Egyedülálló egyetemi E-sport Központ nyílt Debrecenben (Fotók: Kovács Péter)

 

A központot a debreceni Nagyerdei Stadion épületegyüttesében hívták életre, az átadóünnepségét pedig pénteken tartották meg. Speciális intézményről van szó, több teremmel és szobával külön játékegységekre osztva, s még helyet kapott benne egy közvetítői állás is, amely hangszigetelt és akármilyen háttér a kommentárok mögé varázsolható.  

Csaknem háromszázmillió forintból hoztuk létre ezt a hazánkban egyedülálló létesítményt” – mondta el az átadóünnepségen Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, aki hozzátette, egy régóta megálmodott létesítménnyel gazdagodott most a város. “Elsősorban oktatási célokat szolgál majd ez az új központ, amellyel tulajdonképpen a stadion külső karéját teljesen be is lakta az egyetem” – folytatta.

 

Az eseményen részt vett Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is, aki elmondta, mindig jó érzéssel érkezik meg Debrecenbe, hiszen a cívisvárosi egyetemen folyó munka szerinte példamutató országos szinten is, ráadásul nemcsak az oktatás területén, hanem a sportban és most már az e-sportban is. Utóbbi kettőt szerinte érdemes egybe kötni, a lehetőség a cívisvárosban ezentúl adott, reméli, hogy sokan élnek vele, s fogunk még hallani a DVSC vagy a DEAC e-sport-szakosztályának versenyzőiről.

Az átadáson elhangzott, hogy az e-sport túlmutat a szimpla játékon, hiszen serkenti az agyi kapacitást, a gondolkodást, az új létesítményben pedig már profi körülmények között fejleszthetik mindezen képességeiket a debreceni hallgatók. Az ünnepség zárásaként Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője arról beszélt, hogy a DEAC e-sport- szakosztályának megalakulása óta várták ezt a pillanatot. „Van olyan versenyzőnk, aki világszinten is ér el dobogós eredményeket, megérdemlik ezek a sportolók a profi körülményeket.”