Légiósok: Szeretném megnyerni a Bajnokok Ligáját – Szoboszlai

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 08:10
null
Szoboszlai Dominik az első BL-csoportmeccsén gólt lőtt (Fotó: AFP)
Az első Bajnokok Ligája-csoportmeccsén gólt szerző Szoboszlai Dominik bizonyított a kétkedőknek: kitartással és szorgalommal el lehet jutni erre a szintre.


– Mi járt a fejében, miközben a Bajnokok Ligája himnuszát hallgatta?
– Hogy valóra vált a gyermekkori álmom, másfelől igyekeztem kizárni a körítést, és csak a meccsre fókuszálni – válaszolta a Nemzeti Sportnak a kedd esti Salzburg–Genk BL-csoportmeccs másnapján Szoboszlai Dominik, az osztrák csapat 18 esztendős, ötszörös válogatott középpályása, aki kezdőként lépett pályára, és góllal járult hozzá a 6–2-es hazai győzelemhez. – Amikor kifutottunk melegíteni, csak a győzelem járt a fejemben, próbáltam nem foglalkozni a hangulattal.

– Annyira sima meccs volt, mint amennyire a végeredmény mutatja?
– Bizonyára kívülről is látszott, hogy jobban futballozunk, jobban akarjuk a győzelmet, és más intenzitással játszunk, mint az ellenfél. Ha a hat szerzett gólra gondolok, azt is mondhatnám, olyan volt, mint egy osztrák bajnoki – a pályán viszont éreztük a különbséget. Gyorsabb volt a tempó, mi is máshogy álltunk a meccshez – és kijött a lépés.

– Futballozhat ennél jobban a Salzburg?
– Azt nem tudom, hogy a játékunk fejlődhet-e, de a koncentrációnk biztosan. Az ellenfél szögleteinél és szabadrúgásainál időnként sajnos kihagyott a figyelmünk, ezen a jövőben változtatnunk kell, mert az első belga gólt éppen ilyen játékhelyzetből kaptuk. Ezt leszámítva – ahogyan az eredmény is mutatja – minden rendben volt.

– A gólja is rendben volt, a bal oldali beadás után kapásból belsőzte a labdát a hálóba. Nem könnyű mozdulat.
– Aki a Bajnokok Ligája főtábláján szerepel, annak szerintem be kell rúgnia az ilyen helyzetet. A beadás után láttam, hogy a belgák hátvédje elindul felém, de csak a labdára figyeltem, ezért nem tudott megzavarni. Nagyszerű érzés volt az első BL-meccsemen gólt ünnepelni, de tovább kell lépnem. Már a hétvégi bajnokira, valamint a Liverpool elleni idegenbeli meccsre készülök.

– Mondhatjuk, hogy letette a névjegyét?
– Tudok ennél jobban futballozni. Ha elérem a csúcsformámat, nem cserélnek le a hatvankettedik percben, és további gólokban is szerepet vállalok. Persze ez attól is függ, milyen napja van a játékosnak. Előfordul, hogy mindent éppen ugyanúgy csinál, mint korábban, mégsem jön össze semmi. Az akció befejezése nem rá jön ki, és kevésbé tudja megmutatni, mire képes. Ám remélem, csak elvétve lesznek ilyen napjaim.

– Hogyan kell elképzelni a salzburgi öltözőt a lefújás után?
– Nyilván nagy volt a boldogság, de sajnos nem igazán tudtam részt venni az örömködésben, mert engem jelöltek ki doppingvizsgálatra. Már szinte mindenki hazament, mire végeztem, úgyhogy többnyire csak videón láttam, mennyire örültek a társaim a győzelemnek.

Szoboszlai a valaha volt legfiatalabb magyar gólszerző a Bajnokok Ligája főtábláján – mióta így hívják a sorozatot
Szoboszlai a valaha volt legfiatalabb magyar gólszerző a Bajnokok Ligája főtábláján – mióta így hívják a sorozatot

– Ezek után milyen érzésekkel várja a Liverpool elleni találkozót? Az angolok kettő nullára kikaptak Nápolyban, az Anfielden vélhetően nekiugranak a Salzburgnak.
– Biztosan így lesz, de erre felkészülünk. Nem szabad összecsinálnunk magunkat, fel kell vennünk a kesztyűt, és állni a rohamokat.

– Édesapja a helyszínen nézte a keddi mérkőzést?
– Természetesen.

– Többször említette, neki köszönheti a legtöbbet. Egyikük sem érzékenyült el a lefújás után?
– Nem tudom, apu lelkét mennyire érintette meg a meccs, előttem nem szokta kimutatni. Ami engem illet, inkább örömöt éreztem, mert mindenkinek megmutattam, hogy a történteknek semmi közük a szerencséhez. Nem ennek köszönhetően játszom a BL-ben, nem ezért kerültem a kezdőcsapatba, nem ezért szereztem gólt, és nem Fortuna miatt nyertünk hat kettőre. Ha valaki a szerencséről beszél, tévúton jár – ez nem az.

– Az első álmát valóra váltotta, pályára lépett, és gólt szerzett a Bajnokok Ligája csoportkörében. Mi a következő kihívás?
– Az első BL-meccsem másnapján nehéz egyből kitűzni az új feladatot. Bemutatkoztam a legrangosabb európai kupasorozatban, de ha reálisan nézzük az esélyeinket, a trófea elhódítása nem lehetséges. Ha olyan célt említhetek, amelyet a játékos-pályafutásom végéig üldözhetek, azt felelem: egyszer szeretném megnyerni a Bajnokok Ligáját.

– Tudatosult önben, hogy tizennyolc éves korára elérte azt, amiről a magyar labdarúgók többsége csak álmodhat?
– Belegondoltam, ezért is örülök, hogy most mindenki láthatja: magyar játékosként is el lehet jutni erre a szintre. Dolgozni kell érte, a labdarúgásnak kell az első helyen állnia, és nem lehet kifogásokat keresni. Ha mindent megteszel az álmodért, megvalósul. Számomra a Bajnokok Ligája-szereplés volt az álom – és valóra váltottam.

Mosolygós szörnyeteg
Érdemes megjegyezni Erling Braut Haaland nevét. A Salzburg norvég támadója egy félidő alatt három gólt szerzett a Genk elleni 6–2 alkalmával, és lett a BL történelmének legifjabb játékosa 19 évesen, aki mesterhármasig jutott el az első negyvenöt percben. Amúgy is ihletett formában futballozik, ebben az idényben már 17 gólnál tart kilenc tétmérkőzésen. Játékostársai viccesen „szörnyetegként” emlegetik, akinek hozzáállásáról árulkodó a norvég U20-as csapatban mutatott májusi teljesítménye: Honduras fiataljai ellen kilenc gólt szerzett, s a találkozót követően bosszankodva vette tudomásul, hogy nem jutott el tízig.
Csodálatos futballista, ám ami ennél is fontosabb, emberként is kiváló – idézte a Salzburgot irányító Jesse Marschot a Guardian. – Bármikor lehet rá számítani, játékostársai is kedvelik. Megdolgozik az elismerésért, s a nap végén mindig mosolyogva int búcsút.”
A Genk ellen mutatott meggyőző játékát követően a Football London ismét az Arsenal érdeklődéséről ír, de a cikk szerzője megemlíti, hogy Szoboszlai Dominik is ugyanúgy a londoni klub kívánságlistáján szerepel, mint gólerős csapattársa.
Haalandról szóló portrénkat IDE KATTINTVA olvashatja!

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
E-CSOPORT

Salzburg (osztrák)–Genk (belga) 6–2 (Haaland 2., 34., 45., Hvang Hi Csan 36., Szoboszlai 45+3., Ulmer 66., ill. Lucumi 40., Samatta 52.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik