Videó: amikor Maradona Napolija Újpesten varázsolt

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.07.03. 10:03
A sportvilág lassan éledezik a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően, de mivel archív visszatekintéseink népszerűek voltak olvasóink körében, folytatjuk a videós múltidéző sorozatunkat. Irány 1990 ősze és az Újpest–SSC Napol BEK-párharc – a nápolyiak soraiban Diego Maradonával!

Az gyakorlatilag a sorsolás pillanatában eldőlt, hogy az Újpest 1990-es BEK-szereplése az első fordulóban véget is ér: a magyar bajnokcsapatnak kihúzták ugyanis a Napolit. Márpedig a Serie A ekkoriban messze a legjobb bajnokságnak számított a világon: az olaszok sztárfizetésekkel csábították a legjobbakat, és még a középcsapatoknak is világ- és Európa-klasszis légiósok „jutottak”, hiszen légióskorlátozás volt érvényben, egy csapatban egyszerre legfeljebb három külföldi lehetett a pályán.

A VB SZTÁRJAI
Ne feledjük, a Napoli–Újpest kupapárharcot nem sokkal az 1990-es világbajnokság után játszották, melyen a nápolyiak sztárjai jelentős szerepet kaptak. Az ezüstérmes argentin csapatban játszott Diego Maradona (az argentinok pont Nápolyban ejtették ki az olaszokat az elődöntőben!), a bronzérmes olaszok keretében volt Ciro Ferrara, Fernando De Napoli és Andrea Carnevale, de utóbbi a vb után az AS Romába igazolt. Alemao és Careca a nyolcaddöntőben elvérző brazil csapat két kulcsembere volt.

A bombaerős Napoli esetében legendás légióstrióról volt szó: a védekező középpályás Alemao és a center Careca a brazil válogatott alapembere volt, Diego Maradonát pedig aligha kell bárkinek bemutatni. A zseniális (egyben gyakran botrányos életvitelű) Maradona minden csúcsot meghódított Nápolyban, amit lehetett: kétszer nyert a délolasz csapattal bajnokságot, egyszer kupát, egyszer UEFA-kupát, „csak” a BEK-serleg hiányzott.

Maradona játéka nem volt biztos az Újpest elleni, nápolyi mérkőzésen, de a lilák nem „úszták meg”, az argentin csillag két gólt szerzett (az első egy mellel levett labda utáni laza félollózás volt), a Napoli 3–0-ra nyert. Maradona második, szemfüles találatával átadta a múltnak Attila Sallustro nápolyi gólcsúcsát (107).

Maradona a labdát, Huszárik Maradonát bűvöli (Fotó: Labdarúgás, archív)
Maradona a labdát, Huszárik Maradonát bűvöli (Fotó: Labdarúgás, archív)

Ezek után nyilván fikarcnyi esélye sem maradt a magyar bajnoknak, de így is 24 000-en töltötték meg a Megyeri úti lelátókat 1990. október 3-án – ilyen erős csapatot ritkán lát az ember! Maradona Újpesten nem szerzett gólt, ám a Napoli két egészen gyönyörű találattal alakította ki a 0–2-es végeredményt: Giuseppe Incocciati és Alemao már az első félidőben eldöntötte a mérkőzést.

Jellemző egyébként, hogy a Napoli meccs előtti edzését csak ötvenforintos belépő megvásárlása ellenében lehetett megtekinteni, így is jó ötszázan gyűltek össze megnézni Maradonát és társait.

A Napoli kupaidénye a következő fordulóban nagy meglepetésre véget ért: a szovjet bajnok Szpartak Moszkva 0–0, 0–0 után tizenegyesekkel búcsúztatta az olasz aranyérmest, mely úgy esett ki, hogy gólt sem kapott a BEK-ben! A kupasorozatot a jugoszláv Crvena zvezda nyerte végül meg. Maradona 1991. március 17-én, a Bari elleni bajnoki után pozitív doppingmintát adott, a vizsgálat kokaint mutatott ki, a B-próba megerősítette a kábítószer-használatot. Az argentin világsztár 15 hónapos eltiltást kapott.

Maradonát minden stadionban elképesztő médiafelhajtás vette körül: itt a Luzsnyiki Stadionban jön le a pályáról, a Napoli kupaidénye a Szpartak Moszkva ellen ért véget (Fotó: AFP)
Maradonát minden stadionban elképesztő médiafelhajtás vette körül: itt a Luzsnyiki Stadionban jön le a pályáról, a Napoli kupaidénye a Szpartak Moszkva ellen ért véget (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik