CardozoLuis Felipe Vieira első évében beteljesítette ígéretét, hogy európai kupadöntőt játszhat a csapat, Jorge Jesusnak azonnal új szerződést kell adni, én meg végre elveszítem az európai kupadöntő-szüzességem. Parádés nap volt ez a tegnapi: Benfica-Fenerbahce 3-1, Amszterdam pedig nem álom többé, hanem a valóság.

Farkas Máté vagyok, 21 éves, és európai kupadöntő-szűz. Pont két évvel születtem később, mint hogy a Benfica utoljára BEK döntőt játszott, és kikapott a Milantól Rijkaard góljával. Voltam már párszor közel ahhoz, hogy átessek a tűzkeresztségen, de valahogy az utolsó pillanatban mindig leblokkoltam. A legtöbb korombeli már túl van pár európai kupadöntőn, még a leggyűlöltebb kikötői ficsúrok is kétszer ünnepelhettek...

Bevallom, ez a lelki gát régóta hátráltat a közösségi élet megélésében, és az új barátok szerzésében. A korombeli fiúk lúzernek tartanak, amiért ők már rég túl estek ezen az aktuson, és a lányok sem szeretik az olyan fiúkat, akik egy ligakupadöntőnél nem tudnak többet nyújtani. A múlt héten még anyám is megjegyezte, hogy „már megint kikapott a Benfica”. Igyekeztem neki elmagyarázni, hogy a „már megint” előtt majdnem fél éven át jött zsinórban több, mint 30 veretlen meccs, de akkor is rá kellett döbbennem, hogy európai kupadöntő-szűznek lenni nagyon gáz dolog.

Másfél hét múlva azonban minden más lesz: ha nem is egy bomba nővel, de annak a kicsit elálló fülű deszka barátnőjével végre túl leszünk a dolgon. Végre férfi lehetek a legnemesebb fajtából: ha megvan ez a csaj, akkor jövőre önbizalommal telve elkezdhetek teperni az igazán bomba lányokért. Félreértés ne essék, eddig is izgi volt egy-egy laza orál mondjuk a manchesteri osztálykiránduláson, vagy amikor jöttek hozzánk a madridi cserediákok (igaz, ott mind részeg volt, és a szebb csajok olyan érdektelenek voltak, hogy még csak ki sem sminkelték magukat), de ami másfél hét múlva fog történni, azzal azért már kicsit feltupírozva a történetet akár a haverok előtt is fel lehet vágni.

Nekem mindenesetre örökre emlékezetes marad ez a pár hónap. Már két éve is majdnem összejött, de akkor az évfolyam lesajnált lúzere idegenben rúgott góllal kitúrt a tutiból.

Mennyit változott a világ azóta: a nekem mindennel keresztbe tevő Artur azóta a legjobb cimborám lett, és most többek között pont ő hozott össze ezzel a csajjal.

Coentrao

Szegény arc szopóágon maradt azóta is...

És akkor elérkezett az idő, amikor már nagyon erőltetett ez a sunázós párhuzam, úgyhogy beszéljünk a meccsről!

Mert heroikus volt.

Portugál csapatok esetében gyakran érezzük úgy, hogy nem igazi férfiak játsszák ezt a sportot. Isztambulban is nagy szakadék tátongott a kisfiú Melgarejo és a szakállas férfi Korkmaz között. Tegnap azonban ez nem látszott, minden pillanatban higgadtan irányítottuk a mérkőzést. Az első gólt mi szereztük, az egyenlítő gól nem zökkentett ki a ritmusból, és utána is éltünk a lehetőségeinkkel. A Fener nem élt vele a múlt héten, és ez megbosszulta magát.

Mert Cardozo okos.

Az első gólja az idei szezonban nem először mutatta meg, hogy aki fél Cardozo bombáitól, az nem számol a lehelet finom góljaival. Kiröhögte a német védőket, elfektette francia kollégáit, és most a törökökből egyenesen mártírt csinált. Az első gól zseniális volt, a másodiknál meg remélem senki sem hiszi azt, hogy akárki így le tudna kezelni egy eltört labdát.

Mert sajnáljuk a törököt, aki ott hagyta a fogát.

Nem szabad ezzel viccelni. Tényleg maximális respekt Gönülnek, aki 7 fogát áldozta egyetlen szerelésért, és aki ezzel az egyetlen momentummal még évekig példaként fog szolgálni a veszélyes játék vs. akrobatikus mozdulatok vitakörben. Remélem azért az is megvan, hogy Nani kiállításán egy bolygó háborodott fel...

Mert van tűz a csapatban.

A sérülés után nehezen álltunk vissza a normális kerékvágásba, de mind előtte, mind utána úgy játszottunk, ahogy a legnagyobb portugál klubnak kell. Szív volt a pályán úgy is, hogy egyedül André Almeida volt portugál. Bebizonyosodott, hogy én is hatalmas hülyeségeket mondok olyankor, amikor arra hivatkozok, hogy a sok dél-amerikai miatt nincs akkora hajtás, mint kellene.

Mert egy El elődöntő nem vonz a stadionba annyi embert, mint a Sporting elleni derbi.

Ez az a dolog, amit a magyar szurkoló nem fog soha megérteni. A Benfica nagyobb csapat annál, mint hogy egy El-ért pitizzenek a szurkolói. Nekem sem szimpatikus ez a mentalitás, bár tegyük hozzá, hogy a stadionba látogató 55 ezer ember hatalmasat szurkolt. Hogy mikor tud megtelni hazai rangadón kívül a stadion? Ahhoz bajnokságot kell nyerni, vagy a BL-ben menetelni...

Benfica e grandeMert szegény Maxi nagyon nem ezt érdemelte.

Luisao után ő a Benfica legrégebbi játékosa a keretben, és amikor 23 év után végre ismét európai kupát nyerhet a csapat, akkor sárga lapok halmozódása miatt nem játszhat majd a döntőben. Kedves UEFA! Mi a kénköves férfi nemiszervért nincsen már egy rendes Lex Ballack, ami alapján egy ártatlan technikai szabálytalanság nem jelentené azt, hogy egy legenda nem tudja beteljesíteni a művét?

Mert nem félünk a Chelseatől.

Tegnap a szezon eddigi legjobb teljesítményét nyújtottuk. Elismerjük a Chelsea képességeit, ráadásul tavaly pont ők ejtettek ki minket a BL-ből, de úgy érzem, hogy ez a Benfica abszolút egyenrangú ellenfele lesz a londoni kékeknek, ha elhiszi, hogy van keresnivalója. Pikáns lesz, ahogy az egyik oldalon David Luiz szűr majd, a másikon pedig Matic...

Köszönünk mindent! Ahogy a csapat, a kint lévő szurkolótársaink, és úgy mindenki egy kicsit hozzá tudott tenni ehhez a győzelemhez valamit, az csodálatos. Sokat vitatkoztam már a "magyar drukker magyar csapatnak szurkoljon" fronttal, de ezúttal is üzenem nekik: ezt a sikert én mocskosul a magaménak érzem. Kívánom minden szurkertársnak, hogy tudjunk még sok-sok ilyen hősies csatát átélni a kedvenceinkkel!