Futballforradalmi kiütés

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2012.01.15. 16:01
Ronaldinho óta érdekel igazán, hogy lehet-e a futsalt nagypályásítani. A Barca ugyan elkezdte az utóbbi időben a folyamatot, de perdöntő bizonyíték...

Witsel és MaticsRonaldinho óta érdekel igazán, hogy lehet-e a futsalt nagypályásítani. A Barca ugyan elkezdte az utóbbi időben a folyamatot, de perdöntő bizonyíték számomra csak a tegnapi meccsünk volt: lehet.Witsel és MaticsRonaldinho óta érdekel igazán, hogy lehet-e a futsalt nagypályásítani. A Barca ugyan elkezdte az utóbbi időben a folyamatot, de perdöntő bizonyíték számomra csak a tegnapi meccsünk volt: lehet.

Csak egy Axel Witsel kell hozzá. A mi belgánk ugyanis olyan elegánsan uralja a pályát, amikor az ő kezében a hatalom(tegnap sem Javi, sem Aimar nem homályosíthatta őt el), hogy szinte elképzelni sem tudom, hogy hogyan lehet egy ilyen játékos földije Van Bommelnek, vagy De Jongnak. Tudom, sarkít az összehasonlítás, de legyünk olyan nagyvonalúak, hogy földrajzi egységében kezeljük most a BENELUX-államokat.

Tényleg nehéz szó nélkül elmenni Axel teljesítménye mellett, pláne, ha a futballszakmai forradalom részét vizsgáljuk a Benfica játékának. Witsel ugyanis az a játékos ebben a gépezetben, aki bármely tetszőleges pontján a pályának képes úgy lehozni egy kényszerítőt, hogy máris létszámfölénybe kerüljünk, és támadhassuk egy-két passzon belül a kaput. Bárhonnan!Axel Witsel Benfica

Witsel az oldalvonal mellől is veszélyt jelent

Nem szeretek győzelmeket túlmisztifikálni, de a tegnapi meccs a futballfilozófiánk olyan szintű kinyilatkoztatása volt, amit ha megtartunk még pár évig, akkor ritkán kell majd bármit is a Bukta Péter rovatba karcolnunk. Hiába a Vitória Setúbal ellen történt ez a számomra áttörőnek ható játék, azt kell mondanom, hogy általam még soha nem érzett bizakodásra adhat okot. Egy 4-1-es győzelem után meg amúgy is, hadd ne kelljen antifocit emlegetni!

Középről Witsel, a szélekről Nolito, Bruno César, és az idő múlásával Gaitán, mögülük pedig Maxi Pereira volt tegnap képes kiszolgálni úgy a szintén labdaügyes Rodrigot, és a tank Cardozot, hogy gyakorlatilag minden másodpercben ott volt a gólhelyzet lehetősége. Tegyük hozzá, a legnagyobb labdaművész Aimar még a pályán sem volt...

Nem erősségem a mágnestábla, viszont azt sem várhatom el, hogy bárki látatlanban katartikus állapotba kerüljön számára csak a futballszimulátorokból ismert játékosok zsenialitásától. Köztes megoldásképpen talán három akcióval tudom érzékeltetni a tegnapi meccs tanulságait, ha már hatásköröm nem engedi, hogy mindenkit a meccs újranézésére kötelezzek.

Első videónkon érdemes Witselt figyelni, hiszen hiába a félpályánál kerül hozzá a labda, gyorsan eljut egy háromszögeléssel, és egy kényszerítővel a védővonalig, ahonnan aztán Cardozo gondoskodik róla, hogy szegény Diego Silva másodfokú égési sérülésekkel kezeltethesse ki tenyerét:

Ez mindössze a tizenötödik percben történt, amikor Neca révén már egy gólos hátrányban voltunk, így nyugodtan konstatálhattuk, hogy be nem kalkulált hátrányban is hajlandóak vagyunk saját játékunkat játszani-szemben a tavalyi elképzelés nélküli felívelgetéssel.

Időrendben a második momentumunk Cardozo 3-1-et jelentő gólja, ami ugyan kevéssé idézi a kispályás labdababusgatást, jól mutatja, hogy mi történik, ha gondol egyet valamelyik klasszisunk. Rodrigo történetesen a 45. percben még nem érezte magát az öltözőben, és megindult előre, hogy pár másodpercen belül már gólt is ünnepelhessen:

Harmadiknak SuperMaxi zseniális betörését választottam, ahol az uruguayi egy meddő adogatás utáni súlypontáthelyezéssel jut másodpercek alatt ziccerbe-a befejezés szokás szerint ellaposodik kicsit:

Valószínűleg aki nem érzi a latin foci ízét, annak ez a három random videó sem fog sokat segíteni. Aki azonban egy kicsit is hisz nekem, és látta már a Benficát jól játszani, az elkönyvelheti magában: megtaláltuk a rendszert, amiben át lehet ültetni a kispályás foci gyorsaságát és pontosságát nagypályára.

Otthon ez bőven elég is, de hogy a hasonlóan precíz spanyol csapatok, a szervezettebb olaszok, vagy a futóbajnok angolok/németek ellen mire megyünk, az nagyon a jövő zenéje. Egyelőre egy orosz csapat kiejtése is bőven kielégítő lenne...

Cardozo kiállítását sajnáljuk, Luisaora viszont majdnem dühösnek kellett lennünk az első gól előtti mutatványa miatt, de erről majd toszi21 ír részletesebben a játékosértékelőjében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik