Öt gól, öt góllövő, kiütéses Arsenal-diadal

Vágólapra másolva!
2010.10.19. 22:46
null
Cesc Fabregas tizenegyesből szerezte az Arsenal harmadik gólját (Fotó: Action Images)
A sérüléséből felépülő Cesc Fabregas is a kapuba talált, az Arsenal 5–1-re legyőzte az eddig hozzá hasonlóan százszázalékos Sahtart a labdarúgó Bajnokok Ligája H-csoportjának keddi játéknapján. A londoniak ezzel megdöntötték a Real Madrid nyolc éve felállított háromfordulós gólrekordját. A csoport másik mérkőzésén a Braga 2–0-ra verte a Partizant, azaz elkönyvelte története első győzelmét a BL főtábláján.

Marad-e százszázalékos csapat a H-csoportban? Lesz-e továbbra is pont nélküli klub? Ez volt a két alapkérdés az Arsenal–Sahtar és a Braga–Partizan találkozó előtt.

ARSENAL–SAHTAR 5–1

Az Arsenal híveinek egyik szeme nevetett, de a másik valószínűleg könnyezett egy kicsit a kezdő tizenegyek megismerésekor: a szeptember közepe óta sérült Cesc Fabregas visszatért a csapatba, ugyanakkor kimaradt a váratlan trükkök nagymestere, Andrej Arsavin – az ő helyén Tomás Rosicky kezdett.

A várakozásnak megfelelően a londoniak kezdeményeztek többet, ám ahhoz, hogy a 19. percben megszerezzék a vezetést, Andrij Pjatov óriási hibája is kellett. Az ukrán kapus kiejtette a Samir Nasri szögletéből középre kanyarodó labdát, amelybe a forgolódó védők gyűrűjében Djourounak és Songnak is volt ideje belekotorni a kapu torkában, végül utóbbiról pattant a gólvonal mögé (1–0).

Song gólja egyúttal azt is jelentette, hogy az Arsenal sorozatban a 11. hazai főtáblás BL-meccsén is gólt szerzett, azaz már csak egy lépésre van az eddigi leghosszabb szériája (2000–2002) megismétlésétől. A csúcsbeállításra december 8-án, a Partizan ellen lesz lehetősége.

Továbbra is az Arsenal maradt támadásban, Samah lefejelt labdája után Nasri lőtt, Pjatov védett. S bár sokszor hiba csúszott az utolsónak szánt hazai passzba, a szünet előtt sikerült növelni az előnyt. A 42. percben Song adott be jobbról, Nasri jobbal szép mozdulattal átvette a labdát a körülményeskedő Srna mellett, majd 12 méterről ballal a léc alá lőtt (2–0).

Ahogyan az várható volt, feltüzelt és Douglas Costa beállításával támadóbbá tett Sahtar futott ki a második félidőre. Luiz Adriano akár rögtön szépíthetett volna, a brazil nagyszerűen ugrott ki a leshatárról a 47. percben, közeli lövését Fabianski védte. Nem egészen negyedóra elteltével fontosabb, egyúttal szerencsétlenebb szerep jutott Luiz Adrianónak: a 60. percben egy beívelésnél a brazil lebirkózta Djourout a 16-oson belül, és a megítélt tizenegyesből Fabregas magabiztosan a kapu jobb oldalába lőtt (3–0).

A meccs nyilvánvalóan eldőlt, az Arsenal azonban nem állt le, és amikor a 66. percben egy mérnöki pontossággal megkomponált és végrehajtott akció végén Wilshere gólra váltotta Rosicky passzát, az Arsenal rekordot döntött: három csoportmérkőzés után még sohasem állt csapat 12-nél több szerzett góllal a BL-ben (4–0)!

De vajon hol áll meg az Arsenal? Ekkor még nem lehetett tudni, hiszen a Sahtar jól láthatóan megrogyott, a hazaiak munkakedve pedig korántsem párolgott el. A 69. percben Samah lőtte be az ötödiket, miután Nasri a védők fölött emelt a francia játékos elé, akinek a befejezésnél már nem volt nehéz dolga. (5–0).

S még csak ekkor jött be Arsavin és Theo Walcott! Végül a hazai szurkolóknak akadt még tapsolnivalójuk, de egy kicsit másképp: az „ágyúsok" egykori horvát-brazil gólvágója, a nyáron Ukrajnába szerződő Eduardo bevágta a szépítő gólt (5–1).

ARSENAL–SAHTAR DONECK 5–1

 

BRAGA–PARTIZAN 2–0

A kezdés előtt egyvalami biztos volt – feltételezve persze, hogy a szerb szurkolók nem puccsolják meg ugyanúgy a meccset, mint másfél hete Genovában –, mégpedig az, hogy legalább az egyik csapat megszerzi első pontjait a Bajnokok Ligája idei kiírásában.

Az első félidőben távoli lövésekkel próbálták alakítani sorsukat a felek. Scsepovics, majd Cléo labdáját védte Felipe, a hazaiak kapusa, azonban kollégája a 35. percben nem tehetett semmit, Rodrigo Lima nagyszerű szabadrúgása után a labda beakadt a felső sarokba (1–0).

A fordulás után előbb Paulao révén a Braga veszélyeztetett, Sztojkovics védett. Az 58. percben Cléo előtt már-már egyenlítési lehetőség nyílt, Silvio azonban kiváló ütemben érkezett vissza, maradt az egygólos hazai vezetés. Az amúgy láthatatlanul futballozó Cléónak akadt még egy távoli lövése, amelyet védett a hazai kapus. S hogy a hosszabbítás perceire ne maradjon izgulnivaló, a 90. percben Matheus góllal fejezett be egy sakk-mattra kijátszott kontrát (2–0).

A Braga megszerezte története első győzelmét a BL főtábláját, míg a Partizan – amely pedig már másodszor jutott eddig a fázisig – továbbra is nyeretlen.

BRAGA–PARTIZAN BEOGRAD 2–0

 

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ 
H-CSOPORT
ARSENAL (angol)–SAHTAR DONECK (ukrán) 5–1 (2–0)
London, Emirates Stadium. Vezette: Moen (norvég)
ARSENAL: Fabianski – Eboué, Squillaci, Djourou, Clichy – A. Song, Wilshere – Rosicky, Fabregas (Denílson, 62.), Nasri (Arsavin, 72.) – Samah (Walcott, 72.)
SAHTAR: Pjatov – Srna, Kucser, Rakickij, Rat – Gaj (Jádson, 68.), Hübschman – Mkitarjan, Alex Teixeira, Willian (Douglas Costa, a szünetben) – Luiz Adriano (Eduardo, 62.)
Gólszerző: A. Song (19.), Nasri (42.), Fabregas (60. – 11-esből), Wilshere (66.), Samah (69.), ill. Eduardo (82.)
Sárga lap: Hübschman (58.), Luiz Adriano (59.)
 
BRAGA (portugál)–PARTIZAN BEOGRAD (szerb) 2–0 (1–0)
Braga, Municipal de Braga. Vezette: Duhamel (francia)
BRAGA: Felipe – Sílvio, Moisés, Paulao, Elderson – Alan, Vandinho, Andrés Madrid (Luis Aguilar, 73.), Paulo César (Leandro Salino, 69.) – Lima (Mossoro, 87.), Matheus
PARTIZAN: Sztojkovics – Miljkovics, Szavics, Krsztajics, Lazevszki – Tomics (Babovics, 89.), Moreira (Medo, a szünetben), Szmiljanics, Sz. Ilics – Scsepovics (Boya, 55.), Cléo
Gólszerző: Lima (35.), Matheus (90.)
Sárga lap: Moreira (31.), Andrés Madrid (54.), Luis Aguilar (86.)
AZ ÁLLÁS 
 H CSOPORT M Gy D V L-K Gk  P  
1. Arsenal 3 3 0 0 14–2 +12  9
2. Sahtar Doneck 3 2 0 1 5–5 0 6
3. Braga 3 1 0 2 2–9 –7  3
4. Partizan Beograd 3 0 0 3 1–6 –5  0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik