Birkózás: „Rengeteget jelentett az országnak a budapesti vébé”

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2018.11.07. 10:14
null
Németh Szilárd megemeli kalapját mindenki előtt, aki részt vett a rendezésben (Fotó: Micheller Szilvia)
Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke az idei budapesti  világbajnokság értékelésében szakmai, sportdiplomáciai, rendezési, turisztikai és népszerűségi sikerről is boldogan beszámolhatott. (x)

 

– Ahogy az adott olimpia után mindenki várja a NOB elnökének aktuális minősítését a záróünnepségen, most a nemzetközi szövetség első emberének „kellett” kimondania a budapesti birkózó-vb-t befejező banketten, hogy ez volt az eddigi legjobb. Kimondta?
– Nenad Lalovics úr még hónapokkal a rajt előtt magasra tette a lécet azzal, hogy a tavalyi remek párizsi világbajnokság túlszárnyalását fogalmazta meg felénk elvárásként. Az gyorsan kiderült, hogy ez lesz a legnagyobb, végül száztizennégy országból csaknem kilencszáz birkózó mérette meg magát a Papp László Budapest Sportaréna szőnyegein, az akkreditált vendégek száma elérte a kétezret. A banketten aztán Lalovics úr értékelésében kimondta, amit mi is éreztünk, reméltünk: ez volt minden idők legjobb, legsikeresebb világbajnoksága. Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy itt Budapesten új termék született, maga a modern birkózás.

DICSÉRET A NEMZETKÖZI SZÖVETSÉG ELNÖKÉTŐL
A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovics az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.com szakportálnak nyilatkozva a valaha volt legjobbnak nevezte az októberi budapesti világbajnokságot.
„Bátran mondhatom, hogy Budapest a valaha volt legjobb vb-t rendezte - jelentette ki a szerb sportvezető. – Több mint 140 ország vett részt és több mint 35 televíziós csatorna közvetítette élőben az eseményeket. A 850 birkózó 933 küzdelem során mérte össze erejét, melyeken rendkívül magas színvonalú volt a bíráskodás, a küzdelmek mindegyikét a fair play jellemezte.”
Lalovics úgy vélte, a magyarok nagyon jó rendezőnek bizonyultak, de szerinte a fejlődés elsősorban a szabályoknak köszönhető, mert az utóbbi években sokat változott a sportág. Hangsúlyozta, a kiemelés, a passzivitás büntetése, a zene- és fényshow is hozzájárult ahhoz, hogy ez az esemény ilyen hatalmas sikert aratott. Az UWW vezetője szerint a birkózás felfelé tart. Úgy gondolja, azok, akik néhány évvel ezelőtt néztek birkózást és a mostani világbajnokságot is megtekintették, óriási különbséget láthattak.
MTI

– Minek volt ez köszönhető?
– Alapvetően azoknak, akik részt vettek a rendezésben a mintegy háromszáz önkéntestől a szervezőbizottság csúcsáig, hiszen mindenki hozzátette a magáét a sikerhez, le a kalappal előttük. Sokat számított a házigazdai tapasztalat, hiszen ez már a hetedik budapesti vb volt, nem beszélve a főpróbákról, a közelmúltbeli egyéb magyarországi nagy nemzetközi versenyről. Tudtuk tehát, mit hogyan kell csinálni, de bevezettünk olyan újításokat, show-elemeket, amelyek eddig nem voltak, s most elismerést arattak. A kísérő programokkal sem fukarkodtunk, a nyitógála, a Hall of Fame-est, a médiahajó, a mexikói és szöuli olimpia emlékvacsorája, a Bazilikában tartott szentmise, a záróbankett mind-mind sikerrel zajlott, s mindenkinek tetszett. 2016-ban kaptuk meg a bizalmat és egyben a vb-rendezési jogot a nemzetközi szövetség, a UWW vezetőségének tagjaitól, s nyugodtan mondhatom, hiszen ők is mondták, hogy élni tudtunk vele. Úgy vélem, a magyar birkózócsalád megszolgálta és meghálálta a kormány pénzügyi támogatását, amit ezúton is köszönünk Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

– A birkózásnak tehát sokat jelentett a vébé, de mit jelentett Budapestnek, s az országnak?
– Szintén rengeteget. Turisztikai fellendülést, mintegy tizenötezer vendégéjszakát, s szinte megfizethetetlen imázsjavítást. A külföldi televíziós csatornákon sokkal több pénzt kellene költeni erre a célra, mint amennyibe a birkózó-világbajnokság került, ugyanakkor a kapott érték messze nem lenne ilyen erős. Mindenki számára kiderült, hogy hazánk nagyvonalú vendéglátó, Budapest pedig a földkerekség egyik legszebb és legbiztonságosabb fővárosa.

– Budapestet és a rendezést még Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is dicsérte.
– A NOB elnökének látogatása a vébé nagy sportdiplomáciai sikere, az ő elismerése nemcsak nekünk, hanem az egész birkózásnak sokat jelent, hiszen megerősítette helyét az olimpiai programban. S ha már sportdiplomácia, ne feledjük, hogy a vébé előtti kongresszuson szövetségünk ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter bekerült a UWW legszűkebb döntéshozó testületébe, a büróba, amivel a sportág és a magyar birkózás is csak nyerhet.

– Nincs az a nagy és tökéletesen szervezett hazai sportesemény, amelyet jó magyar eredmények nélkül sikeresnek titulálhatnánk. Elégedett a szőnyegen történtekkel?
– Sportolóink minden tőlük telhetőt megtettek, s bár nyilván nem mindenkinek jöhetett ki a lépés, az összetett vb-k történetének legjobb eredményét értük el a pontverseny hatodik helyezésével. Bácsi Péter diadala koronázta meg a mieink teljesítményét, akárhogy is, de itthon szól a legszebben a magyar himnusz. S azt se feledjük el, hogy egy ilyen kiemelkedő esemény után megnő az adott sportágba érkező gyerekek száma. Megszerveztük, hogy az ország minden részéből az arénába jöhessenek a fiatal birkózópalánták, akik találkozhattak a sportág legjobbjaival, hőseivel, s ez életre szóló emléket jelentett nekik, no meg a versenyzőknek is. A vb megrendezésének egyik leginkább pozitív fejleménye a telt ház, a nagyszerű hangulat volt.

– Az is pozitív utóhatásnak nevezhető, hogy a vébé zárását követő napon az olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózót, Varga Jánost javasolták a Nemzet Sportolói közé.
– Varga Jani bátyám két éve lett a sportági Hírességek Csarnoka tagja, idén a világbajnokság egyik nagyköveteként tevékenykedett, nagy öröm, hogy személyében újra lesz birkózó a Nemzet Sportolói között. Azt hiszem, ez az elismerés is indokolja, miért állíthatjuk biztosan, ez volt minden idők legsikeresebb vébéje.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik