Mindenki feszült és izgul, szóval oldjuk a hangulatot az elején egy szóviccel:

-          Miért nem értik az oroszok, hogy mit mond nekik Givanildo Vieira de Souza? Na? Senki?

-          Hát azért, mert Givanildo Vieira de Souza nagyon Hulk.

Muhahhaaaa!!

Na, most, hogy mindenki a könnyeit törölgeti a röhögéstől, a hangulat pedig kellően oldott lett, beszéljünk a ma esti meccsről!

Nem szeressük a Zenitet errefelé. Nem szeressük, mert leraboltak minket az olajmillióikból, ráadásul a tavalyi BL meccsekért is van éppen elég törleszteni valónk feléjük. Az viszont kicsit mégis vigasztal, hogy hiába vitték el a portugál bajnokság legnagyobb ászait (Hulk, Garay, Witsel, Javi Garcia), valamiért nem képesek még így sem semmi kirívóra. Tavaly elvertek minket az igaz, de még abból a gyenge csoportból sem voltak képesek továbbjutni. Idén a BL csoportkörében már villogtak (a leggyengébb csoportban), de bajnokságban az 5. helyen kullognak 9 ponttal lemaradva a listavezető CSKA Moszkvától. A keretük alapján simán egyeduralkodónak kéne lenniük Oroszországban, de nem azok, és a szurkolóik is igencsak elégedetlenkednek.

Valamicskét értek oroszul, ezért kíváncsian utánajártam annak, hogy mit gondol az ottani média ill. a Zenit szurkolói így a meccs előtt pár nappal. Maga a média óriási csalódásnak élte meg a lisszaboni vereséget, a visszavágó kapcsán pedig nagyon óvatosak. Igencsak fáj nekik, hogy Criscito és Javi Garcia nem léphet majd pályára, de az még jobban, hogy nem tudtak gólt szerezni. Minket egy nagyon jól kontrázó csapatnak írnak le, és rettenetesen tartanak attól, hogy a Zenit túlságosan ki fog támadni, mi pedig egy-két gyors kontra révén betalálunk. Meglátásuk szerint ez egyenesen a kiesésüket is jelentheti majd.

A szurkolóik már jóval optimistábbak. Nagy részük úgy gondolja, hogy a bajnokságra már szarni kell nagy ívben, és minden figyelmüket a BL-re illene koncentrálni. Sima 3-0-s, 4-0-s győzelmeket vizionálnak, sőt, egy igen kis részük egészen odáig megy, hogy be kell célozniuk a BL győzelmet, hiszen jövőre csak így indulhatnának ismét a sorozatban.

Kíváncsi lettem volna még az exjátékosaink lélektanára is a napokban, de ahelyett, hogy rettegésüknek adnának hangot, csupán kötelező nőnapi maszlagokat posztolgatnak. Semmi érdekfeszítő.

Na most ha teljesen összeszorítom a fogaimat, és minden erőmből megpróbálok objektív lenni – ez nagyon nehéz, belevörösödök és hihetetlenül sok energiát felemészt -, akkor azt kell mondjam, hogy a továbbjutásunkra mutató 1,50-es szorzó egyáltalán nem reális. Ennél azért jóval szorosabb lesz az összecsapás, és hiába tűnünk nagyon stabilnak és erősnek a felszínen, mi tudjuk, hogy ez a BL-ben csupán egy díszes csacsara kártyavár, ami ha kap egy löketet, akkor összedől. Tudunk fegyelmezetten játszani, de sok a gyenge pont, és aki hétről-hétre követi a csapat meccseit az tudja, hogy egy erős ellenfél esetén szinte csak idő kérdése, hogy mikor adjuk meg magunkat. A védelem ráadásul most extra érzékeny lesz, hiszen a kapuban Éderson fog vitézkedni, Jardel meg kisárgázta magát, így az egyetlen bevethető középhátvédünk a mindig mosolygó, szimpatikus Lindelöf, aki idáig egy pozitív csalódás, de tapasztalata ennek ellenére még mindig nem sok van. Neki kell majd szerveznie a védelmet a Zenit ellen, ergo az övé lesz a legfontosabb feladat. Most még csak találgatni tudunk, hogy kit rak be melléje Vitória. Valószínűleg Fejsa, Samaris, Eliseu és Sílvio fog kő-papír-ollózni a pozícióért, de biztos, ami biztos, a csapattal tartott a 18 éves Ruben Días az utánpótlás csapattól.

Nem nagyon szoktatok elárasztani minket a kommentekkel, de itt azért kíváncsiak lennénk, hogy ki kit és miért látna szívesen középhátvéd poszton. Mi, bloggerek is hárman háromféle véleményen vagyunk, szóval ne szerénykedjetek! Hajrá!

Érdekes lesz azt is nézni, hogy milyen kontrákra leszünk képesek, mert bár az oroszok beharangozták, hogy a kontráink nagyon veszélyesek, mi ezt már nem tudjuk megerősíteni. A meccseink nagy részén nem vagyunk rászorulva a kontrákra, ha pedig igen, akkor azok idegtépően gyengék. Valamelyik középpályásunk mindig rossz megoldást választ, szóval amikor ott a lehetőség levezetni egy bíztató, gyors kontrát, 80 százalékban el sem jutunk a kapuig.

Itt azért meg kell jegyezni, hogy az egyik csapat sem játszhatja majd a saját játékát, hisz ez a mostani Zenit egy olyan csapat, akiknek az fekszik, ha kontrázhatnak, most viszont folyamatosan támadni lesznek kénytelenek, ez meg állítólag gyengén megy nekik. Van benne valami, mert ha megnézzük az utóbbi meccseiket, akkor láthatjuk, hogy nem dőlnek egymás után a gólok – ez egyébként a szurkolóiknak sem tetszik. Ehhez jön még az is, hogy Hulk formán kívül játszik (neki elég egy-két villanás is, szóval senki se nyugodjon meg), plusz Faizulin hosszútávon sérült, márpedig ő a középpálya motorja. Witsel beleszürkült a mezőnybe, Danny pedig már öregszik, így egy ember maradt, aki folyamatosan tudja hozni a jó teljesítményt a támadók közül, ez pedig Dzyuba.

Mivel az ő ereiben tatárvér csörgedezik, ezért akár el is süthetném azt a szóviccet, hogy nem hajt minket a tatár, de inkább visszafogom magam, és megelégszem annyival, hogy legfőbb veszélyforrásként jelölöm meg a személyét. 

Meteorológus sportriporterek évről évre elmondják az orosz csapatok ellenfeleinél, hogy milyen nehéz kibontakozni a nagy hidegben, de én ettől személy szerint nem tartok. Láttam már a csapatomat jól játszani röpködő mínuszokban, ha szarok leszünk, akkor az nem a hideg miatt lesz. Sokkal inkább azért, mert az egyenrangú, vagy az erősebb csapatok ellen idén zavarodottan játszunk, mintha ismeretlen lenne a terep. A Sporting ellen is pocsék módon  toltuk, de a végén jól jöttünk ki belőle. Úgy gondolom, hogy hasonlóra a Zenit ellen is képesek leszünk, továbbá azt se feledjük, hogy nálunk is van két klasszis, nevezetesen Gaitán és Jonas, akiknek egy pillanat töredéke is elég egy olyan villanáshoz, ami eldöntheti a meccset. Képesek vagyunk rá, egy hajszálnyival sem vagyunk gyengébbek, mint ez a Zenit, és az eredménykényszer sem a mi nyakunkon ül majd, szóval minden adott egy újabb emlékezetes európai kalandhoz! Forca SLB!

 

A meccs este 18:00-kor kezdődik, élőben a Sport1 fog közvetíteni minket.