Sebastian Coltescu balról a második, mellette Demba Ba (Basaksehir) mondja a magáét az ominózus meccsen (Fotó: AFP)

 

A találkozó akkor szakadt félbe, amikor Sebastian Coltescu tartalék játékvezető „az a fekete!” (románul: ala negru!) kifejezéssel azonosította Ovidiu Hategan játékvezető számára a török csapat reklamáló másodedzőjét, a kameruni Pierre Webót, amit a két csapat futballistái rasszistának tekintettek, és tiltakozásul nem voltak hajlandóak folytatni a játékot. (A meccset másnap, más játékvezetői csapattal fejezték be, a PSG 5–1-re nyert.)

Az UEFA előzetes jelentése, amelyet a romániai Prosport portál szerzett meg, nem találta rasszistának a Coltescu által – majd a hangfelvételek alapján Octavian Sovre partjelző által is – használt kifejetést, mivel a román nyelvben a „negru” szó egyaránt jelent feketét és négert.

Ennek ellenére a fegyelmi bizottság most úgy ítélte meg, hogy bár rasszizmussal és diszkriminációval nem vádolhatók, Coltescu és Sovre megsértette a szabályzat viselkedésre vonatkozó pontjait. Coltescut ezért június 30-ig eltiltották a játékvezetéstől, míg Sovre csak figyelmeztetést kapott, és mindkettejüknek részt kell venni egy oktatási programban is.

A vehemensen reklamáló Webó egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott.