Valverde: A PSG a favorit; Ancelotti: Egyenlőek az esélyek

Vágólapra másolva!
2013.02.12. 11:40
null
Zlatannal is lehet cicázni, igaz, aligha sokáig, és bizony az egészségre is könnyen ártalmas lehet (Fotó: Reuters)
A francia PSG-vel ütközik meg a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a spanyol Valencia, első nekifutásra hazai környezetben, a Mestalla Stadionban. Ernesto Valverde, a valenciaiak edzője úgy nyilatkozott: ellenfelük stílusa a Real Madridot idézi fel benne. A párizsiak olasz szakvezetője, Carlo Ancelotti teljesen nyíltnak érzi a párharcot, amelynek mindkét gárda jó formában vág neki.

 

„Szeretnénk továbbjutni a negyeddöntőbe, annak ellenére, hogy az ellenfelünket tartom a párharc favoritjának" – vette le a terhet csapatáról Valverde, de azt azért hozzátette: a meccsen már nem lesz fontos a papírforma, normál esetben száznyolcvan perc áll a rendelkezésükre, hogy a pályán dőljön el a kérdés.

„A PÁRIZSIAK JÁTÉKA SEMMI A BARCELONÁÉHOZ KÉPEST”
„Ez a csapat olyan, mint a Barcelona, a Real Madrid vagy a Manchester United, csak kevesebb a tapasztalata” – nyilatkozta a párizsiakról Alain Casanova, a Toulouse vezetőedzője.
„A párizsiak játéka semmi a Barcelonáéhoz képest – vetett véget az összehasonlításnak Joao Pereira, a Valencia hátvédje. – A Barcelona fantasztikus, nincs nála jobb a világon. A PSG-nek is remek futballistái vannak, rengeteg pénzt költött, és vezeti a francia bajnokságot. Nagyszerű mérkőzés lesz.”

A tréner utalt csapata jó bajnoki formájára – legutóbbi hét meccsükből ötöt megnyertek, közben otthon ikszeltek a Barcelonával, a Realtól pedig ötgólos vereséget szenvedtek –, amely önbizalmat és tartást ad neki, de azt is hozzátette, hogy ezzel nem hozza párhuzamba a BL-fellépéseket, mert azok pont „mindig időben" jönnek. Viszont a Real Madriddal szemben elbukott Spanyol Kupa-negyeddöntővel kapcsolatban már érzett hasonlóságot. A bajnokival ellentétben ott tisztességgel helytálltak, az idegenbeli 2–0-s vereség után 1–1-et játszottak a visszavágón.

„A PSG stílusa közelebb áll a Realéhoz, mint a Barcelonához. A támadósorban klasszisokat vonultat fel, akiknél nem a védekezésen van a hangsúly, hanem az, hogy a támadójáték minél hatékonyabb legyen. A labdabirtoklásuk sem jelzi, hogy mindenáron dominálni akarnak, kimondottan veszélyes ellenfelek."

Valverde nem volt kimondottan szomorú, hogy az őket spanyolországi légiósként eltöltött időszakából jól ismerő Thiago Motta – volt a Barcelona, majd az Atlético Madrid alkalmazottja –, és a komoly nemzetközi tapasztalattal felvértezett Thiago Silva hiányzik majd az ellenféltől, ott lesz viszont Zlatan Ibrahimovic, akit kellő tisztelettel fogadnak.

A VALENCIÁNAK JÓL MEGY A FRANCIÁK ELLEN
A Valencia eddig mind a nyolc hazai tétmérkőzését megnyerte, amikor francia csapattal játszott, de ha az idegenbeli találkozókat számoljuk, akkor is csak egyszer kapott ki a 18 meccsen. A spanyol klub legutóbb 2010-ben szenvedett vereséget otthon, mégpedig a Manchester Unitedtól, az azóta megvívott kilenc BL-mérkőzésén viszont nem talált legyőzőre.
A PSG 18 év után búcsúztathat újra spanyol csapatot az egyenes kieséses szakasz első körében: akkor a Barcelonát ejtette ki a negyeddöntőben 3–2-es összesítéssel.

„Klasszis játékos, akire nemcsak Raminak kell különösen figyelnie, hanem az összes védőnknek – utalt a svéd semlegesítésére az edző. – Ő ugyanis bámulatos dolgokra képes, akinek nemcsak a fizikai ereje parancsol tekintélyt, hanem a játéktudása is."

 

„A Valenciának nagyszerű játékosai vannak, szervezettek és tehetségesek – dicsérte kezdésnek diplomatikusan az ellenfelet Ancelotti. – Mindkét fél jó formában van, a Valencia visszatalált a jó útra, a PSG úgyszintén, így a párharcot teljesen nyíltnak gondolom."

Az olasz edző szerint a két mérkőzésen nem a fizikum dönthet majd – abban nem érez különbséget –, szerinte sokkal fontosabb szerepe lesz a taktikának. A két csapatot egységesnek tartja, a labdabirtoklásnak pedig nagy jelentőséget tulajdonít.

Ancelotti elismerte, hogy alakulata egyik nagy erőssége valóban a kontrázás, de hozzátette: nem állnak be védekezni, hanem játszani akarnak. A Valencia ellen tesztelhetik magukat, úgy védekezésben, mint labdaszerzés után annak megtartásában és megjátszásában.

SOLDADO KONTRA IBRAHIMOVIC
Roberto Soldado a legutóbbi 14 BL-meccsén – amikor kezdett – 14 gólt szerzett. Viszont a Valencia utolsó négy találkozóján nem talált be a kapuba.
Zlatan Ibrahimovic 21 bajnokin eddig huszonegyszer volt eredményes a mostani szezonban, s bár öt gólpasszával első a BL-ben, a gólokkal adós maradt a nemzetközi porondon – kettőnél tart. Ám ha hiszünk a statisztikáknak, nem most kezdi el gyarapítani találatainak számát: eddig 27 meccset játszott a BL kieséses szakaszában, s csupán négy gólt szerzett.

A PSG-nek spanyol riválisával ellentétben jóval kevesebb a tapasztalata nemzetközi színtéren az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseiről – a BL-ben legutóbb 1994–1995-ben voltak a négy között, míg 2000–2001-ben továbbléptek ugyan a csoportkörből, de az akkori kiírásnak megfelelően a tizenhat továbbjutóra újabb csoportkör várt –, Ancelotti azonban bízik benne, hogy meg tudnak majd birkózni ezzel a teherrel.

„Az egyenes kieséses szakaszban természetesen több nyomás nehezedik a játékosokra, a csapatra, de remélem, hogy azt képesek leszünk kezelni, annak ellenére is, hogy a Valencia nehéz ellenfél, amely ráadásként most otthon léphet pályára."

Két rutinos, jókora BL-tapasztalattal felvértezett légiósát, Thiago Mottát és Thiago Silvát sérülés miatt kénytelen nélkülözni a PSG, de Ancelotti emiatt nem keres kifogásokat, legalábbis előre: „ilyen a futball, de hál' Istennek elég bő a keretünk".

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat jut be a BL-negyeddöntőbe?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A végső győztest illetően nem bocsátkozott tippelésre, mindössze annyit jegyzett meg, hogy az előző idényben is a Barcelona számított favoritnak, a világon mindenhol a katalánokat tartották esélyesnek, aztán végül mégsem nyertek.

„Több klub is esélyes, például a Real Madrid, amely a bajnokságban nincs éppen túl jó helyzetben, de nagyon szeretne elérni valamit."

Ancelotti esetében a madridi utalás aligha lehetett véletlen. A spanyol – s így a világ- – sajtóban hetek óta tartja magát a hír, miszerint José Mourinho a nyáron elhagyja a Realt, hogy elfoglalja a PSG kispadját. Ebben az esetben akár válthatnák is egymást, hiszen a portugál egyik lehetséges utódjának éppen az olasz trénert tartják.

„Nincs futballedző a világon, aki nemet mondana a Real Madridnak" – fogalmazott korábban sejtelmesen Ancelotti.

LABDARÚGÓ BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
VALENCIA (spanyol)–PSG (francia) 20.45 óra (Tv: Digi Sport1)
Helyszín:
Valencia, Mestalla Stadion, vezeti: Tagliavento (olasz)
A mérkőzés a Nemzeti Sport Online élőben közvetíti!
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
VALENCIA:
Guaita – J. Pereira, Rami, R. Costa, Guardado – Parejo, T. Costa – Feguli, Banega, Jonas – Soldado. Vezetőedző: Ernesto Valverde
Kispad: D. Alves, Piatti, Viera, Canales, Victor Ruiz, Valdez, Bernat, Albelda
Hiányzók: Mathieu (sérült), Barragán (eltiltott)
PSG: Sirigu – Jallet, Alex, M. Sakho, Maxwell – Verratti, Matuidi – Ménez, Pastore, Lavezzi – Ibrahimovic. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Kispad: Douchez, Gameiro, Chantome, Van der Wiel, Armand, Areola, Moura, Z. Camara, Conte
Hiányzók: Thiago Motta, Thiago Silva (mindkettő sérült)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik