PSG: „Kellenek még új játékosok!” – Lőw Zsolt a BL-döntő után

Vágólapra másolva!
2020.08.26. 09:54
null
Lőw Zsolt szerint nemes küzdelemben maradt alul a PSG (Fotó: Nemzeti Sport)
A Paris Saint-Germain másodedzője, Lőw Zsolt őszintén beszélt a döntőben átélt tapasztalatairól, a labdarúgás törvényszerűségeiről és az európai élmezőnyben ragadás titkáról.


– A L'Équipe hétfői címoldalán a könnyező Neymar volt látható, akit öles betűkkel kísért a vigasztalhatatlan jelző. Fel lehet dolgozni a vasárnapi vesztes döntő eseményeit?
– Napról napra lépünk előre, a játékosaink intelligensen felmérték, mekkora utazás volt a mögöttünk hagyott idény – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Lőw Zsolt, a Paris Saint-Germain magyar másodedzője a Bayern München elleni vesztes finálét (0–1) követően. – Csaknem négy hónap kihagyás után kezdtük el a felkészülést a két hazai kupadöntőnkre. Aztán következett a Bajnokok Ligája minitornája, amelyhez hasonló nem volt még a sorozat történetében. Elképesztő tizenöt-tizenhat napon vagyunk túl, az összes idegszálunkkal a futballra összpontosítottunk, az egész csapat egy szállodába volt bezárva. Mindenki a lehető legtöbbet szerette volna magából kihozni, a családom gyűrűjében most már őszintén mondhatom: igencsak intenzív, egyben megterhelő időszak volt. Még mindig kavarognak bennem az érzések és a gondolatok. Az embernek meg kell találnia újra a helyét és a motivációját.

Elhalasztott kezdés
Noha szombaton már az új idény első meccsét játszotta volna a Thomas Tuchel irányította párizsi alakulat, a Lens elleni bajnokit elhalasztották. Az előző idényben a Ligue 1 versenyfutása a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt, az akkor 12 ponttal vezető PSG lett a bajnok. Az első fordulóbeli találkozóját a címvédő szeptember 10-én pótolja, ám játékosai nem pihenhetnek, hiszen hamarosan kezdődnek a válogatott mérkőzések, amelyeken sokan szerepelnek közülük.

– A tavalyi búcsú után gyorsan kijelölte az irányvonalat. A Manchester United elleni fiaskót követően azt mondta, át kell törnie csapatával a mentális gátat. Az Atalanta drámai kiejtésével ez augusztusban sikerült.
– Megfoghatatlan és felfoghatatlan volt, ami a Manchester United ellen történt. A mentális gát nemcsak a játékosok és szurkolók életében, hanem a klub történetében is tetten érhető. Elképesztően fájt a tavalyi nyolcaddöntős búcsút feldolgozni, de akkor úgy gondoltuk, semmi sem ok nélkül történik. Új építkezésbe kezdtünk, masszív alapokat raktunk le, amelyre támaszkodhattak a labdarúgóink. Négy trófeát elhódítva érkeztünk Lisszabonba, mindent megtettünk, hogy a csapat összecsiszolódjon egy évad alatt. Az Atalanta ellen érződött, hogy a futballistáink küzdenek egymásért, Neymar a hátán vitte a társait. Az olasz gárda a tavalyi Ajaxra emlékeztetett, teljesítményét látva mindenki felkapta a fejét. Majd elérkeztünk a nekünk lelkileg oly' nehéz Leipzig elleni elődöntőhöz – de a csapat átsegített a csodálatos játékával.

– A neheze csak a Bayern München ellen következett.
Elmondhatjuk, hogy a körülményekhez és a lehetőségekhez képest maximális erőállapotban készültünk a döntőre. Ugyanakkor meseszerű lett volna, ha Kylian Mbappé góljával nyerünk a Bayern München ellen, hiszen a francia támadó három héttel ezelőtt bokaszalag-szakadást szenvedett. Csodával határos volt, hogy a fináléban kezdőként léphetett pályára. Aligha véletlen, hogy a találkozó előtt ellenfelünket tartották esélyesebbnek.

– A pályán csaknem hatvan percig eltüntették a különbséget. Hogyan értékeli a látottakat?
– Az első félidőben nekünk voltak ígéretesebb lehetőségeink. A támadóink azonban nem jártak túl Manuel Neuer eszén, elképesztő formában védett a Bayern kapusa. Ha jobban belegondolok, az összecsapás során négy-öt helyzetünk volt, ezen a szinten ebből gazdálkodhattunk. Ettől függetlenül a labdarúgásban nincsenek véletlenek. A vetélytársunk megérdemelten nyert, a döntőt is beleszámítva huszonegy tétmérkőzésen diadalmaskodott sorozatban. A Bayern München Európa legstabilabb egyesülete gazdaságilag, lenyűgöző szakmai háttérrel, és olyan játékoskerettel, amelyet bármelyik klub megirigyelhetne. Mindegyik posztra két hasonló képességű futballistája van, jórészt válogatott labdarúgókkal dolgozik Hans-Dieter Flick vezetőedző. Mi mégis megnehezítettük a helyzetét, nemes küzdelmet vívtunk. Tipikus egygólos találkozó volt, sajnos nem mi szereztük meg. Nincs okunk szégyenkezni, mert csodálatos idényen vagyunk túl, négy kupát elhódítottunk, és a BL-döntőjébe is bekerültünk. Ritkaság, hogy valamelyik együttes rögtön az első fináléját megnyeri, ehhez jobban kellett volna sáfárkodnunk a helyzeteinkkel. A védekezésünk rendben volt, de a futball örök törvényszerűségei között szerepel, hogy a támadók döntik el az összecsapásokat. Nyilván még szomorkodunk a vesztes döntő miatt, de hamarosan mindenki megemészti és értékeli, amit a hosszúra nyúlt idényben véghez vittünk.

– Különösen fájó lehet, hogy a győztes gólt jegyző Kingsley Coman a PSG utánpótlásában nevelkedett, majd a Juventushoz szerződését követően választotta a Bayernt. Ahogy Tanguy Kouassi is a bajor klub mellett tette le a voksát idén. Mit lehetne tenni a tehetségek megőrzésének érdekében?
– Az utánpótlásban pallérozódó fiatalok és a felnőttek más mérce szerint dolgoznak. Nem várható el egy fiatal titántól, hogy rögtön berobbanjon a PSG-be, ahogy tőlünk sem, hogy egy év alatt kényelmesen beépítsük a csapatba. Párizsban eredményeket kell szállítani, de arra mindenképp nagyobb hangsúlyt fektethetnénk, hogy a csiszolatlan gyémántokat ne engedjük el a klubtól. Tanguy Kouassi megkapta tőlünk a bizalmat, hosszú hónapok munkájával felépítettük, mégis elhagyott minket. Amellett, hogy érzékenyen érint az elvesztése, talán jó lecke is volt, hogy a fiataloknak a legrosszabb esetben kölcsönszerződés keretében adjunk lehetőséget más együttesnél.

– Átalakulóban az európai elit mezőnye. A Barcelona újraszervezés előtt áll, a Real Madrid egymás után másodszor búcsúzott a nyolcaddöntőben. Megragadhat a PSG a topcsapatok között?
– A mi utunk remélhetőleg nem ért véget a döntővel, láthattuk viszont a jelenlegi idényben, hogy a keretünk erősítésre szorul. Ha a vezetőség és az edzői stáb is komolyan gondolja a fejlődést, jelentős befektetésre lesz szükség. Négy-öt labdarúgó szerződtetésével ismét az esélyesek között emlegethetnek minket, és a munkánkat folytatva az utolsó lépcsőfok megmászása is sikerülhet.

EMLÉKEZTETŐ

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ

PARIS SAINT-GERMAIN (francia)–BAYERN MÜNCHEN (német) 0–1 (0–0)
Lisszabon,
Estádio da Luz, zárt kapuk mögött. Vezette: Orsato (olasz)
PSG: K. Navas – Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat (Kurzawa, 80.) – A. Herrera (Draxler, 72.), Marquinhos, Paredes (Verratti, 65.) – Di María (Choupo-Moting, 80.), Mbappé, Neymar. Vezetőedző: Thomas Tuchel
BAYERN: Neuer – Kimmich, J. Boateng (Süle, 25.), Alaba, A. Davies – Thiago (Tolisso, 86.), Goretzka – Gnabry (Coutinho, 68.), Th. Müller, Coman (Perisic, 68.) – Lewandowski. Vezetőedző: Hansi Flick
Gólszerző: Coman (59.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik