Korosodó vezérek, jól „legózható” szélsők, és némi sebességhiány a német védelemben

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 10:40
null
Mats Hummels két és fél év után tért vissza a német válogatottba, küldetése egyértelmű, de kicsit sem egyszerű: vezérnek kell lennie (Fotó: AFP)
A Nemzeti Sport Online-on folytatjuk a magyar válogatott Eb-csoportjának, az F-csoportnak a bemutatóját, ezúttal a 2014-es világbajnok, az öt évvel ezelőtti Európa-bajnokságon elődöntőig jutó, a 2018-as vb-n viszont címvédőként lebőgő német válogatott védelmét górcső alá véve.

Hasonlóan a magyar válogatott többi csoportellenfeléről szóló elemzésünkhöz, ezúttal is leginkább a 2018-as világbajnoki kerethez képest vizsgáljuk a német védelem változásait, átalakulását. A balul sikerült vb után – címvédőként már a csoportkör végén elbúcsúzott az orosz tornától a „nationalelf” – Joachim Löw igyekezett átszervezni a csapatát.

Míg a 2018-as német válogatott a klasszikusnak mondható négyvédős rendszert alkalmazta, addig a mostani Európa-bajnokságra Löw csapata is átvette az Európában egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, három középső védős, két szárnyvédős játékrendszert. Ehhez olyan játékosokat keresett, akiket könnyen forgathat a pozíciók között. Nem véletlen, hogy az RB Leipzig két tornaújoncot is ad a védelembe (Marcel Halstenberg, Lukas Klostermann): a nyárig Julian Nagelsmann vezette lipcsei alakulat pontosan ezt a dinamikusan, a játékhelyzetekhez és az ellenfelekhez jól igazítható védelmi felállást alkalmazta az elmúlt években.

A 2018-as vb-csapathoz képest kikerült a keretből Jérome Boateng, Jonas Hector és Marvin Plattenhardt. Sokáig kérdéses volt egy negyedik, a német tizenegy életében korábban meghatározó játékos helyzete, Löw azonban két és fél éves szünet után – a közvélemény nem kis nyomására – úgy döntött, az Eb-n ismét számol a Borussia Dortmund védelmének vezérével, Mats Hummelsszel. Szintén a védelmi „átalakulásnál” kell feljegyeznünk Joshua Kimmich nevét, aki továbbra is meghatározó tagja a válogatottnak, azonban már nem Philipp Lahm örököseként a hátsó alakzat jobb szélén, hanem a Bayern Münchenben látott posztváltásához hasonlóan a középpálya középső részén.

Klostermann és Halstenberg az RB Leipzigben már megtapasztalta, milyen, amikor játékhelyzettől függően gyorsan kell posztot váltani a három-, négy- és ötvédős rendszerben mozogva (Fotó: AFP)
Klostermann és Halstenberg az RB Leipzigben már megtapasztalta, milyen, amikor játékhelyzettől függően gyorsan kell posztot váltani a három-, négy- és ötvédős rendszerben mozogva (Fotó: AFP)

Visszakanyarodva az alapfelálláshoz. A német válogatott a korábbi 4–2–3–1/4–3–3-as hadrendet 3–4–3/4–3–3-as, a helyzeteknek megfelelően változni képes hadrendre cserélte. A dánok elleni felkészülési mérkőzésen látottakból kiindulva ebben a rendszerben Löw ismét Hummelsre bízza a védelem vezetését, a 32 éves, 71-szeres válogatott bekk helyezkedik a védelem tengelyében, a két oldalán pedig Matthias Ginter és Niklas Süle kapott még lehetőséget. Vélhetően, ha a Bajnokok Ligája-döntő miatt nem kap plusz pihenőt, illetve, ha tétmeccsről van szó, a BL-trófeát a Chelsea-vel elnyerő Antonio Rüdiger kap szerepet Ginter helyén. Utóbbi pedig – bár az alapsebessége elmarad a poszton világklasszis teljesítményre képes játékosokétól – szükség esetén így „átvezényelhető” jobb oldali védőnek.

Dánia ellen Klostermann, valamint az Atalantában remek teljesítményt nyújtó Robin Gosens kezdett szárnyvédőként. Előbbi a jobb, utóbbi a bal szélen mozgott. Érdekesség, hogy bár eredeti posztját tekintve Gosens az, aki inkább középpályást játszott, mégis inkább ő kapott „konzervatívabb” szerepet a támadásoknál, és Klostermann volt az, aki bátrabban előre húzódhatott. Könnyen elképzelhető, hogy az Eb-n is ez a kettős lesz majd a két szárnyvédő poszt első számú felelőse. Már csak amiatt is, mert így Halstenberggel szabadon „legózhat” Löw. A 29 éves, eddig nyolcszoros válogatott védő – ahogyan Lipcsében is bizonyította – a középső hármas tagjaként is kész helytállni, így rotációban bármikor beforoghat oda.

S ha már beugrás, ne feledkezzünk meg a Borussia Dortmundban alapembernek számító Emre Canról sem, aki eredeti posztját tekintve középső középpályás, ám az idényben többször szerepelt középső védőként a BVB-ben. Az már más kérdés, hogy a Manchester City elleni BL-párharcban azért azt is megmutatta, nem véletlenül nem ez volt az elsődleges posztja karrierje eddigi részében. Ugyanakkor szükség esetén vele is számolhat a kapitány védőként.

Löw két amolyan „outsidernek” is bizalmat szavazott, az egyikük a 24 esztendős Robin Koch, aki 2019-ben volt először válogatott és jelenleg a Leeds United futballistája. Koch nyolc válogatott meccsen lépett pályára eddig, ezeken többnyire középső védőként – de többször kikerült a jobb szélre –, Ukrajna ellen pedig középső középpályásként is bizonyíthatott.

Christian Günter a keretek 26 főre bővítésének egyik nagy nyertese lehet (Fotó: AFP)
Christian Günter a keretek 26 főre bővítésének egyik nagy nyertese lehet (Fotó: AFP)

A másik ilyen játékos, a későn érő típusnak számító Christian Günter, a Freiburg labdarúgója 28 éves, és mindössze kétszeres válogatott. Az első meccsét 2014-ben, a másodikat pedig most, a dánok ellen játszotta. A Freiburg csapatkapitányaként a német élvonal mind a 34 fordulójában pályára lépett, három gólja és három gólpassza volt. Igazi mindenes, bal szélső középpályást, bal oldali védőt, illetve háromvédős rendszerben a bal-középső ember szerepét is képes betölteni. Günter egyértelműen a halasztás és a 26 főre bővített keret nyertese, ezzel együtt pont az a jokertípusú játékos, aki óriási hasznára lehet Joachim Löwnek, ha a torna alatt bárki kiesne a védelem bármely pontjáról.

Az jól látszik, hogy az Eb-t követően búcsúzó szövetségi kapitány próbálta úgy összeválogatni a védőit, hogy azok minél univerzálisabb játékosok legyenek. Ebből a szempontból egyedül Hummels tűnik kakukktojásnak, rá viszont vezéregyéniségként van óriási szükség.

Hummels mellett óriási szerepe lesz a védelem mozgatásában a „sweeper-keeper”, azaz a söprögető-kapus kifejezést az elmúlt évtizedben megreformáló, klasszis teljesítménnyel megtöltő Manuel Neurre. Hiába 35 éves, a 2017–2018-as sérüléshullámát háta mögött hagyva újra és újra bizonyítja, továbbra is világklasszis teljesítményre képes a kapuban. Nagyszerű reflexei mellett, rendkívül robbanékony, a tizenhatoson kívül is magabiztos mozgásával megszolgálta, hogy Joachim Löw ezúttal is első számú kapusként számítson rá. Elég csak felidéznünk, ahogyan a dánok elleni meccsen is a tizenhatoson kívül, csukafejessel tisztázott az ellenfél elől.

Neuer kapcsán egyetlen kérdésünk lehet: vajon az Eb-n lesz „százados”, vagy a „nationalelf” tornát megelőző utolsó, Lettország elleni felkészülési mérkőzésén pályára lép, ezzel elérve a 100-szoros válogatottságot. Váltótársai az arsenalos Bernd Leno és a frankfurti Kevin Trapp lesznek. Előbbinek nyolc, utóbbinak öt válogatottsága van jelen állás szerint, és bár tehetségért egyiküknek sem kell a szomszédba menni, azért lábbal nyújtott teljesítményük, magabiztosságuk elmaradt a csapatkapitány, 2020-ban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is az év legjobb kapusának választott Neuerétől.

A hátsó alakzat egyetlen nagy hiányzója – legalábbis név szintjén – Marc-André ter Stegen. A Barcelona 29 éves kapusa az egész idényben térdsérüléssel bajlódott, ennek ellenére több mint 40 tétmeccsen védett, ám az évad végére eldőlt, nem lehet tovább halogatni a műtétet, így nem lehet ott az Eb-n sem.

Németország a 2018-as vb-n felsült, a védelmet elnézve Joachim Löw mindent elkövetett, hogy olyan játékosok kerüljenek ezúttal a keretbe, akik jól adaptálhatók a négy- és a háromvédős rendszerbe egyaránt. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban az is látszott, a német védelem sebezhető maradt: ez pedig főleg a védelem mögé belőtt hosszú indításoknál látszik meg (lásd: Spanyolország–Németország).

Ha a „nationalelf” rohamozni kényszerül, sokszor nincs meg a védőkben a kellő tempó ahhoz, hogy megállítsák a kontrákat, a mögöttük maradó üres területekre beinduló gyorslábú szélsőket, amilyen a csoportrivális franciáknál Kylian Mbappé vagy Kingsley Coman. Hamarosan kiderül, hogy rutinnal képesek lesznek-e orvosolni ezeket a gyengeséget az elmúlt 15 év egyik legmeghatározóbb európai labdarúgó-válogatottjánál.

NÉMETORSZÁG 26 FŐS KERETE
KAPUSOK: Bernd Leno (Arsenal – Anglia), Manuel Neuer (Bayern München), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
VÉDŐK: Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Robin Gosens (Atalanta – Olaszország), Christian Günter (Freiburg), Marcel Halstenberg (RB Leipzig), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Lukas Klostermann (RB Leipzig), Robin Koch (Leeds United – Anglia), Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), Niklas Süle (Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Emre Can (Borussia Dortmund), Serge Gnabry (Bayern München), Leon Goretzka (Bayern München), Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), Kai Havertz (Chelsea – Anglia), Jonas Hofmann (Borussia Mönchengladbach), Joshua Kimmich (Bayern München), Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: Jamal Musiala (Bayern München), Thomas Müller (Bayern München), Florian Neuhaus (Borussia Mönchengladbach), Leroy Sané (Bayern München), Kevin Volland (Monaco – Franciaország), Timo Werner (Chelsea – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Joachim Löw

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik