"Terézanyuból" lett a kontinens legjobbja

Vágólapra másolva!
2006.07.25. 17:29
Címkék
Benedek Dalma körül nagyot fordult a világ. A Dunaferr SE 24 esztendős kajakosa a július eleji racicei Európa-bajnokságon K-1 500 és 1000 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ezzel a pekingi olimpia egyes indulásával kapcsolatban - a képzeletbeli listára - Janics Natasa és Kovács Katalin mellé az ő neve is felkerült.
Benedek Dalma három évvel ezelőtt került be a felnőtt válogatottba
Mirkó István
Benedek Dalma három évvel ezelőtt került be a felnőtt válogatottba
Benedek Dalma három évvel ezelőtt került be a felnőtt válogatottba
Mirkó István
Benedek Dalma három évvel ezelőtt került be a felnőtt válogatottba

"Mostanában egyre többen faggatnak a pekingi olimpiával kapcsolatban – mondja Benedek Dalma. – Én pedig mindenkit elkeserítek azzal, hogy ennyire előre nem tervezek. Most a szegedi világbajnokság a legfontosabb, hogy később mi lesz, arról fogalmam sincs. Egy szezon leforgása alatt is annyi minden változik ebben a sportágban."

Benedek, bár párosban volt már világ- és Európa-bajnok is, egyértelműen pályafutása legnagyobb eredményét érte el a racicei duplázással.

A racicei Európa-bajnokságon K-1 500 és 1000 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott
Czagány Balázs
A racicei Európa-bajnokságon K-1 500 és 1000 méteren is a dobogó legfelső fokára állhatott
"Három évvel ezelőtt kerültem be a felnőtt válogatottba és Paksy Timivel rögtön világbajnokok lettünk ezer méteren. Rá egy évre olimpiai távon Európa-bajnokságot nyertünk, vagyis mindössze két év alatt összejött az, amire sokan évekig várnak."

"Amikor Timivel nem jutottunk ki az olimpiára, nagyon elkeseredtem. Akkor a családom és a barátaim azzal biztattak, azért nem jött össze az athéni olimpia, mert ez a sportág még nagy dolgokat tartogat a számomra. Nos, igazuk lett. Kezdem elhinni, hogy valami elkezdődött az életemben…"

Bedenek tavaly ezer egyesben már megmérette magát a felnőtt világbajnokságon: sikerült az elitbe beférkőznie és végül a második helyen zárt. Ennek ellenére csalódásként élte meg a versenyt.

"Mégpedig amiatt, hogy kikaptam Wagnertől. Az idén, amikor a bajnokságon legyőztem Kovács Katit, felsejlett előttem, hogy akkor talán Wagner is verhető lesz a számomra. Valahogy az a bajnoki győzelem megnyugtató volt a számomra. Akkor nem Katit akartam megelőzni, pusztán csak minél jobb időt szerettem volna elérni."

"Ezer méteren beértem az egyesmezőnybe, ötszázon viszont van még mit tanulnom. Ezt annak ellenére mondom, hogy megnyertem az Európa-bajnokságot. Sokan gratuláltak ahhoz, hogy milyen fantasztikus volt a taktikám, pedig teljesen spontán volt minden."

"Sőt, elkövettem azt a bakit, hogy az ezres győzelem után leeresztettem lelkileg, így a másnapi ötszázas döntőben a hetedik-nyolcadik helyről kellett visszakapaszkodnom. Mentségemre szóljon, ez volt az első olyan világversenyem, amelyen két számot indultam. Ígérem, a szegedi világbajnokságon ezt a hibát már nem követem el."

"Érdekes volt személyesen is átélnem és tapasztalnom,, hogy az egyesban való versenyzés mennyit változtat a mentalitásomon. Korábban afféle Terézanyu voltam, mindenkit segítettem, magam elé toltam. Az edzőm, Simon Miklós gyakran cukkolt emiatt."

"A parton, a magánéletben most is ilyen vagyok, de a vízen megtanultam kibújni a bőrömből. Rájöttem arra, ha valamit el akarok érni ebben a sportágban, itt az ideje, hogy jó értelemben véve egoista legyek. Ez a fajta önzés, a tudatosság, a fegyelem, a kitartás ötvözete az, ami előbbre vitt. És most nagyon motivál, hogy Szegeden lesz a világbajnokság."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik