Skót edzőfejedelmek manchesteri találkozója

Vágólapra másolva!
2010.09.14. 12:35
null
Lehet, hogy hat év után Walter Smithnek (jobbra) ismét lesz miért aggódnia az MU játékát látva <br />(fotó: Action Images)
A Bajnokok Lig&aacute;ja 2010&ndash;2011-es ki&iacute;r&aacute;s&aacute;nak csoportk&ouml;r&eacute;ben a Rangers ellen hazai p&aacute;ly&aacute;n kezdi meg szerepl&eacute;s&eacute;t az elm&uacute;lt &eacute;vekhez hasonl&oacute;an a sorozat egyik es&eacute;lyes&eacute;nek tartott Manchester United. A m&eacute;rkőz&eacute;sen Sir Alex Ferguson kor&aacute;bbi seg&iacute;tőj&eacute;vel, Walter Smithszel n&eacute;z farkasszemet. K&ouml;zben a BL-&uacute;jonc Bursaspor a Valencia ellen mutatkozik be az elitlig&aacute;ban.

 

Ha Bajnokok Ligája és csoportkör, akkor Glasgow. A Manchester Unitednek nem először van szerencséje a skótok két élcsapatának egyikével találkozni a Bajnokok Ligája első fázisában: 2003, 2006 és 2008 után az idei sorsoláson ismét kifogta az egyik glasgow-i óriást.

VALENCIA–BURSASPOR

Új helyszín mutatkozik be a Bajnokok Ligája főtábláján, hiszen a török bajnok Bursaspor még nem szerepelt az elitligában. Bursában rögtön egy visszatérőt látnak vendégül, a Valencia 2007–2008-ban szerepelt legutóbb a legjobbak között. Ertugrul Saglam együttese az eredményei alapján igen masszív csapatnak tűnik, a Süper Ligben négy forduló alatt mindössze egy gólt kapott, de az előző idényben is megérdemelten utasította maga mögé a nagy isztambuli hármast (Fenerbahce, Galatasaray, Besiktas).

A Valencia a nyáron alaposan meggyengült, a bajnokságot viszont jól kezdte, és Mehmet Topallal a soraiban győzelemre törekszik majd az idegenbeli BL-nyitányon is.

Ezeket az összecsapásokat természetesen több okból kiemelt figyelem övezi a Brit-szigeteken: egyrészt az angoloktól és a skótoktól sem idegen az életérzés, hogy egy győzelem után jól az ellenfél orra alá dörgöljék az eredményt, másrészt a „vörös ördögök” skót csapatok elleni meccsei amúgy is megkülönböztetett figyelmet élveznek Sir Alex Ferguson személye miatt.

A manchesterieknek a statisztika szerint nincs különösebb félnivalójuk: hazai pályán 2003-ban a Rangerst (3–0), 2006-ban és 2008-ban pedig a Celticet is megverték (3–2, illetve 3–0), és árulkodó, hogy mindegyik találkozón három gólt lőttek (idegenben is elfogadható a mérleg: 1–1–1, a Rangerst 1–0-ra győzték le).

További külön érdekességet szolgáltat a keddi találkozóval kapcsolatban, hogy Walter Smith, a protestáns kékek menedzsere 1986-ban a skót válogatottnál, 2004-ben pedig rövid ideig az MU-nál volt Alex Ferguson asszisztense. Utóbbi időszakban sokszor hangsúlyozták is, hogy a Sirnek még nem volt ilyen „kvalifikált” segítője, hiszen Smith nemcsak neves megbízásai, de eredményei alapján is a legjobb skót trénerek közé tartozik.

„A BL-ben szerepelni mindig nagy dolog, az első mérkőzés pedig mindig különös izgalommal jár. Az elmúlt szezonban jól teljesítettünk idegenben az európai kupaporondon, de otthon gyengén muzsikáltunk. Most abban bízunk, hogy vendégként őrizzük a múltbeli formánkat, hazai pályán pedig javítani tudunk. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal is, hogy az Old Traffordba mindössze néhány olyan  együttes érkezik, amelyiknek nem elsősorban a védekezésre kell összpontosítania” – vázolta röviden csapata esélyeit Smith. A Rangers az elmúlt idényben 0–2–4-es mérleggel negyedikként végzett BL-csoportjában a Sevilla, Stuttgart, Urziceni trió mögött, 4–13-as gólkülönbséget összehozva.

Ferguson udvarias nyilatkozatában igyekezett nem alábecsülni az ellenfelet („a Rangers jól szervezett együttes, és Steven Naismith, illetve Vladimír Weiss érkezésével jobb lett, mint egy éve”), de azzal nyilván ő is tisztában van, hogy az Everton elleni – körülményeit tekintve mindenképp – megdöbbentő 3–3 után kötelező a javítás.

Ferguson nyilatkozata alapján könnyen elképzelhető, hogy – a liverpooli látogatástól megkímélt Wayne Rooney mellett – Rio Ferdinand is visszatér a gárdába, sőt rögtön meg is kapja a csapatkapitányi karszalagot. Gary Neville ugyanis hiába szerepelt az Everton ellen, a „cséká” Nemanja Vidics volt.

„Gary még mindig a csapat kapitánya, de ebben a szituációban keresnünk kellett valakit, aki rendszeresen, hétről hétre a pályán van, mert őt folyamatosan sérülések hátráltatják” – mondta Ferguson arról, hogy Neville szerepe módosult a pályán.

„Az egyik héten én voltam a kapitány, aztán Giggsy, Rio, majd Edwin. Ez nem ideális” – mondta a helyzetről Neville, aki elfogadta a menedzser döntését. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy ki örökli meg végleg a karszalagot, de erre Vidics vagy Ferdinand lehet a legesélyesebb.

BRIT BELHARCCAL INDUL A BL-SZEZON
 

 

BAJNOKOK LIGÁJA
C-CSOPORT
MANCHESTER UNITED (ANGOL)–RANGERS (SKÓT)
Manchester, Old Trafford; 20.45. V: Benquerenca (portugál)
A várható kezdőcsapatok
MAN. UNITED: Van der Sar – G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Scholes, Fletcher, O’Shea, Nani – Rooney, Berbatov. Menedzser: Sir Alex Ferguson
RANGERS: McGregor – Whittaker, Weir, Bugerra, Papac – Edu, Davis – Lafferty, McCulloch, Naismith – K. Miller. Menedzser: Walter Smith
 
BURSASPOR (TÖRÖK)–VALENCIA (SPANYOL)
Bursa, Atatürk Stadion, 20.45. V: S. O. Moen (norvég)
A várható kezdőcsapatok
BURSASPOR: Ivankov – Vederson, Sztepanov, Erdogan, Öztürk – Ipek, Cimsir, Ergic, Tandogan, Sen – Yildirim. Vezetőedző: Ertugrul Saglam
VALENCIA: César – Miguel, David Navarro, Ricardo Costa, Mathieu – Pablo Hernández, Mehmet Topal, Albelda, Tino Costa – Mata, Soldado. Vezetőedző: Unai Emery
 
KÖVESSE AZ EREDMÉNYEK ALAKULÁSÁT AZ NSO–N!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik