Védik, ami védhető – zseniális kapusok párharcát hozhatja a szombati BL-döntő

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.05.27. 14:14
null
A két kapuson aligha múlik a szombat esti Bajnokok Ligája-döntő végkimenetele (fotók: Imago Images)
Jó eséllyel nem a kapusokon múlik majd a május 28-i Bajnokok Ligája-döntő végkimenetele. A Liverpool kapuját védő Alisson Becker és a Real Madridot erősítő Thibaut Courtois egyaránt világklasszis.

Lassan négy éve átkozzák a Liverpool-szurkolók Loris Karius nevét. A német kapus a 2018-as Bajnokok Ligája-döntőben tett szert kétes hírnévre azzal, hogy két potya gólt is kapott a Real Madrid ellen, előbb Karim Benzema lábára dobta a labdát, ahonnan a kapuba gurult, majd Gareth Bale távoli lövésének nyúlt mellé. Minden bizonnyal a 3–1-es vereség hatására döntötte el Jürgen Klopp, hogy kerül, amibe kerül, kell egy jó kapus – másfél hónappal később a klub 62.5 millió euróért megvásárolta Alisson Becker játékjogát az AS Romától. A vétel kifizetődött, a brazil válogatott kapus érkezése óta a csapat hat trófeát gyűjtött, és megállíthatatlanul menetel az újabb felé. A sors még a visszavágás esélyét is megadta a Liverpoolnak: a május 28-i párizsi BL-döntőben ismét a Real Madrid lesz az ellenfele. A királyiak kapuját szintén világklasszis kapus, Thibaut Courtois védi, az alábbiakban arra keressük a választ, hogy ő vagy Alisson van-e jobb formában és segítheti hatékonyabban csapatát.

Az összehasonlítás előtt azonban érdemes kitérni rá, Alisson átigazolásán a Real Madrid is gondolkodott, mielőtt az Anfieldre szerződött volna. A spanyolok 2018 nyarán Keylor Navas mellé kerestek kapust, és az AS Romával BL-elődöntőig jutó brazil olcsóbb megoldásnak tűnt, mint David de Gea vagy Kepa Arrizabalaga kivásárlása.

Ahogy Bogdán Ádám is kiemelte: Alisson rendre kiváló ütemben mozdul ki a kapuból (Fotó: AFP)
Ahogy Bogdán Ádám is kiemelte: Alisson rendre kiváló ütemben mozdul ki a kapuból (Fotó: AFP)


„Nagyon hízelgő, hogy hírbe hoztak a Real Madriddal
– idézi Alisson négy évvel ezelőtt adott nyilatkozatát a Marca. – Elismerést jelent, hogy felvetődött a nevem a klubnál. Természetesen tudom, hogy sok helyről figyelnek, de teljesen más érzés, hogy a Real is az érdeklődők között van.”

Az üzletet végül az oroszországi világbajnokság húzta keresztül. A Roma meg akarta várni, hogyan szerepel a brazil válogatott, hátha feljebb srófolhatja Alisson árát, ezért elutasította a Real Madrid 50 millió eurós vételi ajánlatát. Jó érzékkel tette, mert a Liverpool később jóval magasabb összeget fizetett, igaz, a spanyolok sem maradtak hoppon. A Brazíliát a negyeddöntőben búcsúztató belga válogatott sztárját, a torna legjobb kapusának megválasztott Thibaut Courtois-t szerezték meg potom 35 millió euróért a Chelsea-től. Hogy a helyzet még kuszább legyen, Alissonért azon a nyáron a londoniak is versenybe szálltak, egyedül az fogta vissza őket, hogy bíztak Courtois megtartásában, és amikor a kapus saját kérésére mégis távozott, már késő volt.


„Azért választottam a Liverpoolt, amiért a Romát is, amikor elhagytam Brazíliát – ez volt a legjobb döntés a karrierem szempontjából
– mondta Alisson 2019-ben a FourFourTwo-nak. – A Chelsea abban az időben éppen menedzsert váltott, és lemaradt a Bajnokok Ligája-indulásról. A Liverpool történelme viszont mindig elvarázsolt, és a részese akartam lenni.”

A brazil kapus érkezése megadta Jürgen Klopp együttesének azt a stabilitást, amire a trófeák nyeréséhez szüksége volt. Első idényének végén Bajnokok Ligája-győzelmet ünnepelhetett a csapat, a rá következő évben a Premier League trónjára ülhetett fel, és egy sérülésekkel teli idényt követően a 2021–2022-es évadban úgy tűnik, ismét összeáll minden. Alisson legutóbb az FA-kupa döntőjében, a Chelsea ellen csillogtatta meg tehetségét, gól nélkül hozta le a 120 percre nyúló találkozót, majd a tizenegyesrúgásoknál kritikus pillanatban kifogta Mason Mount lövését, és pályafutása hatodik trófeáját gyűjtötte be a klub tagjaként. Ahhoz képest, hogy a brazil Internacionaltól mindössze 2016-ban igazolt Európába, az AS Romához, elismerésre méltó teljesítmény.

ALISSON BECKER NAGY PILLANATAI


A Real Madridot erősítő Thibaut Courtois-nak vetélytársáénál jóval több a topligás tapasztalata. Tizenhét éves sem volt, amikor a Genk utánpótlásából kiemelték az első csapathoz, és tétmérkőzésen lehetőséget adtak neki, 19 évesen már belga bajnokként vitte el a Chelsea. A londoniak szinte azonnal kölcsönadták az Atlético Madridnak, amelynél Diego Simeone kezdő kapusa lett, és a Bajnokok Ligáján kívül mondhatni mindent megnyert. Klasszisát mutatja, hogy a 2012-es Európa-liga Athletic Bilbao ellen megnyert döntőjében (3–0) nem kapott gólt, a 2013-as Spanyol Kupa döntőjében a Real Madrid 2–1-es legyőzésekor a mérkőzés játékosának választották. A londoni klub 2014 nyarán rendelte vissza José Mourinho kérésére, a kiöregedő Petr Cech helyét vette át, és négy idényen keresztül védett. A Real Madridhoz részben két gyereke miatt igazolt: az Atléticónál töltött időszaka alatt születtek, és exbarátnője nevelte őket a spanyol fővárosban. A Chelsea, engedve Courtois kérésének, 2018 nyarán elengedte, a Real kerete pedig világklasszis kapussal gazdagodott. Két bajnoki címet, két spanyol Szuperkupát és egy klubvilágbajnoki trófeát nyert eddig, gyűjteményéből tényleg már csak a Bajnokok Ligája serlege hiányzik.

„Emberfeletti teljesítményre képes – dicsérte Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője egy decemberi sajtótájékoztatón Courtois-t. – A védelmünk jelentősen stabilabb, amióta ő áll a kapuban. Pályafutásom során sok klasszis kapussal dolgoztam együtt: Diego López, Iker Casillas, Gianluigi Buffon, Manuel Neuer, Petr Cech. Jelenleg őt valamennyiüknél jobbnak tartom.”

THIBAUT COURTOIS FANTASZTIKUS VÉDÉSEI

Az olasz edző dicsérő szavait a statisztika is alátámasztja. A belga kapus a BL 2021–2022-es kiírásában 12 mérkőzésen 14 gólt kapott, és négyszer őrizte meg kapuját a góltól (Alisson szintén, miközben 13 gólt kapott). A kapujára tartó 62 lövésből 48-at hárított, ez 77.4 százalékos védési hatékonyság, a Liverpool kapusáé ennél jóval alacsonyabb (51.9%), igaz, nem is kellett annyiszor játékba avatkoznia, lévén az ő kapujára összesen 27 lövés ment. A hazai bajnokságot tekintve nincs ekkora különbség, Alisson a kapujára tartó lövések 75 százalékát védi, és mérkőzései 57.1 százalékán nem kap gólt, míg Courtois 76.3 százalékban véd, és 42.9 százalékban „tartja tisztán” a hálót. Jelentős különbség közöttük, hogy míg Alisson szinte mindig a jobb lábával passzol, ballal csak az esetek 9 százalékában továbbítja a labdát, a Real Madrid belga kapusa átadásai 35 százalékához a gyengébbik, jobb lábát használja – talán mert utánpótlás-játékosként balhátvéd volt, és a mezőnyben szerepeltették.


Az adatokat böngészve apró különbségeket még fel lehet fedezni közöttük, de a lényegen nem változtat: mindketten egyértelműen a világ élvonalába tartoznak, és ha a BL párizsi döntőjében is a legjobb formájukat hozzák, ez a mérkőzés a Liverpool és a Real Madrid között biztosan nem hajlik majd bohózatba, mint a négy évvel korábbi Loris Karius miatt.

S hogy Courtois mit gondol arról, ki a legjobb? „Az én hármas listámon Alisson, Jan Oblak és Marc-André ter Stegen szerepel – nyilatkozta a besoccer.com oldalának a 94-szeres belga válogatott, vb-bronzérmes kapus. – Mindegyiküknek nagyszerű képességei vannak, nem tudnék közülük választani. Ennek megítélése egyébként is teljesen szubjektív, sok múlik a csapat védekezésén, és az egészében nyújtott teljesítményén. Hogy magamat hová sorolnám? Na jó, azt hiszem én is elég magas szintet képviselek.”

Köteles László szerint Courtois kétméteres termete ellenére robbanékony (Fotó: AFP)
Köteles László szerint Courtois kétméteres termete ellenére robbanékony (Fotó: AFP)
ALISSON ÉS COURTOIS TELJESÍTMÉNYE A BAJNOKOK LIGÁJA 2021–2022-ES IDÉNYÉBEN
NÉV ALISSON BECKER
(29 éves, Liverpool)
THIBAUT COURTOIS
(30 éves, Real Madrid)
MÉRKŐZÉS 12 12
JÁTÉKPERC 1080 1140
KAPOTT GÓL 13 14
VÉDÉSI HATÉKONYSÁG 51.9% 77.4%
PASSZOK SZÁMA 469 451
PASSZOK PONTOSSÁGA 88.9% 77.4%
TÁVOLI PASSZOK PONTOSSÁGA 22.3% 28.8%
TÁVOLI KIRÚGÁSOK PONTOSSÁGA 38.5% 62.1%
KIRÚGÁSOK ÁTLAGOS HOSSZA (MÉTER) 32.7 46.5

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. május 21-i lapszámában jelent meg.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik