Guttmann koffere (vendégposzt, 1. rész)

2471092 24710922471092 2471092
Vágólapra másolva!
2014.11.03. 18:11
forrás: http://www.liveauctioneers.com/item/2072703 Mindig is örömmel töltött el, ha különféle pozitív visszajelzéseket kaptunk a blogot illetően...

forrás: forrás:

http://www.liveauctioneers.com/item/2072703

Mindig is örömmel töltött el, ha különféle pozitív visszajelzéseket kaptunk a blogot illetően, de vendégposztra, ha jól emlékszem itt még nem volt példa. Egészen mostanáig. Történt ugyanis, hogy Zsolt, a Luzitán művek nevű facebook csoport szerkesztője, és a portugál kultúra lelkes terjesztője felvette velünk a kapcsolatot egy számunkra felettébb érdekes ügy kapcsán. Azt tudjuk, hogy Lisszabonban Guttmann Béla szobrot kapott, Magyarországon viszont még csak emléktáblája sincs. Zsolttal találkoztunk és egyetértettünk abban, hogy nem helyes az, hogy hazánkban jóformán csak az átka kapcsán említik a nevét, sőt, azt is csak két éve kezdték - amikor a Benfica El-döntőt játszott. Ennek szeretnénk valahogy véget vetni, s bár tudjuk, hogy nagy fába vágjuk a fejszénket, mi azért megpróbáljuk. Őszintén kívánjuk, hogy Zsolt kezdeményezését - vagyis hogy Guttmann kapjon egy méltó emléktáblát Kőbányán - siker koronázza, mi pedig közzé tesszük az alábbi, izgalmas képanyagokban gazdag írást, ami Zsolt lelkes kutatómunkájának eredménye és ezúton is szeretnénk megköszönni neki, hogy gondolt ránk az ügy kapcsán!

Béla

- A Béla valóban férfinév? – kérdezte viccelődve egy portugál barátom az ezredfordulón Lisszabonban. A „bela” az ő nyelvükön ugyanis azt jelenti: „szép”, nőnemben. Merthogy – folytatta - volt egy nagy magyar edző Portugáliában, akit úgy hívtak Béla és két BEK-serleget nyert a portugál SL Benfica csapatával.

Guttmann Béla. Öntörvényű zseni, világvándor, vitathatatlanul a földkerekség egyik legnagyobb és legismertebb futballedzője, akit az angol The Times 2007-ben minden idők nyolcadik legjobb trénerének választott. Újságírók szavazatai alapján a Magyar Nemzet nyár elején összeállított egy rangsort a valaha élt legnagyobb magyar labdarúgóedzőkről. Az élen Guttmann Béla végzett. Lisszabonban szobrot állítottak tiszteletére a fény stadionja előtt.

Életét legendák, rejtélyek övezik, nem ritkán meglepő fordulatokkal. Pályafutásával leginkább akkor foglalkoznak, amikor a Benfica nemzetközi kupadöntő közelébe kerül. A köztudatban egyfajta vudu-varázslóként, az átokszórás mestereként elkönyvelt Guttmann számos karikaturistát ihletett meg, nemrég még egy walesi indie-pop dalában is felbukkant. Itt a dal (a szerk.).

Zseni születik. De mikor?

Kezdjük rögtön az elején! Néhány kivételtől eltekintve a Guttmann Béla életével foglalkozó hazai cikkek, könyvek, tudósítások születési időpontként az 1900-as évet, a részletesebbek 1900. március 13-át jelölik meg. Ezt a dátumot találjuk, ha rákeresünk a magyar nyelvű wikipédián, ha fellapozzuk Révai Új Nagylexikonát, a fontosabb sportújságokat, szakkönyveket. Akad, ahol ez a nap szolgál alapul születési évfordulójának ünnepléséhez, a róla való megemlékezéshez.

Az edző hagyatékából napvilágra került dokumentum azonban másról tanúskodik. Felesége 1997-ben bekövetkezett halála után, örökösök hiányában, Guttmann pár bőröndnyi hagyatéka bécsi régiségkereskedőkhöz került, majd 2001-ben a németországi Kasselbe, ahol elárverezték az értékes sportrelikviákat. Az aukció katalógusában R. Keifu álnéven a neves német sporttörténész, Hardy Grüne foglalta össze a Guttmann életével, pályafutásával kapcsolatos tudnivalókat (Die Trainerlegende. Auf den Spuren Béla Guttmanns). A fotókat, leveleket, hivatalos iratokat, újságkivágásokat, emléktárgyakat tartalmazó gyűjtemény részét képezte az alábbi születési anyakönyvi kivonat, amelyből megtudhatjuk, hogy az edzőlegenda 1899. január 27-én született.

forrás:

http://www.liveauctioneers.com/item/2072722

A kerületi anyakönyvből az is kiderül, hogy az 1899. január 27-én bejegyzett fiú születését édesapja jelentette be.

Kattints, és nagy nő! Forrás:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-267-11580-95756-63?cc=1452460&wc=M857-HZ9:40678301,60592401,51353801

Létezik egy másik születési dátum is. Guttmann sírjára 1899. január 26-át, egy nappal korábbi időpontot véstek Bécsben, a Központi Temetőben.

forrás:

http://www.knerger.de/html/guttmannsportler_11.html

Ugyancsak január 26. szerepel azokon a brazil bevándorlási dokumentumokon, melyekre a mormon egyház családfakutatást segítő oldalán akadtam:

Kattints, és nagyra nő! Forrás:

https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/27F7-XD4

Kattints, és nagyra nő! Forrás: https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-21802-17953-78?cc=1932363

Guttmann maga talán úgy tartotta számon, hogy január 26-án látta meg a napvilágot.

Csupán érdekességként:

Ha még egy napot hátraugrunk, a Benfica történetének két, kitörölhetetlen nyomot hagyó játékosára emlékezhetünk. Január 25-én született Eusébio és hunyt el Fehér Miklós.

Az anyakönyvi adatai szerint a Bécsért rajongó Guttmann ugyanabban hónapban és ugyanazon a napon született, mint Mozart.

A fenti papírokon osztrákként szerepel, 1956-ban szerezte meg az állampolgárságot.

Bécsben hunyt el. Általánosan elfogadott, hogy 1981. augusztus 28-án. Kérdés, hogy sírján (és a zsidó temetési adatbázisban) vajon miért lett megint egy korábbi időpont, augusztus 27. feltüntetve…

JewishGen Online Worldwide Burial Registry (JOWBR) Birth, Marriage & Death

Name:

Belá Guttmann

Birth:

abt 1899

Death:

27 Aug 1981 - Krh.Lainz

Kőbánya

A fenti anyakönyvi kivonat arról is tanúskodik, hogy Béla születésekor a Guttmann-szülők Kőbányán éltek, a Gergely u. 19-ben. Ma a 19-es szám egy Kft. telephelye, az eredeti épület valószínűleg már nem áll.

Guttmann labdarúgó pályafutása a Törekvés csapatában indult, melynek sporttelepe Kőbányán a Hölgy utcában, majd 1912-től a Halom utcában volt.

Szintén Kőbányán születetett és ott járt gimnáziumba a ma Brazíliában élő Guttmann-rokon, Imre. Elmondása szerint Béla egy időben velük lakott. (Wallenstein V. Róbert:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik