Ezeket már ismerjük!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.02.16. 11:35
A Benfica a Zenittel találkozik a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata között, így hát mi is lenne aktuálisabb, mint igazi bennfentes információkhoz jutni? Mondd, és írd: a végeredmény 2-1 lesz.

szerző: famateszerző: famate

Na akkor vegyük fel a szálakat, indítsunk jó messziről: hűséges olvasóink tudják, hogy az elmúlt időszakban a szokásosnál több törvényen kívüli figurával tartottam a kapcsolatot, így a magyar, és a holland rendőrség közreműködésével védett tanúi státuszt kaptam, és jelenleg Amszterdamtól 40 km-re, élem szerény életemet. A fedősztorim kicsit meredek (23 évesen multimilliárdosként visszavonult, valaha világsztár magyar curlingjátékos), de ezek a hollandok nem olyanok, hogy belepofáznának az ember magánéletébe, így egyelőre a kínos kérdéseket elkerültem. De hogy jön ez ide?

Ma este a Zenittel mérkőzünk meg, amiről a tartótisztemmel beszélgettünk egy jót. Bár Hollandia egészen tegnapig érintetlen volt a nemzetközi bundabotrányban, azt ne higgyük, hogy a mocskos üzelmektől távol tudják tartani magukat. Mivel Brüsszel és Hága tele van diplomáciai mentességet élvező és nem élvező gengszterrel, akik tömött aktatáskákkal szaladgálnak megtenni tétjeiket a hétvégi meccsekre a fekete piacon, ezért egy jól értesült nyomozó néha előre látja a futballvilág jeles eseményeit is.

Ugye az a kedves olvasó számára sem kérdés, hogy a világot behálózó Benelux központú jugó-orosz focimaffia rajta tartja a kezét a Benficán is? Csak hogy az utóbbi három-négy év átigazolásaiból szemezgessünk:

Jugó nemzetiségűek: Fejsa, Lazar Markovics (tesóval együtt), Nemanja Matics (szintén tesóval együtt), Mitrovics, Jovics, Szulejmani.
Belgiumból/Hollandiából jöttek/oda mentek: Witsel, Ola John, Bilal Ould-Chikh, Carcela, Djuricic, Szulejmani, Matics.
Oroszországba mentek: Witsel, Garay, Javi García (manchesteri átszállással), Djaló (XD, lol, sírós szmájli), Melgarejo.

Na most ezek után mondjuk azt, hogy számomra elfogadható egy fedett nyomozó tippje, aki a szerb és az orosz nagykövetségekről a fogadóirodák felé vándorló papírszatyrok vastagsága, illetve a futárok Audijainak felszereltségi szintje alapján a 2–1-es Benfica győzelmet tartja valószínűnek. Maradjunk annyiban, hogy ez nem tipp, inkább a futballoligarchák hangsúlyosan megfogalmazott ajánlása az UEFA, illetve a játékosok felé.

Bár szeretek jól értesült lenni, azért azt is tegyük hozzá, hogy így valamivel unalmasabb lesz a meccs. Persze legalább izgulni nem kell, meg hát az a szerény zsebpénz is gyorsan megforog így, mellyel az Interpol honorálja áldozatos erőfeszítéseimet. És hogy hogyan alakul ki az a 2–1? Futballgourmet-ként erre is van egy forgatókönyvem, de ez már saját prognózis: Jonas, 19' 1–0, Jardel 64' 2–0, Hulk 86' 21.

Mert mi nem vagyunk képesek megnyert meccseket lepörgetni. A hétvégén kezdésképpen gyönyörűen domináltuk a Portót, hogy aztán a második félidőre teljesen elfelejtsünk focizni, a cserékkel pedig megszüntessük végleg a középpályát. Ez most sem lesz sokkal jobb, és amíg Jardelre és Lindelöfre építkezik a csapat, addig könnyen lehet, hogy megsüllyed az építmény a nagyobb terhelés következtében.

Márpedig portugál szinten bazi nagy terhelésnek számít, ha a középpályán Witsel, Javi García és Satov zsugázik, míg előttük Hulk, Dzjuba és Danny ólálkodik. Sőt, én személy szerint nem is attól félek, hogy mi van, ha a középpálya zsugázik, a csatárok meg ólálkodnak, hanem attól, hogy az én aranylábú bálványaim elvesztik elöl a labdát, és Witselék egy hosszú labdával elindítják Hulkot, majd négy-öt „orosz” sprintben elindul a kapunk felé.

Ha megnézzük a Zenit keretét, akkor egyértelműen a portugál bajnokság legnagyobb sztárjaiból építkezik, így nevekre azt mondanám, hogy erősebb csapat, mint a Porto vagy a Sporting. Ez azért rossz, mert eddig ezzel a két csapattal öt meccset játszottunk, és mind az ötöt elvesztettük. Ha az edzők kvalitásait és múltját nézzük, akkor inkább Rui Vitória tűnik 38 évesnek, és Villas-Boas 45-nek, pedig hát ugye fordítva… Villas-Boas megjárta már a legnagyobb nemzetközi csatákat, bukott és mennybe ment, most pedig ha a Zenittel kiesik, akkor a lassan öt éve tartó (világklasszis edzőszemmel nézve relatíve) szopóágán halad tovább.

Illetve ugye az emberi oldal: ha a Zenit kiesik, akkor játékosértékben két magyar megyényi GDP érezheti úgy, hogy ez az orosz kaland baromi jól fizet, egy-egy csapatvacsora után nem is kell annyit a budin ülni, mint Kínában, de azért szakmailag csaknem felfelé van továbbra sem az előre. Mert ugye a szentpétervári tél akkor sem lesz barcelonai nyár, ha elmegy a Zenit a 8 közé, vagy befizeti magát az elődöntőbe, de legalább a játékosok érezhetnék egy kicsit focistának magukat, és vagyok olyan naiv, hogy úgy gondolom, hogy ez nekik fontos.

Ezzel szemben a Benficának sok vesztenivalója nincsen. Ha kiesünk, akkor megyünk előre a megkezdett úton, meg balszerencsésen alakult a párharc de benne van a csapatban a potenciál, illletve a játékvezetővel nem szeretnék foglalkozni, de a csapatomnak és az ellenfélnek gratulálok. Ha kiesnénk, akkor lehetne teljes erőbedobással a bajnokságra koncentrálni, és ez végül még akár egy újabb bajnoki címet is hozhat, pedig a szezon nem egészen úgy indult, hogy ilyen terveket lehessen megfogalmazni. Most azonban az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb (leggyengébb?) top3-as versengését láthatjuk, így a hétvégi csúfos zakó után is látom realitását a májusi ünneplésnek.

Míg a Zenitnél mindenkinek van vesztenivalója, addig Vitória négy év után juttatta tovább a csapatot a BL-ben, ahogyan azt a szakmailag a nemzetközi aranystandardnak számító Nemzeti Sport BL különkiadványa is jósolta. Négy éve pont a Zeniten mentünk át a 16 között, hogy aztán középhátvéd poszton elfogyva, Javi Garciával és Capdevilával a tengelyben haljunk hősi halált a Stamford Bridge-en. Ezek még azok az idők voltak, amikor az áruló Maxit sajnáltam a jogtalan piros miatt, a balhátvédünk pedig egy néger Emerson (mármint tényleg brazil, és tényleg Emerson, de nem a Lipcsei által megénekelt "igazi"!)volt, aki miatt azóta is félek stadionfényben atléta testű színes bőrű balhátvédeket látni, mert olyankor hirtelen pánikroham tör rám, és csak úgy lehet kigyógyítani, ha az ebayen gyorsan rákeresek, hogy van-e eladó Peixoto mez M-es méretben.

Így leírva mindezt a 2–1 nem is tűnik olyan rossz eredménynek, de abban is igazuk van a blogger kollégáknak, hogy hazai pályán nem szabadna gólt kapnunk, ha tényleg a nyolc közé akarunk menni. Mert Szentpéterváron hideg van, mi pedig nem vagyunk olyan kemények, hogy hatvan percnél tovább bírjuk a visszavágót. Ami engem illet, én el akarok a nyolc közé jutni, úgyhogy ma sötétedéskor meggyújtok egy gyertyát a Zenit-ölő Nelson Oliveira oltáromon, aztán hajrá sasok, hajrá fair play, hajrá tiszta futball!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik