Bruno Fernandes a kakukktojás a portugálok középpályáján

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.08. 12:53
null
Bruno Fernandes (11) a válogatottban jóval több védekező feladatot kap, mint klubjában, a Manchester Unitedben (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának – amelyben a magyar válogatott is szerepel – posztonkénti bemutatóját a címvédő portugálok középpályájával folytatjuk.

A portugál válogatott által a hivatalos kerethirdetéskor kiadott névsorban nyolc középpályást neveztek meg. A lista érdekessége, hogy bár a középpályások közé alapvetően a védekező középpályásokat sorolták – Rúben Nevest, Danilo Pereirát, Joao Palhinhát, Renato Sanchest, Sérgio Oliveirát, William Carvalhót, Joao Moutinhót –, találunk egy lényeges kivételt: Burno Fernandest, aki az MU-ban ebben az idényben 58 tétmeccsen 28 gólt szerzett és 17 gólpasszt adott.

A klubjában ugyanis egyértelműen a támadásszervezés volt a fő feladata, viszont, mint ahogy azt a posztbesorolása is mutatja, Fernando Santos szövetségi kapitány egy sorral hátrébb, vagyis nem a támadók között számol vele, miközben például a sok szempontból hasonló karakternek mondható Bernardo Silvát a támadók közé sorolták. Fernandes hátrébb húzása abból a szempontból nem meglepő, hogy a válogatottban gyakran szerepel ezen a poszton, legutóbb a spanyolok ellen is a szűrő Sérgio Oliveira helyére állt be, és előtte a szerbek elleni vb-selejtezőn is jóval távolabb játszott az ellenfél kapujától, mint a klubjában.

Korábbi elemzésünkben már rámutattunk, hogy az első Eb-jére készülő Fernandes a válogatottban közel sem annyira hatékony a támadójátékban, mint klubjában, hiszen 28 válogatott meccsen csak két gólt szerzett és négy gólpasszt adott. A válogatottban csak 0.2 a mérkőzésenkénti kanadai pontátlaga, míg klubjában 0.8. A Manchester Unitedben Fernandes közvetlenül az ellenfél védői előtt helyezkedik és ez az a pozíció, ahol labdához jut, amelyből indítani tudja a játékot, ez sokkal inkább lehetőséget ad számára az egyénisége kibontakoztatására, mint a válogatottban elfoglalt helye, ahol többnyire az ellenfél középpályásai előtt játszik.

Ami a többi középpályást illeti: az előző Eb felfedezettjének számító Renato Sanches mostanra vált ismét meghatározó játékossá a válogatottban. Öt évvel ezelőtt az Eb-n, 18 évesen már fontos láncszemnek számított a válogatottban, de a torna után sem a Bayern Münchenben, sem a Swansea kölcsönjátékosaként a Premier League-ben nem találta meg a számításait. A most befejeződött idényben fontos tagja volt a francia bajnok Lille-nek, és a legutóbbi négy meccsből háromszor a válogatottban is kezdett. Mellette Fernandes, az öt évvel ezelőtti Eb-csapatban is szereplő, 46-szoros válogatott Danilo Pereira és a már említett Sérgio Oliveira versenghet a legjobb eséllyel azért, hogy belső középpályásként bekerüljön a portugál válogatott kezdőcsapatába. Fernando Santos választása azon is múlhat, hogy adott meccsen a négy támadójátékossal felálló, ezért támadóbb felfogású, 4–2–3–1-es vagy a belső középpályással operáló, emiatt védekezőbb 4–3–3-as felállást választja-e, mert mindkét hadrendet láthattuk már a portugáloktól.

Ha valaki a felsoroltak közül éppen nem bevethető, akkor olyan további opciók állnak a kapitány rendelkezésére, mint az angol Wolverhamptonban 36 bajnokin öt gólt szerző, de a válogatottban általában csere Rúben Neves, a spanyol Real Betisben alapembernek számító, öt évvel ezelőtt Európa-bajnok William Carvalho, a Sportinggal bajnok, de még csak négyszeres válogatott Joao Palhinha, vagy éppen a középpálya rangidőse, a 130-szoros válogatott, de ma már inkább kiegészítő embernek számító – szintén Európa-bajnok – Joao Moutinho…

PORTUGÁLIA EB-KERETE
KAPUSOK:Anthony Lopes
(Olympique Lyon – Franciaország), Rui Patrício (Wolverhampton Wanderers – Anglia), Rui Silva (Granada – Spanyolország)
VÉDŐK:Joao Cancelo (Manchester City – Anglia), Nélson Semedo (Wolverhampton Wanderers – Anglia), José Fonte (Lille – Franciaország),Pepe (FC Porto),Rúben Dias (Manchester City – Anglia),Nuno Mendes (Sporting CP),Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund – Németország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:Danilo Pereira (PSG – Franciaország), Joao Palhinha (Sporting CP), Rúben Neves (Wolverhampton Wanderers – Anglia), Bruno Fernandes (Manchester United – Anglia),Joao Moutinho (Wolverhampton Wanderers – Anglia), Renato Sanches (Lille – Franciaország), Sérgio Oliveira (FC Porto), William Carvalho (Real Betis – Spanyolország)
TÁMADÓK:Pedro Goncalves (Sporting CP),André Silva (Eintracht Frankfurt – Németország),Bernardo Silva (Manchester City – Anglia),Cristiano Ronaldo (Juventus – Olaszország),Diogo Jota (Liverpool – Anglia), Goncalo Guedes (Valencia – Spanyolország),Joao Félix (Atlético Madrid – Spanyolország), Rafa Silva (Benfica)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Fernando Santos

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik