Zsinórban nyolcadszor juthat be a kieséses szakaszba az OL

Vágólapra másolva!
2010.11.24. 16:35
null
Lisandro López mutatja az utat a tizenhat közé (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligája B-csoportjában az Olympique Lyon Gelsenkirchenben léphet a továbbjutás küszöbére: a francia nagycsapat egy győzelemmel biztos továbbjutó, de ha a Benfica pontot vagy pontokat veszít a Hapoel Tel-Aviv ellen, akkor még egy döntetlen (illetve vereség) is beleférhet. Ez lehet a nyolcadik alkalom zsinórban, amikor a Lyon továbbjut a kieséses szakaszba – a 2003–2004-es BL óta minden idényben ott volt az OL neve a továbblépők között.

Ha nem akarnak számolgatni az Olympique Lyonnál, tudják, mit kell tenni: győzni Gelsenkirchenben, a Schalke 04 otthonában, és akkor az utolsó fordulóbeli, Hapoel elleni mérkőzéstől függetlenül a nyolcaddöntő résztvevője az OL. A lyoniak elnöke, Jean-Michel Aulas már nem egyszer támadta a francia bajnoki menetrendet (mondván, a lebonyolítás megnehezíti a csapatok nemzetközi eredményességét), és most is dohogott egy sort.

A LYONI SOROZAT A BL-BEN
2003–2004 negyeddöntő
2004–2005 negyeddöntő
2005–2006 negyeddöntő
2006–2007 nyolcaddöntő
2007–2008 nyolcaddöntő
2008–2009 nyolcaddöntő
2009–2010 elődöntő

„Nehéz hetünk van, így egy kicsit gyengébb erőállapotban vagyunk, mint az ellenfél. A Schalke már szombaton lejátszotta bajnokiját, mi meg vasárnap 22.15-kor jöttünk csak le a pályáról. Vasárnap ráadásul még Párizsba is megyünk, és a PSG-nek most nincs El-meccse. Nem könnyű..." – panaszkodott.

Ez az utóbbi mondat egészen biztosan igaz, hisz a Schalke hiába szerepel gyengén a Bundesligában, elég jó a mérlege a BL-ben, ráadásul hazai pályán eddig kettőből kettőt nyert (3–1 a Hapoel, 2–0 a Benfica ellen). Felix Magath a harmadik sikert is szeretné látni.

„Magas akadály lesz, az biztos. A Lyon nem véletlenül került be az előző idényben a legjobb négy közé, de hiába erős csapat, szerintem jók az esélyeink. Az Olympique a legerősebb csapat a csoportunkban, de hazai pályán legyőzhetjük. A szezon eleji nehézségek után összeállt a védelem, Manuel Neuer és a belső védők összeszoktak. Csak jó helyzetkihasználással győzhetünk, és figyelnünk kell arra, hogy a Lyonban Gourcuff, Pjanic, Briand és Bastos is bármikor meccset dönthet el egy villanással. Nem hagyhatjuk, hogy szabad területük legyen a támadásszövéshez. A franciák hármat vágtak Tel-Avivban és Lisszabonban, de remélem, ellőtték az összes puskaport" – tekintett a meccs elé Magath.

A tel-avivi Bloomfielden a Hapoel első pontjára pályázik, a Benfica pedig arra, hogy ne veszítse el az esélyt a továbbjutásra. Ha a portugálok nyernek, akkor ki-ki meccset vívnak az utolsó körben a Schalkéval, de már egy döntetlennel is minimálisra csökkennek az esélyeik. Egy vereséggel a Benfica Schalke-siker esetén matematikailag is kiesik (a Schalke négy ponttal lesz előttük, a Lyon hárommal, de az egymás elleni eredmények a franciáknak kedveznek).

„Rendkívül fontos mérkőzés előtt állunk, hisz visszakerült a kezünkbe a sorsunk. Figyelnünk kell, mert a Hapoel meglepett minket a taktikájával Lisszabonban. Képzett játékosai vannak, és a csapat kifejezetten jól játszik, ha birtokolni tudja a labdát" – vélekedett Javier Saviola.

A Benfica öt év után juthat tovább a kieséses szakaszba, de ennek biztosításához kettőből kettőt kell nyernie – az első lépést Izraelben tehetik meg a lisszaboni piros-fehérek.

BAJNOKOK LIGÁJA
B-CSOPORT, 5. FORDULÓ
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
HAPOEL TEL-AVIV (izraeli)–BENFICA (portugál)
Tel-Aviv, 20.45. Vezeti: Hamer (luxemburgi)
Hapoel: Enyeama – Douglas, Fransman, Bondarv, Ben Dajan – Sivhon, Vermut, Zahavi, Merey – Sehter, Ben Szahar
Benfica: Roberto – M. Pereira, Luisao, David Luiz, F. Coentrao – Carlos Martins, César Peixoto – Javi García, Aimar, Alan Kardec – Saviola
 
SCHALKE 04 (német)–OLYMPIQUE LYON (francia)
Gelsenkirchen, 20.45. Vezeti: Rizzoli (olasz)
Schalke: Neuer – Ucsida, Höwedes, Metzelder, Schmitz – Kluge, Rakitic – Farfán, Edu, Raúl – Huntelaar
OL: Lloris – Reveillére, Diakhaté, Lovren, A. Cissokho – Gonalons, Toulalan – Källström, Briand, Bastos – Lisandro López
AZ ÁLLÁS
1. Lyon 4 3
1 9–5 +4  9
2. Schalke 4 2 1 1 5–2 +3  7
3. Benfica 4 2 2 6–7 –1  6
4. Hapoel Tel-Aviv 4 1 3 2–8 –6  1
TOVÁBBJUTÁS

Továbbjut a Lyon, ha...

...győz Gelsenkirchenben

...döntetlent ér el, és a Benfica pontot veszít

...kikap, de a Benfica is kikap

 

Továbbjut a Schalke, ha...

...nyer, és a Benfica kikap

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik