Miro Klose, de kellenél! – villámléptű szélsőkkel, de klasszis kilences nélkül a nationalelf

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 14:36
null
A visszatérő Thomas Müller a támadószekció bármely pontján nagy segítség lehet, de közel sem biztos, hogy kilencesként a leghatékonyabb (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának – amelyben a magyar válogatott is szerepel – posztonkénti bemutatóját a német válogatott támadó középpályásaival, támadóival folytatjuk.

 

 

Ha a német válogatott védelme kapcsán azt írtuk, több ponton is hasonlóságot mutat a Julian Nagelsmann-féle RB Leipzig stílusával, akkor a nationalelf támadószekciójáról is hasonlót mondhatunk el, csak épp a Hans-Dieter Flick-féle Bayern Münchennel vonva párhuzamot.

Igaz, Flick csak az Európa-bajnokságot követően veszi majd át a kispadot Joachim Löwtől, de a keze munkája már most meglátszik a csapaton. Nem is lehet ez másképp, hiszen a német válogatott és a Bayern alapcsapatának támadószekciója jelentős részt megegyezik. Ugyanakkor egy fontos különbség akad, ez pedig a befejezőember személye (kérdése?), ugyanis míg Flick az idény jelentős részében számíthatott a világklasszis kilencesére, Robert Lewandowskira, addig a német válogatottban a lengyelhez hasonló center jelenleg nem akad. A legfőbb kérdés is talán ez a nationalelffel kapcsolatban: vajon megtalálja-e Joachim Löw azt az embert, aki kegyetlen hatékonysággal lesz képes befejezni a támadásokat?

A 26 fős Eb-keretbe két klasszikus kilences került be: a Chelsea-vel a minap Bajnokok Ligáját nyerő, ám az idényben nagyobbnál nagyobb helyzeteket elpuskázó, és amúgy is, leginkább a mélységi bemozgásokban, lendületes elfutásokban erős Timo Werner, valamint az AS Monacóban egészen erős, 35 meccsen 16 góllal zárt idényt futó, de 28 éves korára csupán 11 válogatottságig (s azokon egyetlen találatig) jutó Kevin Volland került be. Egyikük sem az a leshatáron született, minden testrészével igazi gólveszélyt jelentő center, mint például Miroslav Klose volt (137 válogatottság, 71 gól).

Kai Havertz és Timo Werner formája óriási kérdés lehet (Fotó: AFP)
Kai Havertz és Timo Werner formája óriási kérdés lehet (Fotó: AFP)

A helyzet ilyen szempontból még ismerős is lehet. A 2014-es – végül megnyert – világbajnokságnak vágott még neki úgy a német válogatott, hogy Klose ugyan a keret tagja volt, ám kisebb sérülés miatt nem százszázalékos állapotban. A kezdőcsapatban az egészen más termetű, eredeti posztját tekintve inkább támadó középpályás, legfeljebb árnyékék Mario Götze szerepelt – és szerzett végül vb-aranyat érő gólt. A példa tehát adott.

Löw az Európa-bajnokságot megelőző két felkészülési mérkőzésen a 3–4–3-as hadrendet választotta a csapatjáték alapjául, a dánok ellen a reaktivált Thomas Müllert, a lettekkel szemben Serge Gnabryt küldve ékként a pályára. Bár nem csatár, Gnabry számára nem volt ismeretlen a helyzet: Lewandowski sérülése idején Hansi Flick is rendre kilencesként nevezte a Bayernben. S igen, a 2010-es vb-n társgólkirály Müller is játszott már befejezőembert karrierje során – ám annak már legalább hat-hét éve, és akkor még mind futótempóban, mind futómennyiségben más játékot képviselt.

Dánia ellen valamivel szélesebben, és inkább egy vonalban helyezkedett a támadótrió: Müllertől balra Gnabry, jobbra Leroy Sané. A lettek ellen viszont a tizenhatos előterébe húzódott a két szélső ember, ezzel a széleken több teret hagyva a szárnyvédőként felfutó Robin Gosens, Joshua Kimmich kettősnek. Azon a meccsen Müller és az anno a Leverkusenbe hasonló poszton berobbanó Kai Havertz kezdett Gnabry bal és jobb kezénél.

Ami viszont abszolút a Bayernt idézte és jellemző volt mind a két felkészülési meccsre, hogy a támadóharmadban teljesen szabadon váltogatták a pozíciójukat a játékosok. Ha úgy jött ki a lépés, Sané, Havertz és bárki, aki csereként ebbe a „zónába” szállt be, felment centernek, majd néhány perccel később már akár a jobb, akár a bal szélen helyezkedett, futott el. Mindezzel jócskán megnehezítve a védők életét.

Serge Gnabryt a Bayernben is kipróbálták középcsatárként (Fotó: AFP)
Serge Gnabryt a Bayernben is kipróbálták középcsatárként (Fotó: AFP)

Egyértelműnek látszik, hogy akár Gnabryt, akár Müllert, akár Havertzcet látjuk majd viszont centerként a mérkőzést megelőző összeállításokban, egyáltalán nem biztos, hogy akár a franciák, akár a portugálok vagy épp a magyar válogatott ellen a meccs jelentős részét ténylegesen is a kilences poszton töltik majd el ezek a játékosok. A jól megtermett, fizikális, de gyors, fejjel és lábbal egyaránt veszélyes csatár hiányát állandó mozgással, a posztfelelősök állandó cseréjével válthatja ki a német válogatott.

Egészen addig, amíg 0–0 egy meccs, sőt, esetleg vezetnek is, nehéz elképzelni, hogy bajba kerüljenek Löw játékosai. Serge Gnabry, Leroy Sané, Timo Werner, Kai Havertz és a jó eséllyel kiegészítő emberként behívott Jonas Hofmann egyaránt szédítő futósebességre képes. A mélységi emberként is nagyszerűen irányító, lapos és beívelt labdákkal egyaránt nagyszerűen operáló Toni Kroos vagy Kimmich indításaival mind-mind óriási gólveszélyt jelenthetnek az ellenfelek kapujára.

Ami szintén jól kijött a németek két felkészülési mérkőzésén, az az, hogy a válogatottba másfél év után visszahívott Thomas Müller személye mennyire fontos. A Bundesliga legutóbbi két kiírásában egyaránt a legtöbb gólpasszt kiosztó támadó úgy illeszkedett vissza az együttesbe, mintha nem is lett volna a pauza. Minden kézmozdulatán, gesztusán látszott, hogy vezéregyénisége a gárdának, nem mellékesen a társak egytől egyig odafigyelnek rá. Lehet, hogy 32 évesen már nem ő futja a legtöbbet, de hozzáállásával, kisugárzásával rengeteget ad(hat) a csapathoz. A meglátásairól, passzairól nem is beszélve... Főleg tömörülő védelem ellen.

Mert ha akadhat gyengéje a német támadógépezetnek, akkor az a területhiány.

Ez 2014-ben sem volt másként – remek példa az Argentína elleni vb-döntő –, ám akkor végül megtalálták a megoldást.

Vajon most is sikerül?

 

NÉMETORSZÁG 26 FŐS KERETE
KAPUSOK: Bernd Leno (Arsenal – Anglia), Manuel Neuer (Bayern München), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
VÉDŐK: Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Robin Gosens (Atalanta – Olaszország), Christian Günter (Freiburg), Marcel Halstenberg (RB Leipzig), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Leipzig), Robin Koch (Leeds United – Anglia), Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), Niklas Süle (Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK/TÁMADÓK: Emre Can (Borussia Dortmund), Serge Gnabry (Bayern München), Leon Goretzka (Bayern München), Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), Kai Havertz (Chelsea – Anglia), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern München), Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország)
Jamal Musiala (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach), Leroy Sané (Bayern München), Kevin Volland (Monaco – Franciaország), Timo Werner (Chelsea – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Joachim Löw

EURÓPA-BAJNOKSÁG

AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA

Június 15., kedd, 18.00
Budapest

Magyarország–Portugália

 

Június 15., kedd, 21.00
München

Franciaország–Németország

 

Június 19., szombat, 15.00
Budapest

Magyarország–Franciaország

 

Június 19., szombat, 18.00
München

Portugália–Németország

 

Június 23., szerda, 21.00
Budapest

Portugália–Franciaország

 

Június 23., szerda, 21.00
München

Németország–Magyarország

 

További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik