Robog, mint a gyorsvonat: Alphonso Davies!

Vágólapra másolva!
2020.02.26. 13:46
null
A Chelsea védőinek rémálmaiban jöhetnek elő Davies megiramodásai (Fotó: AFP)
Hetek óta érlelődik a gondolat, hogy Alphonso Daviesről meg kellene emlékezni egy kicsit bővebb anyag keretein belül. A Bayern München (újabb) londoni gálája után itt is a tökéletes alkalom. Az alábbiakban a ghánai születésű, kanadai-libériai kettős állampolgárságú balhátvéd berobbanásával foglalkozunk.







EMLÉKEZTETŐÜL – BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
Chelsea (angol)–Bayern München (német) 0–3(Gnabry 51., 54., Lewandowski 76.)

ONLIVE-KÖZVETÍTÉS ITT!

HÁNYATOTT SORS, MENEKÜLTTÁBORBAN SZÜLETETT


Még anno az átigazolás bejelentésekor értekeztünk Alphonso Davies nehéz gyerekkoráról, a libériai szülőktől ghánai menekülttáborban 2000. november 2-án született fiú hányatott sorsáról, Kanadába érkezéséről, Edmontonból Vancouverbe költözéséről ide kattintva olvashat bővebben!



MLS-REKORDERKÉNT KEZDTE, MLS-REKORDERKÉNT BÚCSÚZOTT

Profi pályafutását már a Vancouver Whitecapsnél kezdte el, ahol kezdetben a második csapatban szerepelt – 15 évesen és három hónaposan ő lett a legfiatalabb, aki a USL-ben szerződést kötött. Két hónappal később bemutatkozott a Whitecaps II-ben, egy hónapra rá megszerezte első gólját – aligha kell mondani, hogy ezek is új korrekordot jelentettek. A második számú csapatnál 11 bajnokin két találattal zárt, majd 2016. június 1-jén a kanadai bajnokságban az Ottawa Fury ellen mutatkozott be az első gárdánál.

MEGKAPTA AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT, MÁR SZÓRTA IS A GÓLOKAT
A kanadai utánpótlás-válogatottakat járta végig, majd 2017. június 6-án kapta meg hivatalosan az állampolgárságot, ezt követően nyolc nappal már be is mutatkozhatott a felnőttek között, 16 évesen új kanadai rekorderként. Hogy nem csupán arról volt szó, hogy csak gyorsan be akarták biztosítani, hogy ebben a válogatottban szerepeljen a későbbiekben azt jól jelzi, hogy a júliusi Arany-kupán rögvest duplával kezdett (Francia Guyana ellen, 4–2 – természetesen korrekorder lett a viadal történetében), majd Costa Rica ellen is betalált (1–1). Daviesé lett a torna aranycipője, ő lett a torna legjobb fiatal játékosa és bekerült az álomcsapatba is. Eddig 17 meccsen lépett pályára Kanada színeiben, és ötször volt eredményes.

Másfél hónappal később írt alá egyezséget a Whitecaps első csapatával – a 2018-as idény végéig szólt az egyezség, opcióval a 2019-es és a 2020-as kiírásra. Ebben az időben ő volt a tengerentúli profi labdarúgó-liga (MLS) legfiatalabb játékosa, és összességében a harmadik legifjabb, aki MLS-szerződést kötött. Bemutatkozására egy nappal ezt követően, 2016. július 16-án került sor, csupán Freddy Adu mutatkozott be hamarabb nála – valamint ő lett az MLS történetének első játékosa, aki a 2000-es években született! Szeptemberben a CONCACAF Bajnokok Ligájában a Sporting Kansas City otthonában megszerezte első találatát, a 93. percben elért gól győzelmet és a csoportból továbbjutást eredményezett a kanadai gárdának!

A 2016-os szereplésével számos európai nagycsapat (Manchester United, Chelsea, Liverpool) érdeklődését felkeltette, a The Guardian 2017-es listáján a 2000-ben született 60 legjobb futballista közé is beválogatták. Ezen a listán amúgy többek között Szoboszlai Dominik, Vinícius Júnior, Callum Hudson-Odoi, Jadon Sancho és Erling Haaland is szerepelt.

A 2018-as évadban megszerezte első bajnoki gólját is, majd meg sem állt nyolcig, remeklésének köszönhetően az All Star-csapatba is bekerült, így játszhatott a Juventus elleni gálameccsen. Októberben megválasztották a vancouveri csapatban az Év játékosának, de addigra már megvolt az egyezség a Bayern Münchennel: 13.5 millió dollárért vették meg játékjogát a bajorok, ez különböző feltételek mellett 22 millióig emelkedhet, így akkori MLS-rekordot jelentő összegért váltott klubot – azóta Miguel Almirón Newcastle-be igazolása megdöntötte a csúcsot.

Már Vancouverben is szárnyalt (Fotó: AFP)
Már Vancouverben is szárnyalt (Fotó: AFP)



TRÓFEÁKKAL DEBÜTÁLT A BAYERN MÜNCHENNÉL – MÁRIS ÚJ POSZTJA LEGJOBBJAI KÖZÖTT EMLEGETIK

A bajoroknál 2019. januárjában a felkészülési Telekom Kupán debütált, amelyet a Mönchengladbach ellen tizenegyespárbajban nyert meg a csapata. A Bundesligában január 27-én, a Stuttgart ellen mutatkozott be, március 17-én a Mainz kitömése (6–0) során első német élvonalbeli gólját is megszerezte – 18 évesen és négy hónaposan –, Roque Santa Cruz óta nem volt ilyen fiatal gólszerzője a Bayernnek, egyben ő lett a klub történetének első kanadai játékosa, akinek ez sikerült. Az idény végén bajnoki címet és kupagyőzelmet ünnepelhetett együttesével.

A jelenlegi kiírásban kezdetben még szélsőként próbálgatták, a 9. fordulótól kezdve viszont stabilan ő a Bayern balhátvédje, remeklése miatt David Alaba eggyel beljebb, a védelem tengelyében szerepel azóta. Új posztján villámgyorsan megtalálta számítását, életveszélyes felfutásai során könnyedén kamatoztatja elképesztő sebességét, ennek köszönhetően már hét gólpassza van az idényben, miközben a védekezésben is parádésan teljesít, Mason Mount életét alaposan megkeserítette a keddi meccsen.

Davies ebben az idényben 26 találkozón lépett pályára, de már most a világ legjobb balhátvédjei között emlegetik, a Transfermakt.de máris 40 millió euróra becsüli piaci árát – októberben még csak 15 millión állt, de decemberben is csak 25 millión – , de ez minden bizonnyal jócskán emelkedni fog, ha továbbra is ezt a teljesítmény hozza.

Az első (fél) idényében bajnoki címet ünnepelhetett (Fotó: AFP)
Az első (fél) idényében bajnoki címet ünnepelhetett (Fotó: AFP)



SEBESSÉGE MÉMEKET IHLETETT – NEUER BOLTOT EMLEGETTE

Lenyűgöző volt, ahogyan a második félidőben többször is faképnél hagyta a Chelsea komplett jobb oldalát, így a harmadik találat előtt is, amikor centerezése után Lewandowskinak már csak az üres kapuba kellett továbbítania. Félelmetes gyorsasága – amellyel nemcsak az ellenfél kapuja elé, hanem visszazárás során a sajátja elé is berobban – mémek sokaságát indította útnak, ezek közül néhánnyal búcsúzunk.

Még csapattársa, Manuel Neuer is viccelődött a sebességéről, amikor azt kérdezték, látott-e már ilyen gyors futballistát, akkor Usain Boltra utalva megjegyezte, hogy volt egy srác Ausztráliában, de ő annyira nem volt jó barátságban a labdával.

Omnisport on Twitter

"Have you ever seen such a fast person like @AlphonsoDavies play football?"Neuer: "Well there was this guy in Australia..." The @FCBayern keeper mocks @usainbolt's short football career... #FCBayern #FCB #Neuer #AlphonsoDavies #Bolt https://t.co/s34SjUO2qZ


A CHELSEA ELLENI GÓLPASSZA



SEBESSÉGÉT MÁR MOST RETTEGIK

on Twitter

Chelsea: *through on goal* Alphonso Davies: https://t.co/CRebKEtmJ6



ESPN FC on Twitter

Nobody: Alphonso Davies on the counter: https://t.co/ofklM246gO



on Twitter

Chelsea are in on goal here..." Alphonso Davies: https://t.co/MCzE20ipc9

A CHELSEA ELLENI MEGMOZDULÁSAI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik