Mi tenné boldoggá Wengert a 150. BL-meccsén?

Vágólapra másolva!
2012.12.04. 13:48
null
Szemben az árral – Arsene Wenger a szép játékot részesíti előnyben (Fotó: Action Images)
Kedden és szerdán az utolsó fordulót rendezik meg a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében. Korábbi összefoglaló írásunkban áttekintettük, hogy a még szabad továbbjutó helyeket mely csapatok és milyen feltételekkel tölthetik be – speciel a kedden sorra kerülő csoportok (A, B, C, D) „visszafogott fontosságúak", hiszen már csak a továbbjutási sorrend és az Európa-liga-kvalifikáció a tét. Így aztán az edzők sok minden másról is szót ejtettek.

 

A-CSOPORT: PSG–PORTO, KARD KI KARD!

A legélesebb szembenézés az A-csoportban várható: a Párizsban egymásba futó Porto és Paris Saint-Germain célja egyaránt a csoportelsőség. Mindkét csapat meglepő vereséget szenvedett a hét végén, de válság közeli helyzetről csak a franciáknál beszélhetünk, ezért is mondta Carlo Ancelotti vezetőedző:

Carlo Ancelotti (Fotó: Action Images)
Carlo Ancelotti (Fotó: Action Images)

„Ez a meccs két okból fontos számunkra: először is győzelem esetén megszerezzük az első helyet, másfelől zárójelbe tehetjük a nizzai vereséget és visszaszerezhetjük az önbizalmunkat."

A nehéz heteket élő párizsiaknál Kevin Gameiro, Thiago Motta és Mathieu Bodmer játéka sérülés miatt bizonytalan, a legnagyobb ász, a szezonban 13 bajnoki gólnál tartó Zlatan Ibrahimovic azonban kéznél lesz. A célját döntetlennel is elérő, a PSG-t hazai pályán legyőző Porto továbbra sem számíthat a sérült Maiconra.

B-CSOPORT: WENGER 150. BL-MECCSE KÖVETKEZIK

„Az egyenes kieséses szakaszban már nincsenek gyenge csapatok, de az első hely mégis nagyobb eséllyel kecsegtet az igazán nagyok elkerülésére, úgyhogy szeretnénk megtartani" – mondta Huub Stevens, a B-csoportot vezető Schalke vezetőedzője, aki nem számíthat Marco Högerre, Ibrahim Afellayra és Christoph Metzelderre. Ez persze nem lehet akadálya a Montpellier legyőzésének, véli Stevens, aki azért felemelte a mutatóujját, mondván, a francia futball veszélyesen technikás. Ami azt illeti, a Schalke eddigi két franciaországi vendégeskedése nem hozott pontot…

Ha a német csapat nyer Montpellier-ben, az Arsenal semmiképp sem előzheti meg, de Arsene Wenger, a Görögországba látogató „ágyúsok" amúgy kissé felbosszantott menedzsere természetesen nem erre a feltételre összpontosít, sőt a hétfői sajtótájékoztatón nem is foglalkozott a csoportelsőséggel.

Huub Stevens (Fotó: Action Images)
Huub Stevens (Fotó: Action Images)

„Nem érzek különösebb feszültséget, csak annyit, amennyit általában, vagyis hogy nyerjük meg a soron következő meccset, és a csapat lehetőleg úgy játsszon, ahogyan én a legjobban szeretem. A többi egyáltalán nem érdekel" – mondta a 150. Bajnokok Ligája-mérkőzésére készülő Wenger, aki pontosan tudja, hogy nem habos-mázas pitepartira várják csapatát Pireuszban.

„Bár sok helyen megváltozott a csapat, szeretnénk ugyanolyan jó eredményt elérni ellenük, mint tavaly" – egyebek mellett ezt mondta Leonardo Jardim, az Olympiakosz vezetőedzője, aki maga sem volt még a fedélzeten a felidézni kívánt 3–1-es siker idején. A kaput sem az védte, aki manapság szokta; tavaly télen még Megyeri Balázs viselte a kapuskeszytűt – kérdés, hogy az idén jobbára mellőzött magyar légiós játéklehetőséghez jut-e most, amikor már „csak" a presztízs a tét.

C-CSOPORT: „MEGÉRDEMELNÉNK AZ EURÓPA-LIGÁT"

A már korábban továbbjutó Málagát és Milant semmi sem nyomasztja a keddi játéknap előtt, küldetése már csak a két ellenfélnek van: a Milánóba látogató Zenit és a Spanyolországba hivatalos Anderlecht egyaránt az Európa-ligába igyekszik – az orosz bajnokcsapat pillanatnyilag aprócska előnyt élvez, azaz a saját kezében van a sorsa.

„Természetesen mindent megteszünk, hogy győzzünk, mert ha így teszünk, a miénk lesz a harmadik hely – jelentette ki Luciano Spalletti vezetőedző. – De persze nem lesz könnyű, hiszen a Milan is nyerni akar. Allegri túl van a nehezén, bebizonyította, hogy sokra hivatott edző, a Milan pedig továbbra is az elithez sorolható csapat."

Luciano Spalletti és legénysége (Fotó: Action Images)
Luciano Spalletti és legénysége (Fotó: Action Images)

Az Anderlecht igyekszik megtenni a tőle telhetőt, és reménykedik abban, hogy a Zenit boltik, mert – John van den Brom vezetőedző szavaival élve – „megérdemelnénk az Európa-ligát, hiszen idegenben jól teljesítettünk, a Zenitet meg legyőztük odahaza".

„De ha utolsók leszünk a csoportban – folytatta a tréner –, akkor sem vetek semmit játékosaim szemére, hiszen jól teljesítettek. Az idei sorozatban megszerzett tapasztalat pedig mindennél értékesebb, és már a miénk." Juhász Roland nem tagja a brüsszeliek utazó keretének, esetében manapság a téli csapatváltás a legaktuálisabb téma.

D-CSOPORT: „NEM LESZ GYENGE EZ A REAL"

A csoport második helyére bebetonozott Real Madrid tartalékosan áll majd fel az Ajax ellen, de ez esetben a „tartalékosság" óvatosan kezelendő fogalom. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema például ott lesz a fedélzeten, no meg persze José Mourinho is, akinek utódlása pillanatnyilag izgalmasabb téma Spanyolországban, mint maga a meccs...

„Néhány fontos játékosuk hiányzik majd, de nem lesz gyenge ez a Real – fejtegette Frank de Boer, a Madridba látogató Ajax vezetőedzője, aki mindenképpen szeretné megtartani a harmadik helyet. – Fontos, hogy éppen most játszottunk a PSV-vel, mert alkalmunk volt bizonyítani, hogy képesek vagyunk a saját futballunkat nyújtani és győzni egy nagy ellenféllel szemben. A Real ellen rosszul játszottunk, de a többi BL-meccsünkön helytálltunk, és úgy vélem, sokat tanultunk. Nem érdekel, mit ér el a Manchester City Dortmundban, nekünk nyernünk kell. A feladat megoldható."

Roberto Mancini (Fotó: Action Images)
Roberto Mancini (Fotó: Action Images)

A Realhoz hasonlóan a másik házigazda, a Dortmund sem kényszerül megszakadni kedd este, valószínűleg kevesebbet szerepeltetett játékosok is lehetőséghez jutnak – Jürgen Klopp akár arra is használhatja a meccset, hogy megnézze, tartalékcsavarokkal hogyan zakatol a gépezet. S bár a Manchester City esetében sokan megkérdőjelezik az Európa-liga iránti lelkesedést, Roberto Mancini menedzser hallani sem akar visszahúzott agyarakról:

„Az Európa-ligában csütörtökön rendezik a mérkőzéseket, ami egy kicsit izgi, de ettől még mindent megteszünk, hogy ott lehessünk, és a lehető legtovább jussunk a sorozatban – mondta Roberto Mancini hétfői sajtótájékoztatóján, arra célozva, hogy az El nemcsak a kisebb presztízse, hanem a hétvégi bajnokira való felkészülést nehezítő menetrendje miatt sem feltétlenül vonzó a nagy klubok számára. – A Dortmund jelenleg Európa egyik legjobb csapata, nehéz meccs vár ránk, éppen ezért minden egészséges játékost elhoztunk. Csalódottak vagyunk, hogy nem folytathatjuk a BL-ben, de el kell fogadnunk, hogy a Dortmund és a Real Madrid jobb volt nálunk. Jövőre újra megpróbáljuk."

Mancini aláhúzta: nem tartalékol a Manchester United elleni vasárnapi bajnoki rangadóra, Mario Balotelli, Edin Dzeko, Carlos Tévez és Sergio Agüero egyaránt bevetésre kész, igaz, Yaya Touré nem játszik.

BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT
PSG (francia)–Porto (portugál) 20.45 (tv: Digi Sport 1, élő)
Dinamo Zagreb (horvát)–Dinamo Kijev (ukrán) 20.45
B-CSOPORT
Olympiakosz (görög)–Arsenal (angol) 20.45
Montpellier (francia)–Schalke (német) 20.45
C-CSOPORT
Málaga (spanyol)–Anderlecht (belga) 20.45
Milan (olasz)–Zenit (orosz) 20.45
D-CSOPORT
Dortmund (német)–Manchester City (angol) 20.45 (tv: Digi Sport 2, élő)
Real Madrid (spanyol)–Ajax (holland) 20.45 (tv: Sport 2, élő)
A CSOPORTOK ÁLLÁSA
A-CSOPORT
1. Porto 5 4 1 0 9–2 +7 13
2. Paris SG 5 4 0 1 12–2 +10 12
3. Dinamo Kijev 5 1 1 3 5–9 –4 4
4. Dinamo Zagreb 5 0 0 5 0–13 –13 0
B-CSOPORT
1. Schalke 5 3 2 0 9–5 +4 11
2. Arsenal 5 3 1 1 9–6 +3 10
3. Olympiakosz 5 2 0 3 7–8 –1 6
4. Montpellier 5 0 1 4 5–11 –6 1
C-CSOPORT
1. Málaga 5 3 2 0 10–3 +7 11
2. Milan 5 2 2 1 7–5 +2 8
3. Zenit 5 1 1 3 5–9 –4 4
4. Anderlecht 5 1 1 3 2–7 –5 4
D-CSOPORT
1. Borussia Dortmund 5 3 2 0 10–5 +5 11
2. Real Madrid 5 2 2 1 11–8 +3 8
3. Ajax 5 1 1 3 7–12 –5 4
4. Manchester City 5 0 3 2 7–10 –3 3

A mérkőzésekről élő, szöveges tudósítást olvashatnak a Nemzeti Sport Online-on!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik