Tanulmányúton – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.05.30. 23:36
A Chelsea–Mancheter City Bajnokok Ligája-döntő pénteki felvezetésében kollégánk, Tóth Ádám Mesteri sakkparti című cikkében mintha megjövendölte volna, mi is történik a portói összecsapáson. Persze most nem az eredményről beszélek – a Chelsea nyert 1–0-ra –, hanem arról, hogy a két edző, Thomas Tuchel és Josep Guardiola futballról alkotott felfogása mennyire hat ki a mérkőzésre. Nem beszélve arról, hogy a német szakember mentorának tartja a katalánt. Az első öt egymás elleni meccsükön Tuchel csapatai nem tudtak nyerni, ám mintha kiismerte volna kollégáját, az FA-kupa elődöntőjében 1–0-ra a Chelsea nyert, a bajnokságban idegenben 2–1-re, szombaton Portóban Kai Havertz góljával megint 1–0-ra.

A brit sajtó szerint a Manchester City vereségéhez hozzájárult Kevin De Bruyne súlyos sérülése és Guardiola összeállításbeli tévedései. A BBC odáig ment, hogy az összeállítás éppen azoktól az elemektől fosztotta meg az angol bajnokot, amelyek különlegessé teszik. A belga válogatott futballista kiválása tényleg nagy érvágás volt, arra nem veszem a bátorságot, hogy Guardiola döntéseit a kla­viatúra mögül kritizáljam. Nyilván van ok-okozati összefüggés, ami „lejött” a mérkőzésből, hogy Tuchel „lefutballozta” Pepet. Pedig nem úgy nézett ki, hogy így alakul a sorsa – és segítőjéé, az exújpesti Lőw Zsolté. Tavaly év végén menniük kellett a BL-fináléban a Bayern Münchennel szemben vesztes PSG-től, a magyar szakember még azt is mondta, nem árt egy kis pihenő, ám 2021 januárjában már Londonban folytatták a munkát. A Chelsea korábbi ikonjával, Frank Lamparddal másfél év után szerződést bontottak, a cél az volt, hogy a Premier League-ben BL-t értő helyen végezzen a csapat.

Nem szakmáznék, de biztos: a Chelsea védelme az idén masszív lett (a Real Madrid elleni elődöntőben is bebizonyosodott), ebből a kottából pedig Tuchel még a Mainznál is tudott támadófutballt vezényelni, nemhogy a PSG-nél vagy a Chelsea-nél. Az élet furcsa véletlent is produkált, 2012-ben, a londoniak első BL-győzelme során Roberto Di Matteo volt az edző, ő szintén beugróként, márciustól jutott el a Bayern elleni BL-sikerig.

Thomas Tuchel tanulmányúton volt a Barcelonánál, amikor Josep Guardiola volt az edző. Nos, szombaton – egy estén legalábbis – Tuchel leckét adott egykori mentorának.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik