Több BL-gólja van, mint a Barcának – berobbant az alázatos gólvágó

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2020.02.19. 15:53
null
Erling Haaland lassan Európa trónjára is ráülhet... (Fotó: AFP)
Kedden elkezdődött a Bajnokok Ligája kieséses szakasza, úgyhogy a sportvilág fókusza ismét a labdarúgás elitsorozatára terelődött. Ha pedig már így volt, akkor Erling Haaland újra bebizonyította mindenkinek, 19 éves kora dacára miért tartják már most őt a világ egyik legjobb befejező csatárának. A PSG elleni nyolcaddöntő első mérkőzésen duplázó dortmundival foglalkozunk alábbi írásunkban.

BAJNOKOK LIGÁJA 2019–2020
NYOLCADDÖNTŐ

ELSŐ MÉRKŐZÉS
Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia) 2–1 (Haaland 69., 77., ill. Neymar 75.)

BEROBBANÁS, KÉTELYEK, BIZONYÍTÁS

Már szeptember közepén igyekeztem felhívni a figyelmet a kapu előtt félelmetes hatékonysággal futballozó Haalandra, aki addig 8 tétmérkőzésen 14 gólnál és öt gólpassznál járt a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Red Bull Salzburgban.

Természetesen ilyenkor azért még kétkedik az ember, láttunk már éppen elég, nagy berobbanásnak induló történetet csúnya felsüléssel. Voltak is negatív hangok vele kapcsolatban („PL-ben elveszne”, „Milyen bajnokságban? Olyan, mint az NB I”, „Majd a BL-ben megáll ez a mutató...”), de hiába teltek-múltak a hónapok, csak nem akart lassítani.

Valójában pont a Bajnokok Ligája csoportköre volt az, ami azért eloszlatta a kételyek zömét, hiszen a Genk elleni debütálásán mesterhármast szerzett a 6–2-es salzburgi siker során, majd a Liverpool ellen is betalált (34 perc játék alatt), a Napoli ellen otthon duplázott, idegenben még egy gólt jegyzett, a Genk vendégeként pedig egy gól és egy gólpassz volt a mutatója (csupán 28 percre beszállva). Az elitsorozatban hat találkozón jegyzett nyolc találata a topklubok érdeklődését is felkeltette, így egyértelművé vált, hogy nem tudja marasztalni az osztrák egylet.

A salzburgi remeklés után egyértelmű volt, hamar jöhet a klubváltás (Fotó: AFP)
A salzburgi remeklés után egyértelmű volt, hamar jöhet a klubváltás (Fotó: AFP)

NAGYNEVŰ KÉRŐK – AZ INDOK A DORTMUND MELLETT

Jöttek is sorban az elitklubokkal kapcsolatos hírek, kinézte őt (még Norvégiában, a listavezető otthonában 21 perc alatt összehozott mesternégyese során) a Manchester United, a Juventus angol lapok szerint 40 millió eurós ajánlattal készült, beszéltek a Barcelona érdeklődéséről, szóba jött Diego Simeone Atlético Madridja is, végül aztán kettőre szűkült a kör december végén: a „vörös ördögökre” és a Dortmundra. Bár az MU többször is kereste személyesen, a norvég csatár mégis a németek mellett döntött.

ANGLIAI TÁMADÓTRIÓ – EGY ANGOLLAL!
A PSG elleni meccsen a 67. percben Lucien Favre beküldte a csupán 17 éves Giovanni Reynát (ha így folytatja, hamarosan vele is külön foglalkozunk!) Thorgan Hazard helyére, így a Jadon Sancho, Haaland, Reyna hármassal rohamoztak a folytatásban a fekete-sárgák. Érdekesség, hogy mindhárom tinédzser Angliában látta meg a napvilágot, az amerikai utánpótlás-válogatott Reyna Sunderlandben (ahol édesapja, Claudio akkor éppen légióskodott),Haaland Leedsben (az övé, Alf-Inge meg ott), a 19 éves Sancho pedig Londonban. Közülük viszont csak a 120 millió euróra taksált Sancho erősítheti az angol válogatottat.

„A Manchester United volt az az együttes, amely a legtöbbször kereste közvetlenül őt. Ők egyeztettek a legtöbbször. Mindenkinek megvolt a lehetősége arra, hogy személyesen is beszélgessen vele. Így volt ez Oléval is, főleg, hogy már korábbról is ismerték egymást” – mondta a játékos ügynöke, Mino Raiola a transzfert követően a Telegraphnak.

„Haaland arra jutott, hogy jelen pillanatban nem a United jelenti a megfelelő lépést a karrierjében. Semmit sem tettünk, ami az MU vagy Ole ellen irányulna. Személyesen ő hozta meg a döntését, arra jutott, hogy jelenleg a Dortmund az, amely a legjobb választás számára 19 évesen.”

Nem sokkal később maga az érintett is megszólalt a klubválasztás kapcsán.

„Közvetlenül odajöttek és azt mondták: »Szükségünk van rád elöl, tetszik a játékstílusod, azt akarjuk, hogy nálunk legyél.« Tetszett, ahogyan beszéltek velem, ez hozta meg bennem a döntést. Egyszerűen azt éreztem, hogy a Dortmunddal jól passzolnánk egymáshoz” – idézte Haalandot a goal.com cikke.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy lényegesen a piaci ára alatt, alig csupán 20 millió euróért sikerült megszereznie őt a Dortmundnak, köszönhetően a salzburgi szerződésébe épített kivásárlási záradéknak. A hírek szerint ilyen a BVB-nél is van, a 75 milliós ár pedig aligha rettenti majd el a jövőben a kérőket...

PEDIG AZ MU-NÁL ÚJRA EGYÜTT DOLGOZHATOTT VOLNA SOLSKJAERRAL

FootballTalentScout - Jacek Kulig on Twitter

Ole Gunnar Solskjaer worked with Erling Haaland for two years at Molde, giving the striker his debut at the age of 16 back in 2017.


SZERÉNYSÉG, ALÁZAT, GÓLOK

Már németországi székfoglalójában is egy rendkívül éretten és visszafogottan nyilatkozó futballista szavai köszöntek vissza.

„Előbb kicsit meg kell ismerjük egymást a csapattársaimmal, és biztos vagyok benne, hogy utána jó egységet alkotunk majd. Ha elég jól teljesítek, biztosan megkapom a lehetőséget. A lényeg, hogy lépésről lépésre kell most haladni. Játszani szeretnék, tudom, hogy képes vagyok hozzátenni a csapat játékához. Ez a fő célom, de előtte kisebb célokat kell kitűznöm magam elé és azokat elérni. Ha így teszek, tudom, hogy minden rendben lesz” – fogalmazott a norvég csatárígéret.

A TINÉDZSEREKÉ A VILÁG!
Az eddigi BL-rekordot az 1995–1996-os idény tartotta, amelyben a 20. életévüket még be nem töltött futballisták 18-szor találtak be. Ebben a kiírásban viszont – a 10-szer eredményes Haalandnak nagyban köszönhetően – már 26-nál járnak a tinédzserek, és még hol van a vége?!

Nos... Lehet azt mondani bátran, hogy a fekete-sárgáknál is berobbant! Az Augsburg ellen csereként beszállva 34 perc jutott neki, ez elég volt arra, hogy mesterhármasával 5–3-as sikerre vezesse a már 3–1-re is égő Dortmundot, majd Kölnben 25 perc alatt még kettőt tett hozzá, az Union Berlin ellen pedig először kezdve 77 perc alatt két gól és egy gólpassz jött össze. Jöttek is a viccelődések a szerkesztőségben: „Te, figyelted ezt a Haaland gyereket, hogy kiégett? Már 77 perc kell neki, hogy duplázzon...”

Na igen, az, hogy a német Bundesligában töltött első 59 perce után öt gólnál járt, nyilván tarthatatlan állapot volt a perc/gól mutatót illetően, de azért most sem kell szégyenkeznie: a német élvonalban eddig öt meccsen 305 perc jutott neki, ezen időszak alatt nyolc gól és egy assziszt a mérlege, az 38.1 perces átlagnak felel meg!

A Német Kupában csereként beállva azért csak bevette a Werder Bremen kapuját, a 93. percben viszont megtörtént, ami addig Dortmundban egyszer sem: volt egy olyan, kaput eltaláló lövése/fejese, amiből nem lett gól!

Merthogy a robusztus felépítésű (194 centi magas, 87 kilós) csatár túl azon, hogy félelmetes sebességgel bír (lásd videónkat lejjebb), ebben a legjobb: könyörtelenül használja ki a kapu előtti lehetőségeket.

A DORTMUNDBAN MINDEN SOROZATBAN GÓLT ÉRT AZ ELSŐ, KAPUT ELTALÁLÓ LÖVÉSE

Gracenote Live on Twitter

- @ErlingHaaland for @BVB - 1st shot on target in Bundesliga - 1st shot on target in DFB-Pokal - 1st shot on target in Champions League #BVBPSG #UCL

Persze ezt követően is jöttek a hangok még, hogy oké, de itt is csak a könnyű ellenfelekkel szemben megy, majd ha jön egy értelmes csapat a BL-ben, akkor más lesz a helyzet.

Nos, a PSG ellen aztán ismét megvillant, ráadásul nem csupán a rá nagyon jellemző lesipuskás fajtával, hanem egy brutális erejű (a kapu elemelkedett a helyéről!), 19 méteres, ballábas lökettel is.

HAALAND KAPURENGETŐ BALOS BOMBÁJA

Haaland szerzett már gólt a BL-ben ballal, jobbal, fejjel, ötösön belülről, büntetőből, a tizenhatoson kívülről és kontrából is. És játszott eddig hét darab meccset...

Ha pedig valaki azt hinné, hogy a fiatalembernek a fejébe szállt volna a dicsőség, tekintse meg a lefújást követő interjúját, amiben a riporter elképesztő lelkesedéssel dicséri, ő pedig csak annyit mond, hogy még mindig rengeteget kell dolgoznia és fejlődnie, hogy jó játékossá váljon. Amikor a kiugró tehetség és az alázat találkozik, az általában jó dolgokat szül.

Büszke vagyok a mérkőzés emberének járó díjra, de úgy érzem, még mindig képes lennék sokkal jobb teljesítményre is. Jobban kell játszanom ezen a szinten, keményen kell még dolgoznom, hogy a szükséges szintre érjek” – fogalmazott meg a riválisok számára aggasztó önkritikát Haaland a Paris Saint-Germain elleni duplát követően.

És persze, nyilván lesznek gyenge mérkőzései, és noha a védekezésből már most is remekül veszi ki a részét, az összjátékban azért még van hova fejlődnie, de ha tartja ezt a kíméletlen formáját a kapu előtt, akkor valóban a legnagyobb sztárok közé emelkedhet ez a 19 éves srác, akitől most már tényleg retteghet Európa színe-java...

HAALAND SZENZÁCIÓS SEBESSÉGE

STATISZTIKÁK, REKORDOK

Ahogy fentebb említettem, a Német Kupában egy meccs után búcsúzott a csapata, és „csak” egy gólt szerzett Brémában. Ez az egyetlen sorozat az idényben, amelyben nincs egyes felett a gól/meccs átlaga! Az osztrák Bundesligában 14 találkozón 16 gól és 6 gólpassz volt a mutatója (61 percenként egy találat), az Osztrák Kupában 2 meccsen 4 találat (28 perc/gól), a német Bundesligában 5 fellépésen 8+1 (38 perc/gól), a Német Kupában 1/1 (45 perc/gól), a Bajnokok Ligájában pedig 7 mérkőzésen 10+1 (46 perc/gól). Minden sorozatot figyelembe véve 29 tétmeccsen 39 találat és 8 gólpassz a mérlege, ehhez csupán 1903 percre volt szüksége, ami 48.8 perces átlagnak felel meg!

Haaland jutott el leggyorsabban 10 BL-gólig, előtte 11 találkozó volt a legjobb mutató. Már a kilencedik találatával is gyorsasági rekorder lett, hiszen rajta kívül korábban csak Harry Kane-nek (9) sikerült egy számjegyű meccsen eljutnia eddig.

Gracenote Live on Twitter

- Champions League matches played before scoring 10th goal 7 - @ErlingHaaland 11 - Adriano 11 - Roberto Firmino 11 - Sadio Mané 12 - Simone Inzaghi 12 - Wissam Ben Yedder 12 - Harry Kane #BVBPSG #UCL

Ő az első Dortmund-játékos, aki gólt szerzett a bajnoki, a kupa- és a BL-debütálásra során is. Hét dortmundi mérkőzésén 11 találatnál jár, soha egyetlen Bundesliga-csapat egyetlen futballistája sem kezdett még ennyire erősen. Az első hét meccsen szerzett 11 találata hárommal több, mint bármelyik topligás játékos idei góltermése!

OptaFranz on Twitter

11 - @ErlingHaaland has scored 11 goals in his first 7 games in all comps for @BlackYellow, no other player of a #Bundesliga side has ever achieved that. Historic. #BVBPSG

Haaland a második tinédzser Kylian Mbappé (13) után, aki eljutott 10 BL-gólig, és az első, akinek ez egy idényen belül összejött.Rajta kívül nem sokaknak sikerült a debütáló évadjukban eljutni 10-ig a BEK/BL-ben.

OptaJoe on Twitter

10 - Players to score 10 goals in their first season in the European Cup/Champions League: 1958/59 - Just Fontaine (10) 1978/79 - Claudio Sulser (11) 2017/18 - Sadio Mané (10) & Roberto Firmino (10) 2019/20 - Erling Haaland (10). Introduction.

BL-történeti újdonság is fűződik a nevéhez: ő az első futballista, aki egy BL-idényben két gárdában is eredményes tudott lenni (igaz, korábban erre sokáig lehetőség sem nyílt, hiszen a szabály az volt, hogy egy futballista egy évadban csak egy csapatban léphet pályára a BL-ben).

Gracenote Live on Twitter

- @ErlingHaaland (Red Bull Salzburg & Borussia Dortmund) is the 1st ever player to score for 2 different teams in a single Champions League season. Haaland has now scored in his 1st Bundesliga, DFB-Pokal and Champions League appearance for Dortmund. #BVBPSG #UCL

A kedvenc statisztikám mégsem ez, hanem hogy a Bajnokok Ligája 2019–2020-as kiírásábanErling Haalandnak egyedül több gólja van (10), mint a Barcelonának (9)! Az igazságosság kedvéért jegyzem meg, a Barca még nem játszotta le a hetedik BL-meccsét az idényben, jövő kedden a Napoli otthonában visszaelőzhet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik