A kívülállónak olyan érzése is lehet a közvetítőkocsiban, mintha egy repülőgép pilótafülkéjében zajlana a munka (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Amikor a Borussia Mönchengladbach és a Manchester City játékosai felsorakoznak a pályán, majd felhangzik a Bajnokok Ligája magasztos himnusza a Puskás Arénában, onnan mintegy száz méterre, az Antenna Hungária közvetítőkocsijában már ezer fokon ég a munka.

„Jövök hozzád, Budai Csabi, közelíts rá Guardiolára! Jövök hozzád…” – halljuk a rendező, Székely Lajos hangját, aki az előző órák jó néhány próbája után immár élesben szólítja sorra a pálya szélén álló huszonegy kameramanját, jelezve, hogy éppen melyik kamera képére kíván váltani. A jobbján ül Eid Nabil Tamás, a technikai rendező, szeme előtt „bibliája”, az adástükör, a másodpercnyi pontossággal lebontott menetrend. Mint egy navigátor a raliautóban, segíti ki a rendezőt szavakkal is, mert improvizálni itt nincs lehetőség, mint a pályán Bernardo Silváéknak, az UEFA rendkívül szigorú dramaturgia alapján dolgoztat: pontosan meg van határozva, hogy mondjuk egy gólnál hány másodpercig kell mutatni a gólörömöt, hány visszajátszás kell milyen kameraállásokból, mikor és meddig kell megmutatni a két edzőt vagy normál esetben a szurkolókat, akik most sajnos nem lehetnek a stadionban.

Dr. Mándi Gábor: Lendületben volt a csapat!

Az Antenna Hungária meghatározó szereplője a hazai műsorterjesztési és telekommunikációs szektornak. Fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás (mindigTV), illetve -szétosztás.

„A vállalat 2014-ben került vissza magyar állami tulajdonba, a rendszerváltáskori privatizáció után francia kézben lévő szolgáltató a külföldi irányítás alatt visszafogottan működött, ám most már újra tud bővülni és terjeszkedni, immár külföldi megrendelései is vannak – tudjuk meg a vezérigazgató-helyettestől, dr. Mándi Gábortól.Mintegy ötszázharminc alkalmazottja van a vállalatnak, amely alvállalkozóival együtt több ezer embert foglalkoztat. Az elmúlt években jelentős tapasztalatot szerzett a sport területén, szinte kizárólagos műsorkészítési partnere a 2015-ben életre hívott M4 Sport közszolgálati csatornának. Csak a futballon belül, a hazai labdarúgó-bajnokságok és a Magyar Kupa mellett az Antenna Hungária készíti a válogatott hazai mérkőzéseinek felvételét ugyanúgy, mint klubcsapataink nemzetközi kupameccseinek képsorait, de lényegében minden nagy, hazánkban zajló sportesemény képi megjelenítését is, amihez tizenkét HD-s közvetítőkocsi áll rendelkezésére. Büszkék vagyunk kollégáink magas szakmai tudására.”

A vezérigazgató-helyettes a legemlékezetesebb pillanatok közé sorolja a 2017. július 30-i eseményeket, amikor egyazon napon volt a budapesti vizes vb záró napja, az F1-es Magyar Nagydíj a Hungaroringen és teljes forduló a labdarúgó NB I-ben: „Aznap teljes kapacitással működtünk, közvetítőkocsikat és kamerákat még kölcsön is kellett kérnünk külföldről” – idézi fel nevetve.

S feladat idén is lesz szerencsére bőven: a budapesti úszó Eb, az U21-es futball Eb, a világbajnoki selejtezők, a Fed-kupa, az e-sportok nemzetközi bajnokságai mellett a futball, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a vízilabda, a jégkorong és persze szinte az összes sportág magyarországi eseményei az Antenna Hungária közvetítései révén jutnak el a tévénézők otthonába.

Különleges élményben lehet részünk: a mérkőzés felvételét készítő magyar állami vállalat, az Antenna Hungária Zrt. meghívására egy kívülállónak már-már misztikus körülmények között, a közvetítőkocsiból, illetve a stadionnak csak a műsorkészítő számára elkülönített részéről nézhetjük a német és az angol csapat nyolcaddöntőjének első felvonását. A Bajnokok Ligája 29 éves történetében ez mindössze a második, Magyarországon játszódó egyenes kieséses mérkőzés, és az első sem volt régen, múlt kedden, amikor az RB Leipzig „fogadta” a magyar fővárosban a Liverpoolt, miután a járvány újabb hulláma miatt Németországban nem lehetett megrendezni a találkozót. Az úgynevezett host brodcaster, a német DAZN, amely eredetileg készítette volna a mérkőzés felvételét, a magyar technikai szolgáltatót kérte fel a munkára, ha már nálunk rendezik a mérkőzést.

Az Antenna Hungáriának is váratlanul, hirtelen jött a megbízás, ám annál lelkesebben fogadták.

„Alig több mint egy héttel előtte derült ki, hogy Magyarországon lesz a Lipcse első mérkőzése, úgyhogy nem volt sok idő a felkészülésre, nagy hévvel vetettük bele magunkat a munkába – mondja Treiber Zsuzsanna gyártásvezető, aki sokrétű szervezőmunkája és logisztikai feladatai közepette kalauzol minket a kulisszák mögött. – Szerencsére a Ferencváros őszi Bajnokok Ligája-csoportmérkőzései során már kellő BL-tapasztalatra tettünk szert, nagyon jó visszajelzéseket kaptunk az UEFA-tól is, úgyhogy örömmel álltunk az új kihívás elé. A múlt heti mérkőzést követően is sok dicséretet kaptunk, elégedettek voltak a munkánkkal, talán emiatt is kaptunk újabb megbízást a következő német–angol párharcra.”

A minőségi munka persze elvárás, a Lipcse meccsét is az UEFA 93 szerződött partnere vette át, ami azt jelenti, hogy a képsorok mintegy 110–120 országban voltak láthatók. Noha az Antenna Hungária készíti el a jogtulajdonos M4 Sportnak az NB I mérkőzéseinek felvételét is, illetve éves szinten több mint ezer sporteseményt, érezhető, hogy a Bajnokok Ligája közvetítése ünnepnapnak számít a stáb életében. Pontosabban ünnepnapoknak, hiszen amíg egy NB I-es meccsre általában négy órával a kezdőrúgás előtt érkezik meg a közvetítőkocsi a stadionba, ezúttal a szerda este kilenckor kezdődő meccsre készülve már kedden délelőtt tíz órakor ott állt a mozgó stúdió a Puskás Aréna elkülönített parkolójában. Ahol egyébként népes géppark állt össze: az AH nagy kamionja mellett ott vannak a műholdjelet feladó SNG-autók, egy SNG-kocsit bérelt az Antenna Hungáriától a DAZN is, amely csak a németeket szolgálta ki, függetlenül a nemzetközi adásban dolgozó technikától, az UEFA-val szerződéses brit partner szigetországi munkatársaival érkezett két VAR-autó, amelyben a videobírós rendszer működik, hiszen a BL-ben kötelező használni a technológiát, és külön autóban zajlik a meccsek feliratozása, ez utóbbi olasz szakemberek révén.

A nem mindennapi eseményen, a BL-nyolcaddöntőn összeszokott, rutinos stáb végzi a nagy odafigyelést igénylő feladatokat (a kocsiban mintegy húszan, a meccs felvételén ötvenen dolgoznak), mondja dr. Mándi Gábor vezérigazgató-helyettes, és nagy segítségükre van a helyszínen Kolozsvári István technikai menedzser is. Érdemes volt órákkal a kezdőrúgás előtt érkeznünk, mert így még időt tudtak ránk szakítani, hiszen két órával a meccset megelőzően elkezdődik a nemzetközi adás, egy órával előtte jön a főcím, utána folyamatos a pörgés. Utasítások, vezényszavak záporoznak, égnek a kezek alatt a vezérlőpult gombjai, vibrál a rengeteg monitor, Pep Guardiola agytekervényei sem foroghatnak gyorsabban az oldalvonal mellett állva.

Úgy gondolnánk, a meccsből semmit sem tudnak így élvezni, ám ezt tagadják. Sőt, nevetve elmesélik, hogy Szoboszlai Dominik Izland elleni góljánál a rendező kivételével mindenki ujjongva felugrott, és kis túlzással eldobott mindent, ami a kezében volt.

Elvégre ők is emberek – magyar emberek.

Minden rezdülésre figyelnek – a BL-adást készítő Antenna Hungária sikeres meccseken van túl (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!