A Sas megeszi a Szarkát

Vágólapra másolva!
2013.04.04. 18:04
Tudom, szar a címadás, én is mondanám, hogy kapja be, aki ilyen címet ad, jogos. Komolyan vesszük, vagy nem, ott vagyunk az Európa-liga legjobb...

Benfica-NewcastleBenfica-Newcastle

Tudom, szar a címadás, én is mondanám, hogy kapja be, aki ilyen címet ad, jogos. Komolyan vesszük, vagy nem, ott vagyunk az Európa-liga legjobb nyolc csapata között. Miután a Newcastle biztosan komolyan veszi (bár lehet jobb lenne a bajnokságra koncentrálniuk, mielőtt mennek vissza a Championshipbe), most már nincs mire várni, hazai pályán egy clean sheettel kell abszolválni az estét. Az alábbiakban az áldozat karakterjegyeinek tökéletlen elemzése következik.

[szolgálati közlemény on]

Először is szeretnénk minden rendszeres olvasót, és akár csak egyszer is kommentelőt megkérni, hogy a mára kiírt időközi kommentmező ügyében megtartott népszavazáson részt venni szíveskedjenek. A szavazás vasárnap zárul, utána a nép akarata szerinti kommentrendszerrel folytatja blogunk működését.

Milyen legyen a kommentmező?
Jó cucc ez a disqus, maradhat!0%
A régi, hagyományos megoldás jobban tetszett.0%

[szolgálati közlemény off]

Pökhendiség

Alapból pökhendiség, ha egy milliós nagyváros lakói úgy beszélnek egy nyelvet, hogy azt rajtuk kívül senki sem érti, de ezen most ne akadjunk fenn. A Newcastle focicsapatának ennél sokkal nagyobb bűnei vannak.

Alan Pardew szerint a Benfica a 8-10. hely körülre lenne jó a Premier Leagueben. Ez ugye minimum 5 hellyel jobb, mint ahol a Newcastle most áll, minden bizonnyal mégsem dicséretnek szánta. Egy olyan csapatról, aki tavaly tovább maradt állva a BL-ben, mint a Chelsean kívül bármelyik angol csapat, és kiejtette a Manchester Unitedet a csoportban, kicsit fura úgy beszélni, mintha a Swansea vagy a West Bromwich szintjén lenne.

A másik pofon pont a fantasztikus népsport családból érkezett, bár ez inkább jött ki szerencsétlenül Pardew nyilatkozata fényében, mint úgy egyébként kellene. Portugál vonalon tanulatlan, de szimpatikus barátaink hét eleji beharangozójukban szintén meglépték azt, hogy nem nagyon néztek utána a csapatunknak, ráadásul elég fura szempontrendszer alapján emelték ki csapatunk négy állítólagos sztárjátékosát. Nyilván mi is szoktunk hibázni, és az idő is szorít, de azért mindig fáj, ha valaki nem úgy kezeli a klubunkat, ahogy azt illene.

Szerethetőség

A Newcastle két legnagyobb legendája egyértelműen Alan Shearer és Santiago Munez. Két kultikus figura, akik miatt a Newcastle az én huszonéves korosztályom szívébe is örökké belopta magát, és ezen az sem változtat, hogy a gyönyörű adidas mezeiket lecserélték Pumára. Az üzlet az üzlet sajnos...

Egyébkén a Liverpool mellett a Newcastle az a csapat Angliában, akinek még akár szurkolni is tudnék (ezt az állítást egy angol vs. igazi foci vitában természetesen simán letagadom), lehet hogy a média hitette el velem, lehet hogy valami más, de ezek a csapatok tényleg szimpatikusak is tudnak lenni a maguk fura szurkolóival és a helyi hőseikkel.

Talán kitalálható, hogy nagyon sajnáltam, amikor a Szarkák egy évre eltűntek a Premier Leaguből, bár ez annak is köszönhető volt, hogy egy szelvény okán 20 rongy ütötte volna a markomat, ha mégis benn maradnak az első osztályban. Mindenesetre jó látni őket újra az európai élmezőnyben.Santiago Munez

Szerencsétlenség

Miközben nálunk Salvio sérülése egyeseket kéjes örömmel tölt el, addig a Newcastle jóval nehezebb helyzetben van. Coloccini, Ben Arfa, Debuchy és Tioté kifejezetten hiányozni fog ellenfelünknek, és az is nagy kérdés, hogy a holland Krul tud-e játszani. Előbbiekkel ellentétben ő bekerült az utazó keretbe.

Nehéz lehet a Newcastle-nek, hiszen 10-15 évente fut ki egy ilyen jó szezonjuk, erre rögtön nélkülözniük kell pár húzóembert, köztük a csapatkapitányukat is. Talán ezért is volt olyan szolidáris az UEFA, hogy francia bírót delegált egy olyan mérkőzésre, ahol a vendég csapat keretében 9 francia játékos van (csak összehasonlításképp: angol játékosból 12-vel rendelkeznek).

Sebezhetőség

Coloccini hiányozni fog Cardozo nyakából, hétvégén pedig Haidarát is lelátóra rúgta valamelyik PL labdaművész, így a védelmükre sok minden mondható, de az nem, hogy álomszerű lenne fekete-fehér részről. Innen fölfelé csak még nagyobb gondok kezdődnek, ugyanis a Newcastle az utóbbi időben elkeserítően képzelőerő nélkül játszik.

Nekünk ugye minden bizonnyal lesz egy Maticsunk szűrőben, és van egy halványlila balsejtelmem, hogy előtte André Gomes fog játszani, aki szintén elég kemény fából lett faragva. Ezzel a középpálya kellően szilárd, jobb szélről pedig játszhat Gaitán, míg balról Ola John. Minden bizonnyal visszavont szerepkörben fog játszani az egyik csatár, vagy éppen meglepetésre Aimar. Ő mindenképp nagy húzás lenne, ráadásul az ő kvalitásaiban mindig benne van egy matt esélye.

Élesség

A Szarka karma azonban éles, míg a hétvégén megengedhettük magunknak, hogy Luisao a veterán játékok tempójánál alig két másodperccel fussa jobban a hatvan métereket, addig Sissoko és Cissé elég keményen lecsapnak. Félő, hogy a tolvaj szarka veszélyesebb, mint a Portugáliában repkedő másodvonalas afrikai fecskék.

Persze a sas karma még így is élesebb, így egyértelműen hazai győzelmet várok kapott gól nélkül. Rizikófaktornak a védelmünket, a NUFC gyenge PL szereplését, és a francia bírót tudnám hozni. Mellettünk szól, hogy Lima és Cardozo Premier League szinten is igazi nehézbombázónak számítanak, a széljátékunk ellen a világ bármelyik védelmének lenne félnivalója, ráadásul otthon vagyunk.

Ja, és nekünk van egy fasza edzőnk. Hiszünk Jesusban.

Bocs a madaras hasonlatokért, elismerem, hogy szarok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik