napja volt a szombati az Africa Race-en – ami azt is jelenti, hogy a navigátorok reflektorfénybe kerültek. Az útvonalat kijelölő „öreg róka” René Metge fel is hívta erre a figyelmet az előző esti versenyzői eligazításon. És ha ő valaminek nyomatékot ad, arra nem árt odafigyelni.

A navigátorok persze nem tehettek mást, mint hogy ha lehet, még jobban figyeltek, ám a 453 kilométeres szelektív szakasz bizonyos részei így is megtréfálták őket. Ment az össznépi keresgélés – a szélrózsa minden irányából érkeztek a versenyzők a helyes irányt kutatva. A végén persze megoldották a feladatot, de egymást erősítették, és egyben elbizonytalanították azzal, hogy próbáltak támpontot találni a Szaharában.

Az Opel Dakar Team párosa, Szalay Balázs és Bunkoczi László a hatodik helyen végzett a Remz el-Kebir és Dahla közötti szakaszon, az összetettben pedig az autós mezőnyben a nyolcadik pozícióból várhatja a vasárnapi pihenőnap utáni folytatást.

„A navigáció eddig is fontos volt, de ma kifejezetten főszerepet játszott. Mi is elkeveredtünk néhányszor, vagy nem is elkeveredtünk, csak megszűnt az út, amin mentünk. Keresgélni kellett a párhuzamos nyomok között, hogy merre tovább, de szerencsére általában gyorsan ment. Sok autót láttunk szembe jönni, szinte mindenki kolbászolt, hatalmas volt az összevisszaság a pályán. Mi összességében jól teljesítettünk ezen az alapvetően gyors, de néha nagyon sziklás és köves pályán – még úgy is, hogy ma is meg kellett állnunk egyszer defektet cserélni. Ez volt talán a legnagyobb nehézség, mert miközben dolgoztunk az autón, hárman-négyen is megelőztek, azok, akiket korábban nagy csatában magunk mögé utasítottunk, és ez mindenképp holtpontot jelentett” – nyilatkozta Szalay, majd még hozzátette, az eredmények is azt mutatják, hogy javuló szériában vannak, s reméli, hogy ez így is marad, és javulnak tovább.

A mostani hatodik hely már biztató, és az éllovasok is lőtávolon belül vannak.

A mezőny másik magyar egysége, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László kamionos trió ezúttal is nagy csatát vívott a többi monstrummal, és technikai gondja ellenére a negyedik helyen ért célba a szakaszon. Az összetettben is ebből a pozícióból várja a folytatást.

„A szakasz eleje tempós volt, jól is jöttünk rajta, ám körülbelül a kétszázadik kilométernél rászaladtunk egy sziklára és elszállt a kormánymű. Attól kezdve úgy közlekedtünk, mint egy faros busz – akkora holtjátéka lett a kormánynak, hogy keresztbe, hosszába csúszkáltunk, és persze a tempóból is vissza kellett venni – százötvenről körülbelül százhúszra-százharmincra. Ehhez képest egész jó az eredményünk” – mondta Kovács Miklós, aki azon kevesek közé tartozott, akik egy métert sem tévedtek.

Nem véletlenül Czeglédi Péter az egyik legrutinosabb navigátor a komplett mezőnyben.

Öt marokkói szakasz után a pihenőnap következik, hogy azután nekivágjon a mezőny a híres-hírhedt mauritániai pályáknak.

AFRICA RACE
5. szakasz, Remz el-Kebir–Dahla (össztáv: 695 km, ebből szelektív szakasz: 453 km)
Autósok:
1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov (kazah, ukrán, Toyota Hilux) 3:59:14, 2. Grigorov, Elagin (orosz, Oscar) 1:40 perc hátrány, 3. Serradori, Haquette (francia, Proto) 4:48 p h., ...6. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 19:14 p h.
Kamionosok: 1. Anton Sibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev (orosz, Kamaz) 4:30:27, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin (orosz, Kamaz) 1:29 p h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho (portugál, MAN) 13:43 p h., 4. Kovács, Czeglédi, Ács (magyar, Scania) 14:31 p h.
Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 5:18:27, 2. De Sousa (portugál, KTM) 42:02 p h., 3. Neszterova (kazah, Husqvarna) 42:08 p h.

AZ ÖSSZETETTBEN
Autósok:
1. Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov 18:33:08, 2. Thomasse, Larroque 27:43 p h., 3. Serradori, Haquette 41:18 p h., ...8. Szalay, Bunkoczi 1:45:36 ó h.
Kamionosok: 1. Anton Shibalov, Robert Amatics, Almaz Kisamijev 18:47:18, 2. Sz. Kuprijanov, A. Kuprijanov, Tanyin 1:02:26 ó h., 3. Jacinto, Teixeira Marques, Cochinho 2:12:20 ó h., ...4. Kovács, Czeglédi, Ács 3:41:22 ó h.
Motorosok: 1. Pal Anders Ullevalseter 21:28:25, 2. Nifontova (orosz, Husqvarna) 2:15:42 ó h., 3. Agoskov (orosz, KTM) 2:19:03 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik